Hopp til innhold
Anmeldelse

«Til å spise opp»

Har du barn eller barnebarn og ennå ikke fått med deg bildebøkene til Bjørn Rørvik og Per Dybvig? Da har du noe godt i vente. Jeg koste meg med deres siste samarbeidsprosjekt, «Tutomaten», helt for min egen skyld.

Bokomslag til "Tutomaten" av Bjørn. F. Rørvik.

Rørviks barnebøker handler om Reven og Grisungen, to små venner som bor i skogen.

Illustrasjon: Per Dybvig
Bok

«Tutomaten»

Bjørn Rørvik

Illustrert av Per Dybvig

De er surrealistiske, men likevel logiske. Rufsete, men likevel merkelig vakre. Bøkene til Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig fikk i 2005 Kultur- og kirkedepartementets bildebokpris, og var det opp til meg, skulle de jammen fått flere. Bøkene om Reven og den lille grisungen er rett og slett til å spise opp. Jeg har i alle fall forelsket meg.

Bjørn F. Rørvik

Bjørn F. Rørvik har foreløpig skrevet ni bøker om Reven og Grisungen.

Foto: Cappelen Damm forlag

Undringens univers

Den første, "Reddikhaien", kom i 1996. Siden 2001 har det kommet én bok i året, i stort bildebokformat. "Tutomaten" er altså den niende i serien, som ikke er noen sånn serie der du må følge med fra bok til bok. Bøkene står mer enn støtt nok hver for seg, men figurene og universet er det samme fra bok til bok, og oppfinnsomheten og undringen er der, i år som i fjor.

I "Tutomaten" har Reven fått et brev fra tanta på Vestlandet. Der har de fått noe nytt og fint i butikken, en tutomat, som du kan levere tomflasker på, og så sier den tut!

En sånn maskin vil Grisungen også ha:

" - Hvis jeg hadde hatt en tutomat, så skulle den ikke vært til tomflasker, sa han. - Den skulle vært til FULLE flasker. De som ville kunne putte inn ei flaske med brus, og så fikk de et tut.

- Flasker MED brus? sa Reven.

- Så klart. Jeg har vel ikke bruk for tomflasker, sa Grisungen.

- Fulle flasker er mye bedre. Da kan jeg jo drikke opp brusen. Hvis det er mange som vil ha et tut, så får jeg kanskje 100 brusflasker på en dag. Hadde ikke det vært mye bedre?"

Styggpent

Per Dybvigs strek er slik at du kjenner den igjen med én gang. På avstand kan det se ut som slurvete barnetegninger, gjort i hastverk. Men det er verken hast- eller lastverk over Dybvigs illustrasjoner. De er spretne, energiske, og har en helt usedvanlig utrykksfullhet. Snakke- og tenkebobler gir assosiasjoner til tegneserier og barns egen måte å fortelle historier gjennom tegninger på.

Bjørn F. Rørviks tekst er ikke mindre utrykksfull. Han skriver historier som får deg til å se omverdenen på en helt ny måte, ja faktisk tenke nye tanker! Persongalleriet er for meg en krysning mellom Rune Belsviks figurer fra det lille landet ved bekken og Jujja Wieslanders Mamma Mø-historier. Både dåsemikler og fjompenisser har sin helt naturlige plass, om ikke alle er like hyggelige å forholde seg til.

Anbefales!

Så her har du et sommertips, du som er på jakt etter god barnelitteratur som innbefatter noe annet enn Ole Brumm eller Knerten eller andre hyggelige fortellinger som du selv leste som barn. Radarparet Rørvik og Dybvig er helt sikkert greie nok hver for seg. Sammen er de dynamitt!

Kulturstrøm

 • Kevin Costners western-oppfølger er trukket fra kino

  Filmen «Horizon: An American Saga-Chapter 2» skulle på kinolerretet i august, men slik blir det ikke.

  En talsperson for New Line Cinema sier til nyhetsbyrået AP og New York Times at oppfølgerfilmen ikke har premiere den 16. august likevel fordi man ønsker at publikum skal få større mulighet til å oppdage den første delen av «Horizon» i uken som kommer.

  Den første delen av filmen hadde premiere i slutten av juni og landet kun på en tredjeplass på kinolista i USA etter åpningen.

  Det kvalifiserte til betegnelsen flopp.

  Filmserien har hatt en prislapp på svimlende én milliard kroner. Over 400 millioner av disse har regissør og hovedskuespiller i filmen, Kevin Costner bladd opp fra egen lomme.

  Costner har ikke selv uttalt seg om utsettelsen av oppfølgeren.

  Hovedrolleinnehaver Kevin Costner har også skrevet, produsert og regissert «Horizon: An American Saga - Chapter 1».
  Foto: © 2024 Territory Pictures
 • – Kom til Norge for å danse løs

  – Iført kun en beige, lårkort bodysuit, skulderlang brun parykk og knehøye stiletthæler byr hun på utfordrende, sensuelle og på langt nær akrobatiske bevegelser. Til stor jubel hver gang hun nærmer seg en spagat, eller setter seg ned og twerker, skriver P3-kritiker Sofie Martesdatter Granberg om Doja Cat-konserten på Slottsfjellfestivalen torsdag kveld.