NRK Meny
Normal

Away med Guy Sion kvintett

Lykketreff for israelsk-norsk saksofonist med internasjonal kvintett

Guy Sion
Foto: presse / GS

CD-anm Guy Sion - Away

Guy Sion (32) er den israelske jazzsaksofonisten som har gjort nordmann av seg og nå utfordrer et A-lag av norske og amerikanske musikere. Utgangspunktet er Sions egne komposisjoner hvor han summerer opp sin arv fra israelsk klezmer-tradisjon og studie-erfaringer fra så vel Amsterdam og Italia som ved Berklee College of Music i Boston.

Ukonvensjonelt


I denne kosmopolitiske livshistorien ligger også nøkkelen til platetittelen Away: Guy Sion føler seg langt hjemmefra, men musikalsk er han alt annet enn bortreist. Oppsummeringen skjer altså i et lite studio i Oslo en januardag for ett år siden og er ikke minst av denne grunn oppsiktsvekkende – de åtte komposisjonene med sine drøyt 60 minutter musikk er utrolig detaljrike og ukonvensjonelle, og ville normalt krevet mye mer studiotid å få på plass.

Store høyder

For det dreier seg heller ikke om en kvintett som går i studio etter tallrike konserter, men om et israelsk-norsk-amerikansk profflag satt sammen for anledningen - et lykketreff av et band. Skiens-gitaristen Bjørn Vidar Solli ikke bare tar utfordringene, han løfter musikken til store høyder og inngår en sjelden klanglig symbiose med saksofonisten, mens Volda-pianisten Erlend Slettevoll lydhørt tilpasser seg situasjonen. Med to akkordinstrumenter kunne det blitt folksomt i studio, men oppleves aldri slik.

Bjørn Vidar Solli og Erlend Slettevoll

Bjørn Vidar Solli og Erlend Slettevoll

Foto: Oslopuls

Rytmelek

De starter med en vill rytmelek i 7-takt, og hele veien videre utfordres lytteren i polyrytiske finurligheter, enten det er valsetakt som også kan omtolkes til 4/4 sving, eller det er 5-takt som jo stadig pirrer, et halvt århundre etter Paul Desmonds Take Five. Engelsk-amerikanske Phil Donkin på bass og norsk-amerikanske Jon Wikan på trommer stortrives hørbart med oppgaven.

Dialog

Guy Sion framstår selv som litt tilbakeholden, og iblant savner jeg en tøffere og mer saftig tone med større temperamentsutbrudd som kunne satt prikken over i’en. Grensen mellom et enhetlig melankolsk uttrykk og det monotone kan være skjør. Hele veien er musikken gjennomstrukturert, og mellom de stramme soloene oppstår også virkelig belevne improvisasjonsdialoger. Forventningene mine ved tittelen Oslo’s Blues innfris ikke, men det oppveies av avslutningslåta 23B hvor Guy Sion virkelig tar oss Away!

 • Guy Sion - Away
  Foto: Avi Revivo / CAT
  AWAY
 • Guy Sion, sax
 • Bjørn Vidar Solli, gitar
 • Erlend Slettevoll, piano
 • Phil Donkin, bass
 • Jon Wikan, trommer
  CAT GS01

Kulturstrøm

 • Birgitta Oftestad til finalen

  Da juryen plukket ut de seks finalistene som skulle gå videre til finalen i Eurovision Young Musicians, la de stor vekt på de unge musikernes evne til å kommunisere musikken. Norske Birgitta Oftestad var en av de seks som traff juyren sterkest med sitt musikalske budskap, og er videre til finalen som finner sted torsdag 23.08 i Edinburgh.

  Birgitta Elisa Oftestad til finalen i Eurovision Young Musician
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK
 • Uvær skaper problem for festival

  Sterk vind gjør at en av scenene til Parkenfestivalen i Bodø kan falle sammen. Politiet har sperret av et område og evakuert to hus. Beboerne er innlosjert på hotell. Festivalen startet fredag, og søndag ble scenen rigget ned.

 • Kjemper om finaleplass

  Cellist Birgitta Elisa Oftestad (16) representerer Norge i solistkonkurransen Eurovision Young Musicians, som i år finner sted i Edinburgh. I kveld kjemper hun om en av seks finaleplasser i den prestisjefylte konkurransen. Se semifinalen her, på NRK2 torsdag 23.08. kl. 20.00, eller hør den på NRK Klassisk.

  Birgitta Elise Oftestad i Eurovision Young Musician 2018
  Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK