Nordnorsk superkvartett

Det er internasjonalt sus over den nordnorske superkvartetten Flight. Og det er jazzhistoriske perspektiver over musikken.

"Flight" f.v. Bjørn Alterhaug, Roger Johansen, Hallgeir Pedersen, Ivar Antonsen

'Flight' f.v. Bjørn Alterhaug, Roger Johansen, Hallgeir Pedersen, Ivar Antonsen

Foto: Vidar Lunden

CD-anm "Flight Dec.17"

Det swinger og klinger praktfullt med utfordrende melodilinjer og akkordløsninger. At de ti svære låtene er spilt inn på en eneste studiodag, herav platetittelen Flight Dec. 17, er nesten ikke til å tro.

Coltrane og Reinhardt

Her er John Coltrane-klassikeren ”Moment’s Notice” ikledd harmonisk drakt av vår tid, som om ikke originalen var intrikat nok! Og her er 100-års jubilant av året Django Reinhardts musikk satt i nytt lys som viser storheten og potensialet i string swing-tradisjonen.

Norsk jazzhistorie

Ivar Antonsen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Flight-kvartetten er som et hvem er hvem i moderne nordnorsk jazz: Pianist Ivar Antonsen fra Fauske med 20 USA-år i bagasjen, bassistkjempen Bjørn Alterhaug fra Mo i Rana med et langt liv i Trondheims jazzvitenskap, den forrykende unge trommis Roger Johansen fra Bodø som nå er blant Norges mest etterspurte. Og Hallgeir Pedersen fra Øksfjord i Finnmark, tradisjonsbærer etter Narviks så altfor tidlig bortgangne gitarmester Thorgeir Stubø. Stubøs forrykende komposisjon Flight er da også med, og knytter det nye albumet til norsk jazzhistorie på enda en måte.

Lytteren vokser

Ellers bidrar alle de fire Flight-musikerne med sterke og profilerte originalkomposisjoner som setter oss på solide prøver – dette er en plate hvor både musikken og lytteren vokser med hver gjennomhøring. Bortsett fra noen ukontrollerte trommelyder er Vidar Lundens lydopptak fra Musikkloftet eksemplarisk - nært og luftig på samme tid og med et herlig velstemt flygel.

Plass for en blåser?

Iblant kan jeg kanskje savne et kontrasterende horn mot alle strengene. Verdens ledende blåsere vil da garantert også stå i kø for å spille med Flight-kvartetten, så det ønsket er kanskje ingen umulighet i neste sving. 17. desember kan jo ikke bli eneste avgang for dette lykketreffet av et band!

  • "Flight Dec.17"
  • Ponca Records PJRCD 107
  • "Flight Dec.17" CD-cover
    Foto: presse
    Hallgeir Pedersen, gitar
  • Ivar Antonsen, piano
  • Bjørn Alterhaug, bass
  • Roger Johansen, trommer

Kulturstrøm