Hopp til innhold

Er dette sommerens adrenalinkick?

En 110 meter lang vannsklie der du kan oppnå en toppfart på 45 km/t, er årets store nyhet i Bø Sommarland. Er det hit du bør legge årets fornøyelsespark-besøk?

Parken ferier 25-årsjubileum i år, og feirer det ved å slå på stortrommen.

– Dette er en av de største vannattraksjonene som noen gang er laget i Europa, både når det gjelder høyde og fart, forteller administrerende direktør Bernt Gunnar Berntsen ved Bø Sommarland til NRK.no.

Les også: Møter konkurranse med monstersklie

Ikke for pingler

Når parken åpner portene til helgen, kan publikum for første gang prøve den nye vannskilen «Vassføyka». Med fire baner, 110 meters lengde, 16 meters høydeforskjell og en topphastighet på 45 km/t, kan det antas at dette ikke er for pingler.

Er ikke Telemark et av målene for sommerferien, kan selvfølgelig flere av parkene i Sør-Norge friste med nye attraksjoner.

Les også: Slik blir Harry Potter-land

Skrekk og gru

tusenfryd

Får du ikke mareritt av 5D-attraksjonen «Nightmare», har du sett for mange skrekkfilmer.

Foto: Tusenfryd

På Tusenfryd blir det gamle spøkelseshuset erstattet med attraksjonen «Nightmare», som gir deg noe som uvanlig som en 5D-opplevelse.

– Temaet er fortsatt skrekk og gru, men denne gangen viser vi spøkelsene på 3D-film. Som en del av dette vil vi også bruke lys, lyd, lukt og fuktighet for å gjøre opplevelsen mer virkelighetstro. Den femte dimensjonen kommer med et skyteelement, der publikum konkurrerer innbyrdes om å få mest poeng underveis ved å skyte mot figurene på lerretet, forteller markedssjef Erik Andersen.

Les også: Verdens beste feriebyer for barn

Hele seansen varer i syv minutter. Tusenfryd har foreløpig ikke satt noen aldersgrense på attraksjonen, kun en høydebegrensning.

Satser på de minste

Hunderfossen

Nytt av året er et eget basseng for de minste i underfossen familiepark.

Foto: Haakenstad/Hunderfossen Familiepark

I Hunderfossen familiepark satser de mer på de minste denne sommeren. Fra og med kommende helg kan familiens småtroll kose seg i et helt nytt plaskebasseng.

– Det er gjort en stor oppgradering av hele bassengområdet, i tillegg har vi totalrenovert og utvidet sol/hvil-området, forteller direktør Hogne Høstmælingen til NRK.no.

Les også: Ble besøkende nummer 6 million

Parken kan også tilby teaterforestillinger hele sommeren, samt en ny avdeling om bioenergi på Energisenteret. Rett utenfor selve parken åpner de også et tilbud kalt «Barnas gård», der gjestene kan få hilse på norske husdyr. 3. juli holdes parken også åpen på kveldstid, da blir det både fyrverkeri og konsert med Alexander Rybak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

badelandet, kristiansand dyrepark

Badelandet i Kristiansand ligger på en 23 mål stor øy.

Foto: Kristiansand dyrepark/badelandet

Eget badeland

Er det noe helt nytt du er ute etter, kan du ta turen til Kristiansand. Der åpner Dyreparken en helt ny park den 25. juni, nemlig Badelandet. 115 millioner kroner har det kostet å bygge parken, som ligger på en egen øy inne i Kristiansand Dyrepark.

Les også: Dyreparken må bytte navn etter klager fra Bø Sommarland

Badelandet består av 24 forskjellige sklier og bassenger, inkludert et innendørs bassengområde.

– I selve Dyreparken er det også nytt av året at de besøkende kan få bli med dyrepasserne og se på når de trener og mater dyrene, forteller markedssjef Roger Lian til NRK.no.

Les også: Terje Formoe spiller Sabeltann selv i år

En vinglete opplevelse

Kongeparken - Slottet

«Slottet» i Kongeparken var en av fjorårets store nyheter.

Foto: John Gunnar Skien/NRK

Velger familien heller Vestlandet, kan Kongeparken utenfor Sandnes friste med et helt nytt middelalderområde. Blant nyhetene i år er en attraksjon kalt «Tiltetårnet», en karusell som skyter deg til værs samtidig som det vakler fra side til side.

Les også: Kongeparken leker med Middelalderen

Nett-TV: Middelalder i Kongeparken

For de som er glade i klatring, høyder eller begge deler, har Kongeparken fått montert opp et helt fjell til dette formålet.

Også to av fjorårets store nyheter, berg- og dalbanen «Slottet» og karusellen «Vespen» er verdt å prøve ut hvis det er fart og spenning som frister.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.