NRK Meny
Normal

Anne Aasheim

Sjefredaktør i Dagbladet, Anne Aasheim, var ukas gjest i Stjerneklart.

Anne Aasheim
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Anne Aasheim

Anne Aasheim ble født 22. april 1962 i Porsgrunn som datter av lærerparet Egil og Ragnhild Aasheim. Hun vokste opp i en familie med 3 søsken, 1 søster og 2 brødre, og foreldrene var aktive i baptistmenigheten i Porsgrunn.

Etter ungdomsskolen begynte hun på Porsgrunn videregående skole på musikklinjen, der hun gikk i ett år før hun flyttet over til Skien videregående der hun var russ i 1981. Hun ble aktiv i Unge Høyre og fikk jobb etter videregående i Telemark Unge Høyre, før hun i 1983 flyttet til Bergen til en tilsvarende jobb der. Hun jobbet blant andre sammen med en ung og ambisiøs Erna Solberg.

I 1985 fikk hun jobb som journalist i avisen Dagen, med den legendariske Arthur Berg som redaktør. Anne var for øvrig den første som brukte ordet ”sex” på avisens forside, noe som fikk flere lesere til å si opp abonnementet sitt. Etter hvert gikk hun over til Bergen Arbeiderblad der hun blant annet hadde ansvaret for horoskopet.

Så begynte hun i NRK Hordaland og ble etter hvert reporter i NRK P1s nyhets- og aktualitetsmagasin ”Her og nå”. I 1990 flyttet hun til Trondheim og begynte i den tids Morgenradio i P2. Hun var aktivt med på planleggingen av trekanalradioen i NRK som fagforeningsrepresentant, og i 1993 ble hun stedfortredende kanalsjef i den nye ungdomskanalen Petre.

I 1995 gikk veien til Oslo og stillingen som stedfortredende kanalsjef i P2. I 1997 ble hun distriktsredaktør i Østlandssendingen og fungerte en periode som kultursjef før hun ble distrikts- og nyhetssjef i NRK i 2001. I hennes tid som NYDI-sjef var NRK inne i en sterk nedbemanningsperiode, noe som også gikk ut over den divisjonen hun ledet.

Hun sluttet i stillingen i 2005 og opprettet et eget firma og arbeidet blant annet som konsulent for NRKs nettsider. I 2006 ble hun ansatt som Dagbladets første kvinnelige sjefredaktør. Hun er i pressen utnevnt både til den 8. mektigste kvinne i landet, og nylig av Morgenbladet som den mest avmektige.

I sitt andre ekteskap er Anne gift med forskeren Mette Tollefsrud, og de to bor i Ila i Oslo og har hytte på Nesodden.

Stjerneklart med Anne Aasheim mandag 19.01.09 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).