NRK Meny
Normal

Svartere enn natta

Går det an å servere unge lesere en helsvart historie uten håp? Det er et spørsmål jeg stiller meg etter å ha lest Harald Rosenløw Eegs nye roman.

Dette er den uhyggeligste boken jeg har lest på lenge. Den er klaustrofobisk, angstskapende og svartere enn den snøløse desembernatten utenfor. Det handler om psykologisk press, om skjulte nettverk og det fører til døden. Og så er det en ungdomsroman?

Hard virkelighet

Det betryggende med barnebøker er jo at de som oftest har en happy ending. Og er den ikke bare happy, så er det i alle fall en åpning mot noe bedre, et håp eller en drøm om at det finnes rettferdighet og godhet til i verden.

Alt annet enn pensum, bokomslag
Foto: Aschehoug

Hos Rosenløw Eeg er det mange drømmer, men virkeligheten er nådeløs. Klaus har flyttet til Oslo sammen med moren sin. De begynner på samme skole - han i tiende klasse, hun skal være sosiallærer. Ikke før de har kommet, dør en av klassekameratene i en T-baneulykke. Men kanskje var det ingen ulykke?

Der Klaus ønsker seg en venn, har elevene han nærmer seg en helt annen agenda. Uhyggen strammer seg rundt ham, billedlig nok fra den mørke skogen tett utenfor husvinduene. Hvem lurer i skyggene? Hvem kan han stole på?

Godt håndverk

Håndverksmessig er Harald Rosenløw Eeg svært god. Språket er røft, med en oppfinnsom bruk av bilder som nesten, men bare nesten, tipper over til å bli forsert. Den som har sett filmen "Hawaii Oslo", som Rosenløw Eeg skrev manuset til, vil kjenne igjen evnen til å knytte menneskeskjebner sammen - det som synes som tilfeldigheter kan få de største konsekvenser i en større helhet. I "Alt annet enn pensum" blir nettet vel innfløkt, men det holder.

Boken er utradisjonell i den forstand at den er så dyster og nedbrytende, men den er ikke skrevet i et vakuum. Det er bare etpar år siden den danske forfatteren Janne Tellers ungdomsbok "Ingenting" skapte stor debatt i hjemlandet. Også der handler det om hvor langt unge mennesker kan gå, når masse-suggesjonen får spillerom og unge sinn kommer ut av kontroll. Og den amerikanske klassikeren "Cathcher in the Rye" (J.D. Salinger) , som faktisk har en betydelig rolle i selve handlingen, har sikkert vært en inspirasjonskilde for Harald Rosenløw Eeg.

Så - vil jeg anbefale denne knugende uhyggen for en ung leser? Jeg vil jo det, men det skal en sterk rygg til, den være seg ung eller gammel, for å gi seg i kast med dette.

 

Kulturnytt, NRK P2, 18.12. 2006

Kulturstrøm

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold
  • Årets bok i Sverige kan bli norsk

    Nina Lykkes roman «Nei og atter nei» fortsetter sin seiersgang i utlandet, og er nå nominert til Bonniers bokklubber pris Årets bok – folkets pris. «Nej och åter nej», som den heter på svensk, er en av tolv nominerte, og det er leserne som skal stemme fram vinneren. Det legges vekt på at boka skal tiltale en bred leserkrets og ha høy språklig kvalitet. Les om de nominerte og hvordan stemme her. Romanen var også nominert til P2-lytternes romanpris, og den norske utgaven er nå trykket i sitt tiende opplag, til sammen 52 000 eksemplarer.

    Laster Instagram-innhold