Bjarne Brøndbo

Bjarne Brøndbo var gjest i Stjerneklart mandag 26. april.

DDE D.D.E. Bjarne Brøndbo
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Bjarne Arnstein Brøndbo ble født 19. september 1964 i Namsos som sønn av Arne Brøndbo jr. og hans kone Liva, opprinnelig fra Velfjord i Nordland. Han vokste opp på Skage i Overhalla i Namdalen sammen med foreldrene og de to yngre brødrene Eskil og Thomas.

Allerede som 14-åring begynte Bjarne i band. Det var Humanic som holdt det gående til 1984 da bandet gikk i oppløsning. Bjarne startet umiddelbart opp et nytt band, ”After Dark” som ble forløperen til det mer kjente DDE. For i After Dark var mange av dagens medlemmer av DDE innom i de 7 årene bandet eksisterte, blant dem Bjarnes yngre bror Eskil på trommer. For i 1991 ble After Dark oppløst, og medlemmene stiftet DDE i 1992. Deres første single, ”Flamma” med ”Kvinnfolk, det é det beste æ veit” på baksiden, kom ut i januar det året. Året etter kom albumet ”Rai-Rai” ut og solgte til 30.000 eksemplarer. Flere av sangene på albumet hadde tekster av forfatteren Idar Lind. Åge Aleksandersen var også en slags fødselshjelper som produsent for et av sporene.

I 1994 kom oppfølger-albumet ”Rai 2”, blant annet med en hyldest til gruppas hjemby, Namsos. DDE var nå utvidet fra 6 til 7 medlemmer idet gitaristen Arnt Egil Rånes var kommet inn, men Åge Aleksandersen var fortsatt produsent og Idar Lind en av tekstforfatterne. DDE ble snart kjent som et dyktig og populært turnéband, ikke minst takket være Bjarnes rolle som frontfigur, i bar overkropp eller ikke. Han tok lærerutdanning på Distriktshøgskolen i Nord-Trøndelag, men har praktisert lite pga artistkarrieren. I tillegg var Bjarne daglig leder for Namdal Bilopphugeri.

I 1996 kom albumet ”Det går likar no” ut, produsert av Åge Aleksandersen, og gikk rett til topps på salgsbarometeret, det fjerde mest solgte norske album gjennom tidene med 270.000 ekemplarer. DDE ble kåret til Årets spellemann det året. To år etter kom albumet ”Ohwæææh”, produsert av Svein Gundersen, og også det gikk til topps rent salgsmessig. I 1999 dannet han en trio sammen med gitaristen Ulf Haugum og DDE-bassisten Eivind Berre som han kalte Bjarnesanger. De la ut på en turné for Rikskonsertene. Til jul kom albumet ”No e DDE jul igjen” og sommeren året etter kom ”Jippi’ ”som solgte til en andreplass på listene. I 2001 ble det på nytt salgstopp med albumet ”Vi ska fæst – aill’ mot aill’ ”.

I 2002 ga Bjarne Brøndbo ut et soloalbum med salmetekster, ”Salmer på ville veier”. I 2003 solgte albumet ”Vi e konga” til en tredjeplass. I 2004 spilte Bjarne Brøndbo i musikalen ”Purpur og gull” på Trøndelag Teater, med sanger av Åge Aleksandersen. Musikalen fikk Heddaprisen som beste oppsetning og resulterte i et album med samme navn. Etter dette har det kommet ut DDE-album hvert år utenom 2006, med gode salgstall. DDEs julekonsert er blitt en tradisjon, og Bjarne Brøndbo har i tillegg vært mentor og trener i flere TV-programmet ”Det store Korslaget” på TV2 der hans Namsos-kor ble slått på målstreken av Åge Sten Nilsen og hans kor.

Bjarne driver forretningen Bil1Din på Skage i Namdalen og bor på Høknesåsen i Namsos sammen med kona Lise Greftegreff og de tre guttene de har sammen, Espen på 20, Anders på 16 og Tobias på 14 år.

Kulturstrøm

  • Facebook fjernet hat-innlegg

    Facebook har grepet inn mot nær 200 kontoer knyttet til hvite nasjonalister som skal ha planlagt å møte opp på demonstrasjoner, i noen tilfeller med våpen. Kontoene var knyttet til Proud Boys og American Guard, to hatgrupper som alt er stengt ute.

  • Hollywood gjenåpner 12. juni

    Film- og TV-produksjon kan gjenopptas i Hollywood og California fra 12. juni dersom lokale helsemyndigheter godtar det. Det sier Californias guvernør Gavin Newsom ifølge Reuters.