Hopp til innhold

Rettsavgjørelse: Faren får ikke kontrollere investeringene til Britney Spears

Nyhetsbyrået Ap melder at Britney Spears vant «en liten seier» i den årelange rettstvisten mot faren. Popstjernen blir imidlertid ikke kvitt faren som verge.

Jamie Spears og datteren Britney Spears

KONFLIKT: Den årelange rettstvisten mellom Jamie Spears (68) og datteren Britney Spears har fått enorm oppmerksomhet i sosiale medier de siste årene.

Foto: AP

Den omfattende og kompliserte rettstvisten mellom popstjernen Britney Spears og faren Jamie Spears startet i 2008, da en domstol i Los Angeles erklærte popstjernen umyndig.

Spears, som slet med rusproblemer og en periode var innlagt på psykiatrisk avdeling, mistet råderetten over egne verdier.

Samtidig ble faren, Jamie Spears, oppnevnt som verge, sammen med en advokat. Vergemålet skal i utgangspunktet ha vært frivillig fra Britney Spears' side.

Økonomiske investeringer

Torsdag var det en ny høring i saken i en rettssal Los Angeles. Høringen kom i stand etter at Britneys far protesterte mot den nåværende ordningen som gjelder datterens økonomiske investeringer, ifølge NBC.

Advokat Vivian Lee Thoreen, som representerer Britneys far, ba blant annet om at faren skulle være alene om å kontrollere investeringene.

Faren vant ikke frem med sitt krav, ifølge amerikanske medier. Nyhetsbyrået Ap omtaler avgjørelsen som «en liten» seier for popstjernen.

Thoreen har flere ganger uttalt at vergemålet er i tråd med gjeldende rettsregler. Thoreen uttalte torsdag at Spears så sent som i 2019 skal ha godkjent farens rolle i rettsdokumenter, ifølge Ap.

I en uttalelse etter at avgjørelsen ble klar sier Thoreen at faren kommer til å samarbeide med stiftelsen Bessemer «på en måte som er til det beste for datteren».

Britney Spears i en bil i 2008

Rettstvisten rundt Britney Spears har pågått siden 2008. Her er popstjernen avbildet samme år.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Vil bli kvitt faren som verge

Spørsmålet om Jamie Spears fortsatt skal være datterens verge var ikke oppe til behandling i denne omgang.

Advokaten Samuel Ingham III, som er oppnevnt av retten for å argumentere for Britney Spears' sak, sier det «ikke er noen hemmelighet» at popstjernen ønsker å bli kvitt faren som verge.

Dette vil medføre at Bessemer Trust, som i dag er oppført som medverge, står alene om ansvaret for superstjernens eiendom.

– Men vi anerkjenner at det (å fjerne faren som verge) er en separat sak, sier Ingham, ifølge Ap.

Senest i november tapte Britney Spears et søksmål for å bli kvitt faren som verge, ifølge BBC.

#FreeBritney-tilhengere utenfor en domstol i Los Angeles i september i fjor

#FreeBritney-tilhengere utenfor en domstol i Los Angeles i september i fjor.

Foto: Frazer Harrison / AFP

Omfattende bevegelse

Umyndiggjøringen av Britney Spears har blitt utgangspunkt for en hel bevegelse, med emneknaggen #FreeBritney i sosiale medier.

Nylig publiserte Netflix og Hulu en fersk New York Times-dokumentar, som går i dybden om det omstridte vergemålet.

I dokumentaren hevdes det at 39-åringen nærmest har mistet all frihet og kontroll over eget liv som følge av at hun styres av faren. Dette er i tråd med deler av det tilhengerne av #FreeBritney-bevegelsen har hevdet i flere år.

Tilhengere mener blant annet å se åpenbare tegn på at Britney Spears ikke har kontrollen over egne kontoer i sosiale medier. Samtidig som noen av teoriene har blitt omtalt som konspiratoriske, har bevegelsen etter hvert fått bred støtte av kjendiser som Bette Midler og Miley Cyrus.

Britney Spears-tilhengere utenfor en domstol i Los Angeles

Saken om Britney Spears vergemål engasjerer mange amerikanere.

Foto: Frazer Harrison / AFP

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober