Hopp til innhold

Slik blir Harry Potter-land

En milliard kroner ligger i potten for å lage Harry Potters eventyrland. 18. juni i år åpner parken og her kan du se de første bildene.

Det avsluttende arbeidet med Hogwart og landsbyen Hogsmeade er i full gang. Harry Potters hjemtrakter er et enormt prosjekt og kan by på over 80 mål med Potter-moro når parken står ferdig i juni.

Hemmelig reise i Potter-land

I dag er malere i full gang med å ferdigstille den snødekte landsbyen og trollmannsslottet som også får en ny forlystelse - Harry Potter og den forbudte reise.

Hva den går ut på er fremdeles en hemmelighet, men det skal dreie seg om en tur gjennom Hogsmeade og Hogwart der man møter kjente figurer og ting fra Harry Potters univers.

Turen går blant annet innom fangekjelleren der man kan se statuen av den enøyde heksa, et drivhus der det dukker en haug med merkelige planter, gjennom mange lange korridorer før man ender opp i timen til professor Dumbledore.

Les: Dette finner du i Potter-land

Skoletid på Galtvort

Den største attraksjonen sies å være det 15 etasjer høye slottet som er en kopi av «Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom», skolen for unge trollmenn og hekser.

Les også: Paven hyller Potter

Tryller frem milliardene

Harry Potter-bøkene er oversatt til 67 språk og solgt i mer enn 400 millioner eksemplarer. Filmene har spilt inn svimlende 5,3 milliarder dollar, tilsvarende 31 milliarder kroner.

Kulturstrøm

 • Ny direktør for Henie Onstad Kunstsenter

  Anne Hilde Neset er ansatt som direktør for Henie Onstad Kunstsenter. Neset kommer fra stillingen som direktør for Kunstnernes Hus.

  Neset overtar stillingen fra nyttår og etterfølger Tone Hansen som fra 1. oktober overtar som direktør ved Munch-museet.

 • «Krigsseileren» er Norges Oscar-kandidat

  Regissør Gunnar Vikenes film «Krigsseileren» blir Norges kandidat til den 95. Oscar-utdelingen i mars neste år.

  Alle land kan melde på en Oscar-kandidat. Den første utvelgelsen skjer 21. desember, når 15 filmer blir valgt ut til en langliste.

  Fem av disse nomineres 24. januar til selve Oscar-gallaen, som foregår søndag 12. mars i Dolby Theatre i Los Angeles.

  I fjor nominerte Norge «Verdens verste menneske».Den kom på den endelige nominasjonslista, men uten å vinne.