Hopp til innhold

Her er 22 bøker å glede seg til i høst

Det er tid for lune strikkegensere, smaksrike gryteretter – og bokhøsten.

Høsten er tid for bok

Høsten er tid for bok.

Foto: © Nikirov / Dreamstime.com

Romaner om å få barn eller ikke å få barn har fått mye oppmerksomhet på tampen av juli. Nå som august er over oss, renner det ut med bøker i bokhandlene – i alle genre.

Vi har valgt ut noen titler det er særlig grunn til å glede seg til, på bakgrunn av tidligere meritter.

Serier som begynner og serier som slutter

  • Jon Fosse: «Det andre namnet»
Jon Fosse

JUBILANT: Jon Fosse fyller 60 år 29. september.

Foto: Tom Kolstad / Samlaget

Vi vet ikke om det er den kommende 60-års dagen som har utløst et anfall av produktivitet hos landets store dikterhøvding, men Jon Fosse disker brått opp med et romanverk i syv(!) deler.

Tittelen blir deretter: «Septologien», og byr på store temaer som kunst, Gud og alkoholisme. Første bind kommer ut 6. september.

  • Anne B. Ragde: «Datteren»
Anne B. Ragde

GIR SEG IKKE: Mange lesere er glade for at Ragde vender tilbake til Neshov.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Den opprinnelige Neshov-trilogien fortsetter å ese ut, når Ragde overrasker alle (igjen!) med enda en bok i den folkekjære serien. (Vi er nå oppe i seks bind.) Denne gangen blir det stopp, påstår Ragde. Det er Torunn som står i fokus, når hun skal ta over begravelsesbyrået etter onkel Margido.

  • Lars Saabye Christensen: «Byens spor. Skyggeboken»
Lars Saabye Christensen

BYPORTRETT: Byens spor handler like mye om Oslo som om hovedpersonen Maj.

Foto: Jo Michael

Serien Byens spor, fra Oslo etter andre verdenskrig, har hele tiden vært planlagt som en trilogi, og siste bind bebudes i august.

«Saabye Christensen på sitt beste», mente NRKs anmelder om første bind, som også ble nominert til P2-lytternes romanpris. I tredje bind følger vi fortsatt Maj, men forfatteren sjøl dukker visstnok også opp.

  • Dag Solstad: «Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen»

Første roman om Kongsberg-kemneren Bjørn Hansen kom ut i 1992 og ble svært godt mottatt. Så overrasket Solstad alle med en oppfølger i 2009, som ikke var helt like festlig. I høst kommer siste roman om den nå 77 år gamle pensjonisten. Denne gangen er det Bjørn Hansens barnebarn som ringer på døra og skal bo på hybel hos sin farfar.

Bøker til debatt

  • Elisabeth Bergskaug: «Bompengeboka. Politikk, sirkus og motstand»
«Bompengeboka. Politikk, sirkus og motstand» av Elisabeth Bergskaug

HETT TEMA: Bompengesaken har endret norsk politisk landskap.

Foto: Vigmostad & Bjørke

Denne boka ble hurtigutgitt før ferien på grunn av den heftige debatten, men er like aktuell før valget. For det er lite som tyder på at bompengedebatten tar slutt ennå. Bergskaug tar her opp argumenter for og imot bompenger.

Du vil kanskje ikke endre mening av å lese «Bompengeboka», men du vil kunne kvesse argumentene dine og kanskje vinne en diskusjon eller to. Eller kanskje du selv skifter mening?

  • Sylo Taraku: «Frihetskampen i Islam»
Boka «Frihetskampen i Islam» av Sylo Taraku

OPPRØR: Bildet på bokas omslag er tatt på Tahrirplassen under den arabiske våren.

Foto: Res publica forlag

Bokas tittel alene bærer en provokasjon i seg. Taraku spør om islam og modernitet kan forenes, og løfter fram sekulære muslimer som en løsning for å fremme kritisk tenkning og individuell frihet.

Taraku er selv sekulær muslim og kjenner problemstillingene innenfra. Når forfatteren i tillegg er en dreven debattant, vil vi nok høre om denne boka både i media og på ulike debattscener rundt om i landet.

  • Mímir Kristjánsson: «Mamma er trygda»

Denne boka kunne også passet under kategorien selvbiografi, men kjenner vi Mímir Kristjánsson rett, vil det oppstå flere debatter i forbindelse med denne utgivelsen.

 «Mamma er trygda» av Mímir Kristjansson

MOR OG SØNN: Ingen solskinnshistorie når klassereisen går bratt nedover. (fra omslaget)

Foto: Kagge forlag

Den tidligere Klassekampen-journalisten skriver her om sin mor som fikk kreft og levde på trygd i mange år. Vi vet fra Kristjánssons bok om Island at han er både morsom, følsom og velformulert når han skriver personlig, så dette bør være god lesning uavhengig av hvilket parti man stemmer på.

  • Helge Simonnes: «Kampen om korset i politikken»
Helge Simonnes: «Kampen om korset i politikken»

PÅ VIPPEN: Man er ikke nødvendigvis enig fordi om man deler tro.

Foto: Vigmostad & Bjørke

Knut Arild Hareide tapte kanskje kampen om KrFs politiske veivalg, men splittelsen i Kristen-Norge er langt fra oppløst.

Tidligere redaktør i Vårt Land trekker i denne boka linjer fra hjemlige feider mellom Hareide og Listhaug til de kristnes rolle i valget av Trump som president i USA. Man kan allerede se for seg at det dugger på glasset i Dagsnytt attens studio når debatten skal tas ut der.

Skjønnlitteratur med snert

  • Agnes Ravatn: «Dei sju dørene»
Agnes Ravatn

VELLYKKET PROSJEKT: «I Operasjon sjøldisiplin» lette Agnes Ravatn etter måter å disiplinere seg selv til å skrive. Det har hun åpenbart lykkes med.

Foto: Ingunn Rauk / NRK

Etter to vittige sakprosabøker om henholdsvis selvdisiplin og å flytte tilbake til Vestlandet, er Ravatn tilbake med roman i høst. «Fugletribunalet» (2013) ble belønnet med både P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris. Vi krysser fingrene for at den nye boka holder samme nivå, og sikler nærmest av forventning.

  • Nina Lykke: «Full spredning»
Nina Lykke

MØRK HUMOR: Nina Lykke skriver om alt annet enn lykke.

Foto: Oktober Forlag

Nina Lykke fikk sitt virkelige gjennombrudd med romanen «Nei og atter nei», som ble nominert til P2-lytternes romanpris og kom til finalen som Årets bok i Sverige. Alle som har blitt glad i Lykkes mørke vidd og sans for livets kårny tildragelser vil nok finne trøst i høstmørket i årets utgivelse.

«Full spredning» er en legeroman, men denne gangen er det kvinnen som bærer stetoskopet og legefrakken.

  • Mads Rage: «Miklastaur»
«Miklastaur» av Mads Rage

FALLOS: Mikla er norrønt for 'stor' og staur er 'stav', og med dette omslaget kan du tenke deg sjøl hva den handler om.

Foto: Samlaget

NRK Bok utnevnte i fjor Mads Rage til en av våre mest lovende debutanter. «Og skipet siglar vidare» var en slank, allegorisk roman fra en seilskute i en mystisk fremtid, skrevet på gammelmodig nynorsk.

I Rages andre roman er utenforskap temaet. Vi møter en gutt som skiller seg ut i sin lille hjembygd. Han er nemlig født med en enorm penis. Vi venter med andre ord å se mer til Rages humoristiske side.

Populærvitenskap og historie

  • Lars Kvamme: «Laks. En biografi»
«Laks. En biografi» av Lars Kvamme

GLADLAKS: Nei, her er det ingen oppskrifter på laks til middag.

Foto: Pax forlag

Tenk at denne boka ikke er skrevet før! Laks er tross alt en av våre største eksportvarer, og en gjenganger på norske middagstallerkener. Men hvor mye vet vi om laksen utenom gode oppskrifter på den?

Dette er ikke først og fremst en debattbok om oppdrett versus villaks, men en innføring i laksens historie og vilkår – som individ og vesen.

  • Olav Brekke Mathisen: «Den jævla arven»

Arveoppgjør har en tendens til å bringe fram det verste i mennesker, og i denne boka har Brekke Mathiesen samlet historier der arv splitter familier. (Et eksempel er vestkantjenta som byttet navn fra Tybring-Gjedde til Tybring-Torsk etter en arvekonflikt.)

Brekke Mathisens forrige bok het «Den jævla naboen», og vi tipper konfliktnivået bare blir verre i årets bok. Her er det forhåpentligvis både trøst og gode råd å finne for dem som plutselig skal dele familiehytta mellom seg.

Biografi

  • Bjørn Eidsvåg: «Tro og trass»
«Tro og trass» av Bjørn Eidsvåg

EG SER TILBAKE: Fra lille Bjørn på bedehuset i Sauda til hele Norges Bjørn Eidsvåg.

Foto: Aschehoug

Den folkekjære sangeren forteller i sin selvbiografi om sitt liv med og mot kristendommen og Gud. Fra en av Norges beste sanglyrikkforfattere kan vi forvente en livsskildring som holder høyt litterært nivå. Årets julegave til mor og tante?

  • Torgrim Eggen: «Axel. Fra smokken til Ovnen. Storyen om Axel Jensen»

Det er nesten litt rart at ikke Axel Jensen har fått sin biografi skrevet før nå. Her er mange ingredienser til en god historie: Trekantdramaet på Hydra med kona Marianne og Leonard Cohen, forsøk med LSD i London og livet med Pratibha om bord i en gammel selfangerskute. Torgrim Eggen er rock n' roll nok til å føre et slikt liv i pennen.

  • Jonas Gardell: «Til minne om betingelsesløs kjærlighet»
«Til minne av vilkorslös kärlek»av Jonas Gardell

LIV OG DØD: Gardells mor døde nesten da hun fødte lille Jonas. (fra omslaget)

Foto: Norstedts

Den svenske komikeren nådde et nytt publikum med filmatiseringen av romanserien «Tørk aldri tårer uten hansker». Denne beretningen om ham og hans familie byr på et spesielt morsportrett som har fått svenske anmeldere til å le og gråte.

Oversatt skjønnlitteratur

  • Margaret Atwood: «Testamentene»
«The Testaments» av Margaret Atwood

GIR SVAR: Atwood tar opp tråden 15 år etter Offred steg ut i det ukjente i «Tjenerinnens beretning.»

Det er i seg selv en begivenhet at Atwood kommer med en oppfølger til «Tjenerinnens beretning» (The Handmaid's Tale»), som skapte stor oppsikt da den kom i 1985, og som nå er aktualisert av HBO-serien.

Når boka i tillegg er kommet på langlista til årets Booker-pris – før den er utgitt – har vi gode grunner til å glede oss til 20. september.

  • Ian McEwan: «Maskiner som meg»
«Maskiner som meg» av Ian McEwan

ADAM: Ville du hatt denne kjekke roboten boende hjemme hos deg? (fra omslaget)

Foto: Gyldendal

Et par skaffer seg en menneskelignende robot, som er så behagelig å forholde seg til at de begge begynner å foretrekke roboten fremfor hverandre. Britiske McEwan utforsker som vanlig spørsmål om moral, kjærlighet og det menneskelige.

  • Agota Kristof: «Tvillingenes dagbok»

Agatha Christies ungarske navnesøster byr på mer mørke og ondskap enn noen krimbok, når to tvillingbrødre blir sendt til en ond bestemor på landet under krigen.

Boka kom ut i 1986 og forfatteren døde i 2011, så denne utgivelsen føyer seg inn i rekker med nyoppdagede juveler, á la John Williams «Stoner» og Paula Fox sin «Desperate personar».

  • Isabella Hammad: «Pariseren»
Isabella Hammad

UNG TALENT: Isabella Hamman (27) bor i London og har britisk-irsk mor og palestinsk far.

Foto: Kathy Coulter

Enhver bokhøst bør by på en tykk slektskrønike å fortape seg i. Mye tyder på at den unge londoneren Isabella Hammad sin debutroman kan være boka å ty til i så måte.

Hammad har brukt sin egen palestinske familie som grunnlag for en fortelling om å bli fanget mellom to verdener. Zadie Smith har blurbet boka som «en sublim leseopplevelse». Velkommen, regnværsdag med bok og ild i peisen!

Debutanter

  • Andrine Sæther: «Jeg ser ikke ut her»

Sæthers bidrag i Sommer i P2 i 2011 var en fryd å høre på. Derfor har vi høye forventninger når den erfarne skuespilleren prøver seg nå i en ny kunstgren: novelleformatet.

  • Ylva Østby: «Passasjerhistorier»
«Passasjerhistorier» av Ylva Østby

MARITIMT: Ylva Østbys forrige bok hadde en sjøhest på omslaget, denne gangen er det en glassmanet.

Foto: Cappelen Damm

Nevropsykologen Ylva Østby opplevde stor suksess i 2016 med sin bok om hukommelsen, skrevet sammen med søsteren Hilde. Når Ylva Østby nå debuterer med noveller, håper vi at hun bringer med seg sin fagkunnskap om hjernen inn i fiksjonsverdenen.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters