NRK Meny
Normal

Barn ser 100 minutter TV hver dag

Denne høsten har norske barn sett 20 minutter mer på TV daglig enn på samme tid i fjor, viser tall fra NRK Forskningen.

Barn ser 100 minutter TV hver dag.
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Barn mellom to og elleve år ser nå over 100 minutter på TV hver dag, mens nordmenn totalt sett aldri har sett så mye TV som i 2008.

Større tilbud

Tallene er basert på TNS Gallups TV-meter undersøkelse for november. I oktober i fjor så barn fra tre til elleve år cirka 80 minutter per dag, mens nå ser barn over 100 minutter TV per dag.

- Det er de yngste aldersgruppene, spesielt barn og tenåringer som øker sin TV-titting mest. De ser fortsatt minst TV av alle, men det er de som øker sin TV-titting mest. Barnas tilbud på TV har jo blitt mye større enn det var før; Tre Disney-kanaler, NRK Super og de andre barnekanalene er blitt sterkere, sier Kristian Tolonen hos NRK Forskningen.

- Ikke negativt

Ragnhild Bjørnebekk som har forsket mye på barn og medier, mener det kan være bra for barn å se på TV.

- Det å se to timer TV hver dag er ikke negativt fordi de er fysisk aktive og holder på med andre ting. Hvis de ser positive og gode programmer, så kan det være positivt for barnet. Hvis de derimot sitter alene og ser på negative programmer med vold og ting de blir redd for, så er det negativt, sier forsker Ragnhild Bjørnebekk.

- Aldri sett så mye TV

Tolonen sier at nordmenn totalt sett aldri har sett så mye på TV som det ligger an til i 2008. For første gang kommer gjennomsnittsnordmannen til å se over 170 minutter TV per dag.

- Mens voksne ser mest TV på kveldstid ser barn mest om morgenen, i helgen og tidlig ettermiddag. Barn ser først og fremst rene barneprogrammer, som Barne-TV på NRK 1, programmer på NRK Super og Disney Channel, men også program som Idol og Americas funniest homevideos ses av mange barn, sier Tolonen.

Flere kulturnyheter