Hopp til innhold
Anmeldelse

Hva ville du gjort om du vant 24 millioner?

Arnfinn Kolerud skriver om penger uten å moralisere. «Snillionen» er en morsom og dyptloddende barnebok om hva rikdom kan gjøre med folk.

Gutt med snedryss av penger. bokforside

Arnfinn Kolerud: Snillionen. Barnebok. Cappelen Damm 2017

Foto: CappelenDamm
Bok

«Snillionen»

Arnfinn Kolerud

Barnebok

2017

Cappelen Damm

«Kurt blir grusom» er en av Erlend Loes beste titler. Det er nemlig ikke så lett plutselig å få mange penger mellom hendene. Er det så opplagt at man vil dele? Eller blir man derimot gjerrig? I «Snillionen» diskuterer Arnfinn Kolerud både verdslige og åndelige verdier. Og han gjør det med et smil.

Supergevinst

Mor og Franks lottorekke går inn. 24 millioner kroner er premien. 24 millioner! Hva skal de to, som ikke er noen krøsuser i utgangspunktet, gjøre nå? Frank vil feire og ser for seg både svømmebasseng og golfbane. Mor har bena på bakken. De skal leve akkurat som før.

Det går imidlertid ikke lang tid før folk i bygda kommer på døren og ber om penger. Alle er plutselig trengende.

Mor bestemmer seg for å gi en million, eller en snillion, som avisen skriver, til den som gjør noe godt i bygda. Da starter en konkurranse som går både på vennskap og ærlighet løs. Visst utføres det gode gjerninger, men også mange nedrige. For hvis man ødelegger for andre har man kanskje større sjanser til å vinne selv?

Underliggende verdi-diskusjon

Gjennom hele forfatterskapet sitt har Arnfinn Kolerud vist at han har sans for humor. Han har også en solid sympati med dem som skiller seg ut, som trenger litt ekstra hjelp, eller ikke kan tilpasse seg en institusjonalisert samværsform. Kolerud er læreren som ser eleven, han er den som lemper mildt, der litt forståelse og omsorg er på sin plass.Det kan høres pompøst ut, men er det motsatte. Kolerud diskuterer verdier, rett og slett, gjennom en spennende fortelling om snillion-konkurransen.

Devisen om «Show, don't tell» passer godt i denne sammenhengen.

Funker det?

Svært effektivt setter Arnfinn Kolerud leserne inn i livene til Frank og moren. På første side kan vi lese dette:

Frank og Mor har vunne på desse tala:

2 - fordi Frank og Mor er to

3 - bokstavar i namnet til Mor

5 - bokstavar i namnet til Frank

7 - dager i veka dei er i lag

8 - fordi talet likna på ein snømann Frank laga same dag som han og Mor fann opp lottorekka

11 - to tannbørster i same glass på badet

18 - snømannen etter at han fekk ein kost i handa

Arnfinn Kolerud: Snillionen

Språklig er det en glede å lese Arnfinn Kolerud. Han kan beskrive bygda som et sted med gras med hus på og hus med gras på. Om Mor kan han skrive at Ho er ei dame med sommarkjole hengd opp i eit skåp. Barna som diskuterer banning på skolen, finner ut at de stygge ordene bor i busskur, mens de fine lever i munnen til kjærester.

Det er mange underhistorier i denne boken. Noen av dem slipper forfatteren litt for fort, etter min oppfatning, blant dem møtet med en nokså ubehagelig fyr når Mor og Frank tar en ferieuke i Syden. Forøvrig gjennomfører han med stil. «Snillionen» er en fortelling som legger igjen verdifull erkjennelse i tillegg til at den underholder, her og nå. 

Passer for deg som:

  • er 9 år eller mer
  • liker å lese
  • skulle ønske du vant 24 millioner :)

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter