Away med Guy Sion kvintett

Lykketreff for israelsk-norsk saksofonist med internasjonal kvintett

Guy Sion
Foto: presse / GS

CD-anm Guy Sion - Away

Guy Sion (32) er den israelske jazzsaksofonisten som har gjort nordmann av seg og nå utfordrer et A-lag av norske og amerikanske musikere. Utgangspunktet er Sions egne komposisjoner hvor han summerer opp sin arv fra israelsk klezmer-tradisjon og studie-erfaringer fra så vel Amsterdam og Italia som ved Berklee College of Music i Boston.

Ukonvensjonelt


I denne kosmopolitiske livshistorien ligger også nøkkelen til platetittelen Away: Guy Sion føler seg langt hjemmefra, men musikalsk er han alt annet enn bortreist. Oppsummeringen skjer altså i et lite studio i Oslo en januardag for ett år siden og er ikke minst av denne grunn oppsiktsvekkende – de åtte komposisjonene med sine drøyt 60 minutter musikk er utrolig detaljrike og ukonvensjonelle, og ville normalt krevet mye mer studiotid å få på plass.

Store høyder

For det dreier seg heller ikke om en kvintett som går i studio etter tallrike konserter, men om et israelsk-norsk-amerikansk profflag satt sammen for anledningen - et lykketreff av et band. Skiens-gitaristen Bjørn Vidar Solli ikke bare tar utfordringene, han løfter musikken til store høyder og inngår en sjelden klanglig symbiose med saksofonisten, mens Volda-pianisten Erlend Slettevoll lydhørt tilpasser seg situasjonen. Med to akkordinstrumenter kunne det blitt folksomt i studio, men oppleves aldri slik.

Bjørn Vidar Solli og Erlend Slettevoll

Bjørn Vidar Solli og Erlend Slettevoll

Foto: Oslopuls

Rytmelek

De starter med en vill rytmelek i 7-takt, og hele veien videre utfordres lytteren i polyrytiske finurligheter, enten det er valsetakt som også kan omtolkes til 4/4 sving, eller det er 5-takt som jo stadig pirrer, et halvt århundre etter Paul Desmonds Take Five. Engelsk-amerikanske Phil Donkin på bass og norsk-amerikanske Jon Wikan på trommer stortrives hørbart med oppgaven.

Dialog

Guy Sion framstår selv som litt tilbakeholden, og iblant savner jeg en tøffere og mer saftig tone med større temperamentsutbrudd som kunne satt prikken over i’en. Grensen mellom et enhetlig melankolsk uttrykk og det monotone kan være skjør. Hele veien er musikken gjennomstrukturert, og mellom de stramme soloene oppstår også virkelig belevne improvisasjonsdialoger. Forventningene mine ved tittelen Oslo’s Blues innfris ikke, men det oppveies av avslutningslåta 23B hvor Guy Sion virkelig tar oss Away!

 • Guy Sion - Away
  Foto: Avi Revivo / CAT
  AWAY
 • Guy Sion, sax
 • Bjørn Vidar Solli, gitar
 • Erlend Slettevoll, piano
 • Phil Donkin, bass
 • Jon Wikan, trommer
  CAT GS01

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK