Hopp til innhold

Arkitektkonkurransen er igang

- Vi fortsetter den kursen vi mener er riktig, sa Giske på pressekonferansen om det nye bygget som skal huse Nasjonalmuseet på Vestbanen.

- Her skal museet ligge
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Regjeringens vedtak om å flytte hele Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design til Vestbanetomten i Oslo har møtt motstand fra flere hold.

Audun Eckhoff og Svein Aaser

- Dette er en historisk dag, sa Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Tross motstanden fra både stortingspolitikere, kunstfaglige og arkitekter, har kulturminister Trond Giske hele tiden opprettholdt at arkitektkonkurransen skulle utlyses før påske.

LES: - Arkitektkonkurransen bør utsettes

- En historisk dag

På dagens pressekonferanse var det god stemning og stor entusiasme rundt arkitektkonkurransen som nå blir utlyst.

- Dette er en historisk dag, sa Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet. Helt siden det ble bestemt at operaen skulle ligge i Bjørvika har Eckhoff ønsket seg et Nasjonalmuseum på Vestbanetomten.

Nasjonalgalleriet til kunstformål

Kulturministeren kunne under pressekonferansen berolige kritikere som har vært engstelige for Nasjonalgalleriets fremtid.

- Dette er et viktig spørsmål, og vi har syv år på å finne ut hvordan Nasjonalgalleriet skal brukes. Bygget er fredet og skal gjennom en omfattende rehabilitering. Jeg mener det er naturlig at bygget brukes til kulturformål, sa Trond Giske.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nasjonalgalleriet

- Det er naturlig at bygget brukes til kulturformål, sier Trond Giske.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Vinneren må realiseres

Kjersti Nerseth, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), er blant dem som mener at konkurransen burde ha vært utsatt.

- Diskusjonen som har gått de siste par ukene viser at det fremdeles er mye som bør avklares i denne saken. For eksempel når det gjelder bruken av tomtearealet og den politiske forankringen. Vi har gitt signal om at konkurransen bør bli utsatt, men det ser ikke ut som om vi blir hørt, sier Nerseth.

Kjersti Nerseth

- Vi må føle oss trygge på at det ikke dukker opp nye elementer som endrer premissene for konkurransen, sier Kjersti Nerseth.

Foto: Jan M. Lillebø / Jan M. Lillebø

Giske slår tilbake

- Det jeg oppfatter at arkitektene sier er at de ønsker et byggevedtak i Stortinget før man har en arkitektkonkurranse, men det er ikke slik politikken fungerer. Først utreder man konseptet, deretter gjør man et byggevedtak. Det er arkitektene uenig i, men det får vi bare leve med, sier Giske.

Presidenten i NAL er likevel overrasket over Giskes hastverk.

- Dette er et viktig bygg og en stor sak for hovedstaden. Derfor bør det ta den tiden det skal ta. Premissene bør være klare før man inviterer arkitektene til å sette i gang med sitt arbeid. Det hadde vært fryktelig synd hvis vinneren ikke lar seg realisere. Det går utover troverdigheten til slike konkurranser, sier Nerseth.

Kulturministeren forstår usikkerheten, men sier han er overbevist om at Vestbanen er det beste alternativet.

- Det er det beste for publikum, for kunsten og det er det er et billigere alternativ. Men Frp som er det største borgerlige partiet er jo imot hele nybygget, så dersom det blir et regjeringsskifte har vi ikke noe garanti for hva som skjer med kulturpolitikken, sier Giske.

Todelt konkurranse

Dagens konkurranse skal ifølge Statsbygg gjennomføres i to faser. I første omgang utlyses en åpen, internasjonal konkurranse med innleveringsfrist 12. juni i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vestbanetomten fotografert fra Rådhuset

- Vi fortsetter den kursen vi mener er riktig for Vestbanen og Nasjonalmuseet, sier Trond Giske.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Deretter skal seks vinnere plukkes ut til 2. omgang, hvor de ifølge Arkitektur.no mot et honorar på 1,5 millioner kroner hver skal utvikle og detaljere utkastene sine videre. Ifølge Statsbygg skal det endelige prosjektet velges en gang i løpet av vinteren 2010.

LES: Samler seg mot regjeringen

LES: - Regjeringen bryr seg ikke om pris

LES OGSÅ: Giske avviser kritikken

LES OGSÅ: Nasjonalmuseet kan bli nedstemt

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor