Away med Guy Sion kvintett

Lykketreff for israelsk-norsk saksofonist med internasjonal kvintett

Guy Sion
Foto: presse / GS

CD-anm Guy Sion - Away

Guy Sion (32) er den israelske jazzsaksofonisten som har gjort nordmann av seg og nå utfordrer et A-lag av norske og amerikanske musikere. Utgangspunktet er Sions egne komposisjoner hvor han summerer opp sin arv fra israelsk klezmer-tradisjon og studie-erfaringer fra så vel Amsterdam og Italia som ved Berklee College of Music i Boston.

Ukonvensjonelt


I denne kosmopolitiske livshistorien ligger også nøkkelen til platetittelen Away: Guy Sion føler seg langt hjemmefra, men musikalsk er han alt annet enn bortreist. Oppsummeringen skjer altså i et lite studio i Oslo en januardag for ett år siden og er ikke minst av denne grunn oppsiktsvekkende – de åtte komposisjonene med sine drøyt 60 minutter musikk er utrolig detaljrike og ukonvensjonelle, og ville normalt krevet mye mer studiotid å få på plass.

Store høyder

For det dreier seg heller ikke om en kvintett som går i studio etter tallrike konserter, men om et israelsk-norsk-amerikansk profflag satt sammen for anledningen - et lykketreff av et band. Skiens-gitaristen Bjørn Vidar Solli ikke bare tar utfordringene, han løfter musikken til store høyder og inngår en sjelden klanglig symbiose med saksofonisten, mens Volda-pianisten Erlend Slettevoll lydhørt tilpasser seg situasjonen. Med to akkordinstrumenter kunne det blitt folksomt i studio, men oppleves aldri slik.

Bjørn Vidar Solli og Erlend Slettevoll

Bjørn Vidar Solli og Erlend Slettevoll

Foto: Oslopuls

Rytmelek

De starter med en vill rytmelek i 7-takt, og hele veien videre utfordres lytteren i polyrytiske finurligheter, enten det er valsetakt som også kan omtolkes til 4/4 sving, eller det er 5-takt som jo stadig pirrer, et halvt århundre etter Paul Desmonds Take Five. Engelsk-amerikanske Phil Donkin på bass og norsk-amerikanske Jon Wikan på trommer stortrives hørbart med oppgaven.

Dialog

Guy Sion framstår selv som litt tilbakeholden, og iblant savner jeg en tøffere og mer saftig tone med større temperamentsutbrudd som kunne satt prikken over i’en. Grensen mellom et enhetlig melankolsk uttrykk og det monotone kan være skjør. Hele veien er musikken gjennomstrukturert, og mellom de stramme soloene oppstår også virkelig belevne improvisasjonsdialoger. Forventningene mine ved tittelen Oslo’s Blues innfris ikke, men det oppveies av avslutningslåta 23B hvor Guy Sion virkelig tar oss Away!

 • Guy Sion - Away
  Foto: Avi Revivo / CAT
  AWAY
 • Guy Sion, sax
 • Bjørn Vidar Solli, gitar
 • Erlend Slettevoll, piano
 • Phil Donkin, bass
 • Jon Wikan, trommer
  CAT GS01

Kulturstrøm

 • Årets musikkjournalistikk kåret

  Mari Brenna Vollan fra Klassekampen mottok under By:larm-festivalen fredag prisen «Årets musikkjournalistikk» for sin graveserie om musikkbransjen, «Lønnskamp om spotlyset». Her blir det blant annet avslørt hvordan mange musikere i bransjen må leve med lave honorarer og dårlige vilkår. Prisen ble delt ut av direktøren for Fritt Ord, Knut Olav Almås (NTB).

 • Koronaviruset stopper band

  Mustafa Santic Trio fra Bosnia avlyser konserten på Balkanfest i Trondheim i helga. Bosniske myndigheter har varslet mulig stenging av grensene på grunn av koronaviruset. Jungeltelegrafen sender direkte på P2 lørdag, og melder at den greske folkemusikeren Oluf Dimitri Røe «stiller som superreserve».

  Mustafa Santic
  Foto: / Balkanfest
 • Hør OnklP live i Kulturstripa

  Litt eldre, litt klokere og for første gang på 15 år gir OnklP ut nytt soloalbum, «Pål Tøien». – Det er en slags oppsummering og status for nå. Jeg har måttet gå gjennom en del følelser, forteller OnklP til Kulturstripa, der han også spiller live.

  OnklP