Anne Aasheim

Sjefredaktør i Dagbladet, Anne Aasheim, var ukas gjest i Stjerneklart.

Anne Aasheim
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Anne Aasheim

Anne Aasheim ble født 22. april 1962 i Porsgrunn som datter av lærerparet Egil og Ragnhild Aasheim. Hun vokste opp i en familie med 3 søsken, 1 søster og 2 brødre, og foreldrene var aktive i baptistmenigheten i Porsgrunn.

Etter ungdomsskolen begynte hun på Porsgrunn videregående skole på musikklinjen, der hun gikk i ett år før hun flyttet over til Skien videregående der hun var russ i 1981. Hun ble aktiv i Unge Høyre og fikk jobb etter videregående i Telemark Unge Høyre, før hun i 1983 flyttet til Bergen til en tilsvarende jobb der. Hun jobbet blant andre sammen med en ung og ambisiøs Erna Solberg.

I 1985 fikk hun jobb som journalist i avisen Dagen, med den legendariske Arthur Berg som redaktør. Anne var for øvrig den første som brukte ordet ”sex” på avisens forside, noe som fikk flere lesere til å si opp abonnementet sitt. Etter hvert gikk hun over til Bergen Arbeiderblad der hun blant annet hadde ansvaret for horoskopet.

Så begynte hun i NRK Hordaland og ble etter hvert reporter i NRK P1s nyhets- og aktualitetsmagasin ”Her og nå”. I 1990 flyttet hun til Trondheim og begynte i den tids Morgenradio i P2. Hun var aktivt med på planleggingen av trekanalradioen i NRK som fagforeningsrepresentant, og i 1993 ble hun stedfortredende kanalsjef i den nye ungdomskanalen Petre.

I 1995 gikk veien til Oslo og stillingen som stedfortredende kanalsjef i P2. I 1997 ble hun distriktsredaktør i Østlandssendingen og fungerte en periode som kultursjef før hun ble distrikts- og nyhetssjef i NRK i 2001. I hennes tid som NYDI-sjef var NRK inne i en sterk nedbemanningsperiode, noe som også gikk ut over den divisjonen hun ledet.

Hun sluttet i stillingen i 2005 og opprettet et eget firma og arbeidet blant annet som konsulent for NRKs nettsider. I 2006 ble hun ansatt som Dagbladets første kvinnelige sjefredaktør. Hun er i pressen utnevnt både til den 8. mektigste kvinne i landet, og nylig av Morgenbladet som den mest avmektige.

I sitt andre ekteskap er Anne gift med forskeren Mette Tollefsrud, og de to bor i Ila i Oslo og har hytte på Nesodden.

Stjerneklart med Anne Aasheim mandag 19.01.09 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

 • Ransfilm av respektabel kvalitet

  «Widows» er den nyeste filmen til regissør Steve McQueen. Etter tre svært sterke dramafilmer på rad, Hunger (2008), Shame (2011) og 12 Years a Slave (2013), har den britiske regissøren laget sitt mest kommersielle film til nå. Den er ikke av samme kaliber som hans tidligere filmer mener NRKS anmelder Birger Vestmo. Les anmeldelsen her:

 • Jobbet med ny seriefigur

  Den amerikanske tegneserieskaperen Stan Lee arbeidet med en ny karakter, Dirt Man, før han døde, melder BBC. Ifølge underholdningsnettstedet TMZ har datteren Joan Celia Lee fortalt at hun og faren samarbeidet om å utvikle den nye superhelten. Men det er foreløpig ikke klart hvilke superkrefter denne karakteren er i besittelse av.

  Spiderman-tegner Stan Lee
  Foto: REED SAXON / AP
 • 15 artister klare til by:Larm 2019

  Urørt-vinner Marie Ulven –Girl In Red – er blant de 15 artistene som er bekreftet at kommer til musikkfestivalen Bylarm våren 2019, skriver nettmagasinet 730. Festivalen arrangeres for 21. gang, og har vært holdt i Oslo siden 2008. Det første tiåret gikk festivalen på omgang blant norske byer, og artister som Øystein Greni, Sondre Lerche og Aurora har startet karrieren der. Iris, Otha, TØFL, Moyka, Heave Blood and Die og Larsiveli er de norske artistene som skal spille.

  Marie Ulven