Hopp til innhold

BBC og NRK samarbeider om å løse Isdal-saken

BBC World Service og NRK går sammen om å lage en stor podkastserie om «Isdalskvinnen». Sammen skal de forsøke å løse gåten om den unge kvinnen som ble funnet død i Bergen i 1970.

Fra venstre: Marit Higraff, Neil McCarthy og vitnet Carl Halvor Aas

Stedet i Isdalen hvor den døde og nesten oppbrente kvinnen ble funnet. Fra venstre: NRKs programleder Marit Higraff, BBCs programleder Neil McCarthy og vitnet Carl Halvor Aas som var på åstedet i 1970.

Foto: Anette Berentsen / NRK

Mysteriet om den unge kvinnen som ble funnet død og nesten oppbrent i en steinrøys utenfor Bergen sentrum har skapt stor undring i nesten 50 år.

Liket ble funnet på et øde sted i Isdalen, i et område kalt Dødsdalen. Og den dag i dag vet ingen navnet på «Isdalskvinnen».

For snart halvannet år siden startet NRK parallelløpet med etterforskning og publisering i Isdalssaken. Underveis har redaksjonen blant annet fått en fullverdig DNA-profil av kvinnen, og nye opplysninger fra kjemiske undersøkelser av tennene hennes som viser at hun mest sannsynlig kom fra Europa.

Montasje: Isdalskvinnen, kodeblokk, avisklipp

Forsøkene på å løse mysteriet rundt «Isdalskvinnen» har vært mange, men nesten 50 år etter vet fortsatt ingen hennes navn.

Foto: Øyvind Bye Skille, Politiet, faksimile (montasje)

Slagkraft

Nå er det håp om at saken kan løses ved at historien når ut enda bredere. 16. april er det premiere på den 10 episoder lange podkastserien «Death in Ice Valley», som BBC World Service og NRK lager sammen. Historien vil dermed potensielt kunne nå nærmere 200 millioner lyttere på verdensbasis.

– BBC World Service har en slagkraft og et så stort publikum at det gir oss håp om å nå ut til den eller de som kan ha kjent denne kvinnen og vite hvem hun var. Vi har tro på at denne serien kan gjøre en forskjell, og kanskje kan vi endelig få svar i den gåtefulle saken, sier Marit Higraff, journalist i NRK, som har jobbet med saken i snart to år.

Samarbeidet med BBC er en videreføring NRKs langvarige prosjekt «Gåten i Isdalen» der publikum har fått følge jakten på nrk.no, radio og TV.

Skandinavisk krim

BBC World Service er i ferd med å ruste kraftig opp podkasttilbudet, og «Death in Ice Valley» er en historie som passer dem bra.

– Serien etterforsker en sann og oppsiktsvekkende historie og benytter både vitenskap og kraften i podkastformatet for å avdekke nye spor. Kan podkastlyttere være med på å finne svar? spør redaktør i BBC World Service, Jon Manel.

Neil McCarthy, Marit Higraff og forsker Kanar Alkass

16. april lanseres podkastserien «Death in Ice Valley». NRKs Marit Higraff håper BBCs rekkevidde kan hjelpe til at saken blir oppklart.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Sjefen for radiodokumentar i BBC World Service, Philip Sellars, sier at britene er veldig interessert i mørk skandinavisk krim, og at gåten rundt «Isdalskvinnen» har så mange uoppklarte mysterier rundt seg.

– Saken kaster så mange mysterier opp i luften hver gang du tar noen steg for å forsøke å løse gåten. Det virker som om den mystiske kvinnen hele tiden er ett steg foran oss.

Hør podkast fra NRK om samarbeidet med BBC:

abonnering via iTunes eller RSS

De fleste bergensere kjenner gåten om Isdalskvinnen, og teoriene om hvorfor hun døde i Norge er mange. NRK har gått gjennom saken på nytt - her får du vite mer om den mystiske saken, og om politiets etterforskning.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.