Hopp til innhold

Chris Evans gir seg som «Top Gear»-sjef

Radiovert Chris Evans tok ansvaret for BBCs suksessprogram «Top Gear» da originaltrioen ga seg, men nå gir han seg: «Jeg gjorde mitt beste, men noen ganger er det ikke nok.»

Chris Evans og The Stig fra «Top Gear»

Chris Evans sammen med The Stig fra 2016-utgaven av Top Gear».

Foto: VALERY HACHE / Afp

Evans la ut nyheten på sin egen Twitter-konto mandag 4. juli 2016.

Laster Twitter-innhold

Den sjette og siste episoden i årets «Top Gear»-serie ble sendt på BBC søndag 3. juli 2016 og kun sett av 1,9 millioner seere.

Ifølge The Guardian er dette lavere enn noen av episodene i alle årene som Jeremy Clarkson laget programmet. En formildende omstendighet er dog rekordbra sommervær og fotballkampen mellom Frankrike og Island samme dag.

Den forrige programledertrioen – Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond – hadde i snitt 5,8 millioner seere. De drev TV-serien i tretten år.

I en pressemelding fra BBC heter det at Evans nå mener det beste han kan gjøre er å tre til side. Han hevder likefullt at han aldri har jobbet med et så dedikert team av mennesker som han har gjort de siste tolv månedene.

«Jeg forblir en stor fan av showet. Jeg vil fortsette med å fokusere på radioprogrammet mitt.»
BBC opplyser at totale seertall for nye «Top Gear», inkludert strømming, er på 30 millioner i Storbritannia alene og at rettighetene er solgt til 130 territorier.

Det nye Top Gear-teamet

Det nye Top Gear-teamet (fra venstre): Rory Reid, Sabine Schmitz, Matt LeBlanc, Chris Evans, Chris Harris, Eddie Jordan, The Stig

Foto: BBC

Chris Evans er for tiden også i søkelyset grunnet påstander om sexovergrep og skal bli avhørt rundt dette om kort tid. Evans har kommentert anklagene fra en tidligere jobbkollega som «latterlige» og en heksejakt.

Nesten daglige kritiske kommentarer og artikler i britisk presse om Evans' innsats i «Top Gear» skal også ha vært utslagsgivende. Evans hadde opprinnelig en treårskontrakt. Nå sier kilder i BBC til The Guardian at det kan være snakk om en ny sesong i 2017 med Matt LeBlanc som frontfigur. Evans og LeBlanc skal ha hatt samarbeidsproblemer.

I Norge har NRK ikke kunnet vise sesong 23 av «Top Gear», grunnet at BBC har valgt å sende episodene på sin nye nordiske kanal, BBC Brit.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober