NRK Meny
Normal

Anne Aasheim

Sjefredaktør i Dagbladet, Anne Aasheim, var ukas gjest i Stjerneklart.

Anne Aasheim
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Anne Aasheim

Anne Aasheim ble født 22. april 1962 i Porsgrunn som datter av lærerparet Egil og Ragnhild Aasheim. Hun vokste opp i en familie med 3 søsken, 1 søster og 2 brødre, og foreldrene var aktive i baptistmenigheten i Porsgrunn.

Etter ungdomsskolen begynte hun på Porsgrunn videregående skole på musikklinjen, der hun gikk i ett år før hun flyttet over til Skien videregående der hun var russ i 1981. Hun ble aktiv i Unge Høyre og fikk jobb etter videregående i Telemark Unge Høyre, før hun i 1983 flyttet til Bergen til en tilsvarende jobb der. Hun jobbet blant andre sammen med en ung og ambisiøs Erna Solberg.

I 1985 fikk hun jobb som journalist i avisen Dagen, med den legendariske Arthur Berg som redaktør. Anne var for øvrig den første som brukte ordet ”sex” på avisens forside, noe som fikk flere lesere til å si opp abonnementet sitt. Etter hvert gikk hun over til Bergen Arbeiderblad der hun blant annet hadde ansvaret for horoskopet.

Så begynte hun i NRK Hordaland og ble etter hvert reporter i NRK P1s nyhets- og aktualitetsmagasin ”Her og nå”. I 1990 flyttet hun til Trondheim og begynte i den tids Morgenradio i P2. Hun var aktivt med på planleggingen av trekanalradioen i NRK som fagforeningsrepresentant, og i 1993 ble hun stedfortredende kanalsjef i den nye ungdomskanalen Petre.

I 1995 gikk veien til Oslo og stillingen som stedfortredende kanalsjef i P2. I 1997 ble hun distriktsredaktør i Østlandssendingen og fungerte en periode som kultursjef før hun ble distrikts- og nyhetssjef i NRK i 2001. I hennes tid som NYDI-sjef var NRK inne i en sterk nedbemanningsperiode, noe som også gikk ut over den divisjonen hun ledet.

Hun sluttet i stillingen i 2005 og opprettet et eget firma og arbeidet blant annet som konsulent for NRKs nettsider. I 2006 ble hun ansatt som Dagbladets første kvinnelige sjefredaktør. Hun er i pressen utnevnt både til den 8. mektigste kvinne i landet, og nylig av Morgenbladet som den mest avmektige.

I sitt andre ekteskap er Anne gift med forskeren Mette Tollefsrud, og de to bor i Ila i Oslo og har hytte på Nesodden.

Stjerneklart med Anne Aasheim mandag 19.01.09 kl. 22.05 på NRK P1