Hopp til innhold

Langsomt mot nord

Busi Ncube har lang fartstid som musiker fra Zimbabwe. Nå bor hun i Norge, noe som bare så vidt kan høres på hennes første plate i Norge. Det kan være en fornuftig tilnærming.

Busi Ncube (Foto: Jimmie Poots)

Foto: Jimmie Poots, Rikskonsertene

Hun bærer med seg mer enn de fleste, Busi Ncube. Ni cd-er har hun bak seg fra hjemlandet Zimbabwe, før hun kom i kontakt med Malika Makouf Rasmussen og ble en del av det internasjonale musikkprosjektet Women’s Voice i 2004. Dette førte henne nordover og inn i kretsen rundt Mari Boine, som hun har samarbeidet med gjentatte ganger siden. Nå bor hun i Norge, og debuterer, må man vel få lov å si, på nytt.

Bærebjelke

Det sørlige Afrika står som musikalsk bærebjelke i Busi Ncubes musikk. Hjemlandet Zimbabwe er basen, med tommelpianoet mbira som det helt sentrale instrumentet, traktert av Busi selv. Det gir en aura av autensitet som kler musikken. Men den sørafrikanske populærmusikken er nesten like sentral, dominerende som den er over hele det sørlige Afrika. Det merkes at Busi vokste opp med Dorothy Masuka og Miriam Makeba som ledestjerner!

Balanse

I den motsatte enden av uttrykket ligger det nære, det folkelige og rent akustiske. Det er her Busi er nærmest sin egen oppvekst og den musikken hun hørte hjemme som barn. Det er samtidig her det nordiske dukker opp, i form av fiolinen til Britt Pernille Frøholm. Samspillet mellom fiolinen og mbiraen er fint balansert og nesten rørende på for eksempel vuggesangen "Sane".

Smyger

Busi Ncube har ikke all verden til stemmeprakt, hun er ingen Miriam Makeba! Men det hun mangler i utagerende sang, tar hun igjen i nærhet og tilstedeværelse. Det kommer mest til sin rett i den akustiske delen av repertoaret, hvor hun smyger seg mer enn presser seg inn i hjertet ditt.

Bonus

Det er nok også en fornuftig tilnærming til et helt nytt publikum her nord uten det sterke forholdet il musikk fra det sørlige Afrika. Derfor kommer de sørafrikainspirerte poplåtene som en bonus. De er rotekte og dansbare, og jeg tar dem med på kjøpet, selv om hun ikke helt har stemmen til å fylle dem helt ut.

Busi Ncube: Salulandela (Etnisk musikklubb EM87)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.