Svartere enn natta

Går det an å servere unge lesere en helsvart historie uten håp? Det er et spørsmål jeg stiller meg etter å ha lest Harald Rosenløw Eegs nye roman.

Dette er den uhyggeligste boken jeg har lest på lenge. Den er klaustrofobisk, angstskapende og svartere enn den snøløse desembernatten utenfor. Det handler om psykologisk press, om skjulte nettverk og det fører til døden. Og så er det en ungdomsroman?

Hard virkelighet

Det betryggende med barnebøker er jo at de som oftest har en happy ending. Og er den ikke bare happy, så er det i alle fall en åpning mot noe bedre, et håp eller en drøm om at det finnes rettferdighet og godhet til i verden.

Alt annet enn pensum, bokomslag
Foto: Aschehoug

Hos Rosenløw Eeg er det mange drømmer, men virkeligheten er nådeløs. Klaus har flyttet til Oslo sammen med moren sin. De begynner på samme skole - han i tiende klasse, hun skal være sosiallærer. Ikke før de har kommet, dør en av klassekameratene i en T-baneulykke. Men kanskje var det ingen ulykke?

Der Klaus ønsker seg en venn, har elevene han nærmer seg en helt annen agenda. Uhyggen strammer seg rundt ham, billedlig nok fra den mørke skogen tett utenfor husvinduene. Hvem lurer i skyggene? Hvem kan han stole på?

Godt håndverk

Håndverksmessig er Harald Rosenløw Eeg svært god. Språket er røft, med en oppfinnsom bruk av bilder som nesten, men bare nesten, tipper over til å bli forsert. Den som har sett filmen "Hawaii Oslo", som Rosenløw Eeg skrev manuset til, vil kjenne igjen evnen til å knytte menneskeskjebner sammen - det som synes som tilfeldigheter kan få de største konsekvenser i en større helhet. I "Alt annet enn pensum" blir nettet vel innfløkt, men det holder.

Boken er utradisjonell i den forstand at den er så dyster og nedbrytende, men den er ikke skrevet i et vakuum. Det er bare etpar år siden den danske forfatteren Janne Tellers ungdomsbok "Ingenting" skapte stor debatt i hjemlandet. Også der handler det om hvor langt unge mennesker kan gå, når masse-suggesjonen får spillerom og unge sinn kommer ut av kontroll. Og den amerikanske klassikeren "Cathcher in the Rye" (J.D. Salinger) , som faktisk har en betydelig rolle i selve handlingen, har sikkert vært en inspirasjonskilde for Harald Rosenløw Eeg.

Så - vil jeg anbefale denne knugende uhyggen for en ung leser? Jeg vil jo det, men det skal en sterk rygg til, den være seg ung eller gammel, for å gi seg i kast med dette.

 

Kulturnytt, NRK P2, 18.12. 2006

Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters