NRK Meny
Normal

- Kinas utvikling gjør meg målløs

Fotografen bak årets fredsprisvinnerutstilling er ikke i tvil: Kineserne på bildene trenger beskyttelse.

Video Nobelutstillingen 2011

Fotografen vil beskytte menneskene på bildene. Derfor vil han være anonym.

– Hver gang jeg har besøkt Kina har velstanden gjort volsomme hopp. Det har liksom ingen ende. Alt blir større hele tiden. Skyskrapere skyter i været. Samtidig brukes velstanden både til samfunnets fordel og til å kontrollere menneskene, sier fotografen.

Et av bildene på årets utstilling «I have no enemies», illustrerer utviklingen spesielt godt, mener han.

Gutten og bilen

En liten gutt og hans drømmebil utenfor en BMW Lifestyle-butikk i The Village ved Sanlitun, et kjøpesenter og restaurantkompleks som er populær både blant innvandrere og kinesere i den øvre middelklassen. Foto: Nobels Fredssenter

Leketøy av ståltråd og blikkbokser

- Gutten på bildet passerer en plakat med en veldig dyr klokke. Han trekker en bil, en Porsche. Det oppsummerer utviklingen. For bare ti år siden ville gutten ha laget den bilen ved hjelp av blikkbokser og stråltråd. Jeg har et ti år gammelt bilde som viser den scenen også, sier fotografen.

Han mener at den økte velstanden i Kina bør feires, men at kineserne ennå ikke har oppdaget at det følger et ansvar med.

– Kineserne har brukt velstanden til å stramme inn kontrollen over sine borgere, tror han.

Utstilling på åtte uker

Rød stjerne

En rød stjerne over Kina. Kinas flagg projiseres på en enorm skjerm på The Place, et gigantisk kjøpesenter i det sentrale forretningsstrøket i Beijing. Den sies å være den største LED-skjermen i Asia. Området huser kvalitetsdesignere og er et populært område for de som vil spasere og hygge seg om kvelden. Foto: Nobels Fredssenter.

– Jeg har fått en voldsom utfordring, sier den anonyme fotografen. Jeg har brukt åtte uker på å presentere det kinesiske samfunnet, sett med mine øyne. Han synes det er spesielt at fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter fengslet i Kina den dagen han feires i Oslo.

Det synes også direktør for Nobels Fredssenter, Bente Erichsen.

– Årets utstilling gir likvel et helt unikt portrett av ham som sitter i fengsel. Det at hans stol er tom, gir utstillingen et ekstra sterkt uttrykk, mener hun.

Prøv deg som kineser

På utstillingen, som åpner 11. desember, kan du sette deg ned foran pc-en og søke på nettet. Da kan du selv erfare brannmuren som hindrer den vanlige kineser å navigere på nettet som han eller hun vil.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Du kan forsøke et søk på årets fredsprisvinner og se hvor langt du kommer.

– Du vil få vite mye mer om Liu Xiaobo enn du visste fra før. Du får ny kunnskap om det morderne Kina, om velferdsstaten og rettsstaten, sier Bente Erichsen.

Flere kulturnyheter