Hopp til innhold

Britney Spears ba retten om å avslutte farens vergemål

Britney Spears ba om å få livet sitt tilbake da hun ba en amerikansk domstol om å avslutte vergemålet der faren hennes har kontrollert pengene og karrieren i 13 år.

Fans til Britney Spears har samlet seg utenfor Stanley Mosk rettshus i Los Angeles for å vise sin støtte til artisten.

Fans til Britney Spears har samlet seg utenfor Stanley Mosk rettshus i Los Angeles for å vise sin støtte til artisten.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Popstjernen Britney Spears ønsker å bli kvitt farens vergemål som har gitt han kontroll over hennes eiendom, penger og karriere.

I et rettsmøte i Los Angeles onsdag kveld, norsk tid, ba hun dommeren om å ta hennes bekymringer på alvor.

– Sist jeg snakket med deg, fikk det meg til å føle meg som jeg var død, som om du ikke brydde deg, og at jeg løy. Jeg lyver ikke, så kanskje du nå kan forstå alvoret i dette. Jeg fortjener forandringer, sa Britney Spears til dommeren.

Hun deltok i rettsmøte via telefon og beskrev tiden hun har vært under vergemål, som «misbruk».

– Jeg fortjener å få et liv, sa 39-åringen i en lang og følelsesladd tale. Hun fordømte faren og andre som også har bidratt til formynderiet.

Faren, James Spears, har i 13 år vært hennes verge og kontrollert pengene hun har tjent som popstjerne, trolig en formue verdt mer enn 50 millioner dollar.

Vergeordningen kom på plass etter at stjernen fikk store psykiske problemer i 2007 og 2008.

Rettssalskisse som viser dommer Brenda Penny og deltakere som vises på en skjerm under rettsmøte om Britney Spears vergemålsak.

Skisse fra rettsmøtet som viser dommer Brenda Penny og deltakere som vises på en skjerm under rettsmøte om Britney Spears vergemålssak.

Foto: MONA EDWARDS / AFP

– Vil ha livet mitt tilbake

I sin over 20 minutter lange tale til retten fortalte hun hvordan faren hennes «elsker» å ha kontrollen over henne som verge.

– Jeg er traumatisert, og vil ha livet mitt tilbake, sa Britney Spears.

Hun ba også retten om at hennes uttalelser i rettsmøte fikk komme ut til offentligheten.

– Mye har skjedd siden jeg var i retten for to år siden. Jeg har ikke vært tilbake før, fordi jeg følte at jeg ikke blir hørt, sa hun.

Hun fortalte videre at hun følte seg tvunget til å reise på turné i 2018, og at hun måtte opptre i Las Vegas.

Britney Spears i Las Vegas 18. oktober 2018

Britney Spears i Las Vegas 18. oktober 2018

Foto: Steve Marcus / AP

Kritiserte familien

Britney sa også at hun hadde fått «Litium» mot sin vilje, et medikament som knyttes til mani og bipolar lidelse.

– Det er et sterkt medikament. Du kan bli psykisk svekket om du bruker det mer enn fem måneder. Jeg følte meg full, jeg kunne ikke ha en samtale med mine foreldre om noe som helst, fortalte hun.

Britney Spears kritiserte hvordan familien hennes, inkludert faren James Spears, har håndtert hennes vergemål og hvordan de har respondert på bekymringen hun har hatt.

– Familien min gjorde ingen verdens ting, alt ble kontrollert av min far, sa hun.

Vil gifte seg

Den populære artisten fortalte også at hun ønsket å satse på familieliv sammen med kjæresten, Sam Asghari.

– Jeg vil ha muligheten til å gifte meg, få barn. Nå har jeg fått beskjed om at jeg ikke kan gifte meg. Jeg har en spiral, men dette såkalte teamet, lar meg ikke gå til legen for å få det fjernet. De vil ikke at jeg skal få flere barn. Dette vergemålet gjør langt mer skade enn hva det gjør godt, fortalte hun.

Hun fortalte også at hun blitt nektet å kjøre i kjærestens bil alene.

– Jeg vil dele historien min verden. Jeg vil bli hørt. Det er ikke bra for hjertet mitt, slik det er nå. Jeg har rett til å bruke stemmen, og jeg vil ha dette vergemålet avsluttet, sa hun.

Dommer i rettsmøte tok ingen avgjørelse rundt formyndersaken da Britney Spears var ferdig.

Artisten Britney Spears besøker Norge i forbindelse med undertøyskjeden Change på Ekebergrestauranten i Oslo fredag.

I Norge: Britney Spears besøkte Norge i 2014. Her på Ekebergrestauranten i Oslo i forbindelse med undertøyskjeden Change.

Foto: Lise Åserud / NTB

Stjernestøtte

Etter nattens rettsmøte var det flere kjendiser som uttrykte støtte til artisten, skriver Hollywood Reporter. En av dem var Justin Timberlake, som var kjæreste med Spears da begge fikk sitt gjennombrudd rundt årtusenskiftet.

– Etter det vi har hørt i dag, bør vi alle støtte Britney nå. Uavhengig av hva som har skjedd tidligere, bra eller dårlig, og hvor lenge siden det var. Det som skjer med henne nå er ikke riktig, skrev han på Twitter.

Justin Timberlake og Britney Spears

Justin Timberlake og Britney Spears var ett av de heteste parene i underholdningsverdenen tidlig på 2000-tallet. De møttes i «The All-New Mickey Mouse Club» på 1990-tallet. Paret skilte lag i 2002.

Foto: Chris Gardner / Ap

Også Mariah Carey og Brandy har tvitret at de støtter Britney Spears og fansen hennes, som på sosiale medier har krevd at vergemålet blir opphevet.

Skuespilleren Rose McGowan, som blant annet har engasjert seg i kampen mot trakassering av kvinner, støttet Spears på Twitter i natt.

– Britney Spears har all grunn til å være sint. Hva hadde du følt om livet ditt ble stjålet, dissekert og hånet? Jeg ber for at hun får livet sitt tilbake. Stopp å kontrollere kvinner, skrev hun.

Engasjerte fans

Vergemålet har gjort fansen bekymret for at Britney Spears blir styrt og manipulert. Derfor har bevegelsen #FreeBritney vokst frem i sosiale medier de siste årene.

«Free Britney»-bevegelsen i Norge varslet på Instagram at de skulle demonstrere foran den amerikanske ambassaden i Oslo onsdag kveld.

Også i Los Angeles, New Orleans, New York, London, Paris og Köln var det varslet markeringer, ifølge NTB.

Tilhengere av Britney Spears som møtte opp ved rettshuset i Los Angeles.

Tilhengere av Britney Spears som møtte opp ved rettshuset i Los Angeles.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Etter en lang og suksessrik karriere, ble hele verden vitne til artistens totale sammenbrudd i 2007. Spears, som slet med rusproblemer og en periode var innlagt på psykiatrisk avdeling, mistet råderetten over egne verdier.

Det omstridte vergemålet har ført til en betent strid mellom far og datter, og har vært oppe i retten i flere runder. Men artisten selv har uttalt seg lite om saken.

Lekkede dokumenter

Rettsdokumenter The New York Times har fått tilgang til, viser at Spears i langt større grad enn tidligere kjent skal ha forsøkt å komme seg ut av farens vergemål.

Britney Spears Conservatorship Explainer

FAR: Jamie Spears avbildet i 2012.

Foto: Nick Ut / AP

Ifølge dokumentene skal popstjernen ha blitt vingeklippet, og alt fra hvem hun datet til fargen på kjøkkenskapene var utenfor hennes kontroll.

– Hun uttrykker at vergemålet brukes som et undertrykkende og kontrollerende virkemiddel mot henne, heter det i rettsdokumenter fra 2016.

Premiere of "Once Upon a Time In Hollywood" in Los Angeles

2019: Britney Spears under premieren av «Once Upon a Time In Hollywood» i Los Angeles i 2019.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Spears skal på den tiden ha gitt uttrykk for at hun ønsket å komme seg ut av vergemålet.

– Hun er «lei av å bli utnyttet» og hun sier at det er hun som jobber og tjener penger, men at alle rundt henne får lønn fra henne, heter det videre.

Så tidlig som i en lukket rettshøring i 2014 skal Spears ha stilt seg kritisk til farens evne til å styre over henne. I dokumenter fra høringen viser stjernen blant annet til farens angivelige alkoholproblemer.

Kulturstrøm

  • Bob Newhart (94) er død

    Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

    Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

    Bob Newhart i 2003
    Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB