Hopp til innhold

Slik blir Harry Potter-land

En milliard kroner ligger i potten for å lage Harry Potters eventyrland. 18. juni i år åpner parken og her kan du se de første bildene.

Det avsluttende arbeidet med Hogwart og landsbyen Hogsmeade er i full gang. Harry Potters hjemtrakter er et enormt prosjekt og kan by på over 80 mål med Potter-moro når parken står ferdig i juni.

Hemmelig reise i Potter-land

I dag er malere i full gang med å ferdigstille den snødekte landsbyen og trollmannsslottet som også får en ny forlystelse - Harry Potter og den forbudte reise.

Hva den går ut på er fremdeles en hemmelighet, men det skal dreie seg om en tur gjennom Hogsmeade og Hogwart der man møter kjente figurer og ting fra Harry Potters univers.

Turen går blant annet innom fangekjelleren der man kan se statuen av den enøyde heksa, et drivhus der det dukker en haug med merkelige planter, gjennom mange lange korridorer før man ender opp i timen til professor Dumbledore.

Les: Dette finner du i Potter-land

Skoletid på Galtvort

Den største attraksjonen sies å være det 15 etasjer høye slottet som er en kopi av «Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom», skolen for unge trollmenn og hekser.

Les også: Paven hyller Potter

Tryller frem milliardene

Harry Potter-bøkene er oversatt til 67 språk og solgt i mer enn 400 millioner eksemplarer. Filmene har spilt inn svimlende 5,3 milliarder dollar, tilsvarende 31 milliarder kroner.

Kulturstrøm

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen
 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios