NRK Meny
Normal

Jørn Hoel

Han trodde ikke han kunne synge på grunn av sin hese stemme, men har som 50-åring rukket å gi ut hele 13 album. Jørn Hoel er gjest i Stjerneklart mandag 19. november.

Jørn Hoel, 2007
Foto: Per Heimly

Hør: Stjerneklart med Jørn Hoel

Jørn Hoel ble født den 27. juli 1957 i Tromsø og vokste opp i Tromsdalen, i det han selv kaller en typisk arbeiderklassefamilie. Da han begynte på skolen, møtte han Steinar Albrigtsen, og siden de likte de samme bandene, begynte de på gitarkurs sammen, startet et band og ble kompiser for livet.

Jørn Hoel mottar prisen Årets Spellemann.

Jørn Hoel mottar prisen Årets Spellemann 1987.

Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

Jørn trodde ikke han kunne synge på grunn av sin medfødte hese stemme, men da han hørte Howlin’ Wolf på radioen skjønte han at det likevel kunne være mulig å være også vokalist. Duoen Jørn og Steinar fikk et stadig voksende publikum i hjembyen, men det var som soloartist Jørn Hoel debuterte på plate i 1982, etter å ha opptrådt i NRK-programmet ”Halvsju”. Plata het ”Ubarbert” – et image som etter hvert ble Jørns eget, delvis takket være beundringen for Clint Eastwood, som på filmene på 70-tallet alltid opptrådte ubarbert, og delvis takket være latskap.

Hans image omfattet også på 1980-tallet kåringen til ”Norges mest sexy mann” og bramfrie tekster om nordnorsk elskov og erotikk. Jørns store gjennombrudd kom i 1987 med platen ”Varme ut av is”, som solgte i 165.000 eksemplarer og som brakte ham Spellemannprisen. Året før ble Jørn nr. 2 i Melodi Grand Prix med ”Inkululeko”, og alle nordmenn sang på ”Har en drøm”, Trygve Hoffs og Svein Gundersens hitlåt fra filmen Drømmeslottet, - en sang Jørn har fremført utallige ganger.

Jørn Hoel har gitt ut i alt 13 album, inklusive to samlealbum, og ett album sammen med kameraten Steinar Albrigtsen, som ikke kom ut før i 1997 etter 15 års planlegging.

Jørn Hoel synger i Mosambiik

Jørn Hoel optrer i Mosambik.

Foto: Marion Klaseie / NRK

Jørn giftet seg med Lene Nymo og fikk to jenter med henne, Kine som er 26 år i dag og Sela som er 16. Han ble skilt fra Lene og er nå samboer med Trine Ahlstrand. Han er engasjert i arbeidet for å hjelpe barn rundt om i verden, sist sett som låtskriver til årets TV-aksjonen og reportasjer fra hiv-rammede barn i Mosambik.

Jørn Hoel - På grunn av dæ

'På grunn av dæ'.

Foto: Albumcover / Playground

I juli i år fylte han 50 år, og i september kom hans siste plate ”På grunn av dæ”. 25. oktober ble han pappa til den tredje jenta si, og nå er han i full gang med å coache Thomas Brøndbo i Tore Strømøys TV-programmer ”Lyden av lørdag”.

Hør: Stjerneklart med Jørn Hoel

Stjerneklart med Jørn Hoel, mandag 19.11.07 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

 • Norsk jazz på verdens største messe

  Norge blir synlig på nok en kulturarena i 2019: Som partnerland under verdens største jazzmesse, tyske Jazzahead i Bremen. Norge er også hovedland under verdens støste bokmesse i Frankfurt i 2019. Norsk jazz vil få en sentral plass både i konsert- og messeprogrammet, melder Norsk Jazzforum.

 • Egyptisk fotograf får pris

  Den egyptiske pressefotografen Mahmoud Abu Zeid, kjent som Shawkan, er tildelt Verdens pressefrihetspris, opplyser UNESCO. Shawkan ble pågrepet i august 2013 mens han dekket de blodige sammenstøtene mellom egyptiske sikkerhetsstyrker og tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet (NTB).

 • Cameron om Avatar-oppfølgere

  Regissør James Cameron står ved planen om å lage ytterligere fire «Avatar»-filmer. Han er for tiden hundre filmdager inn i den første oppfølgeren og har skrevet ferdig manus til den andre og tredje filmen. Den første «Avatar»-filmen hadde premiere i 2009 og er den mest innbringende filmen i Hollywoods historie etter «Star Wars: The Force Awakens» (NTB).

  Video Filmanmeldelse: Avatar
  Foto: Nyhetsspiller