NRK Meny
Normal

Slik blir Harry Potter-land

En milliard kroner ligger i potten for å lage Harry Potters eventyrland. 18. juni i år åpner parken og her kan du se de første bildene.

Det avsluttende arbeidet med Hogwart og landsbyen Hogsmeade er i full gang. Harry Potters hjemtrakter er et enormt prosjekt og kan by på over 80 mål med Potter-moro når parken står ferdig i juni.

Hemmelig reise i Potter-land

I dag er malere i full gang med å ferdigstille den snødekte landsbyen og trollmannsslottet som også får en ny forlystelse - Harry Potter og den forbudte reise.

Hva den går ut på er fremdeles en hemmelighet, men det skal dreie seg om en tur gjennom Hogsmeade og Hogwart der man møter kjente figurer og ting fra Harry Potters univers.

Turen går blant annet innom fangekjelleren der man kan se statuen av den enøyde heksa, et drivhus der det dukker en haug med merkelige planter, gjennom mange lange korridorer før man ender opp i timen til professor Dumbledore.

Les: Dette finner du i Potter-land

Skoletid på Galtvort

Den største attraksjonen sies å være det 15 etasjer høye slottet som er en kopi av «Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom», skolen for unge trollmenn og hekser.

Les også: Paven hyller Potter

Tryller frem milliardene

Harry Potter-bøkene er oversatt til 67 språk og solgt i mer enn 400 millioner eksemplarer. Filmene har spilt inn svimlende 5,3 milliarder dollar, tilsvarende 31 milliarder kroner.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP