Hopp til innhold

Svartere enn natta

Går det an å servere unge lesere en helsvart historie uten håp? Det er et spørsmål jeg stiller meg etter å ha lest Harald Rosenløw Eegs nye roman.

Dette er den uhyggeligste boken jeg har lest på lenge. Den er klaustrofobisk, angstskapende og svartere enn den snøløse desembernatten utenfor. Det handler om psykologisk press, om skjulte nettverk og det fører til døden. Og så er det en ungdomsroman?

Hard virkelighet

Det betryggende med barnebøker er jo at de som oftest har en happy ending. Og er den ikke bare happy, så er det i alle fall en åpning mot noe bedre, et håp eller en drøm om at det finnes rettferdighet og godhet til i verden.

Alt annet enn pensum, bokomslag
Foto: Aschehoug

Hos Rosenløw Eeg er det mange drømmer, men virkeligheten er nådeløs. Klaus har flyttet til Oslo sammen med moren sin. De begynner på samme skole - han i tiende klasse, hun skal være sosiallærer. Ikke før de har kommet, dør en av klassekameratene i en T-baneulykke. Men kanskje var det ingen ulykke?

Der Klaus ønsker seg en venn, har elevene han nærmer seg en helt annen agenda. Uhyggen strammer seg rundt ham, billedlig nok fra den mørke skogen tett utenfor husvinduene. Hvem lurer i skyggene? Hvem kan han stole på?

Godt håndverk

Håndverksmessig er Harald Rosenløw Eeg svært god. Språket er røft, med en oppfinnsom bruk av bilder som nesten, men bare nesten, tipper over til å bli forsert. Den som har sett filmen "Hawaii Oslo", som Rosenløw Eeg skrev manuset til, vil kjenne igjen evnen til å knytte menneskeskjebner sammen - det som synes som tilfeldigheter kan få de største konsekvenser i en større helhet. I "Alt annet enn pensum" blir nettet vel innfløkt, men det holder.

Boken er utradisjonell i den forstand at den er så dyster og nedbrytende, men den er ikke skrevet i et vakuum. Det er bare etpar år siden den danske forfatteren Janne Tellers ungdomsbok "Ingenting" skapte stor debatt i hjemlandet. Også der handler det om hvor langt unge mennesker kan gå, når masse-suggesjonen får spillerom og unge sinn kommer ut av kontroll. Og den amerikanske klassikeren "Cathcher in the Rye" (J.D. Salinger) , som faktisk har en betydelig rolle i selve handlingen, har sikkert vært en inspirasjonskilde for Harald Rosenløw Eeg.

Så - vil jeg anbefale denne knugende uhyggen for en ung leser? Jeg vil jo det, men det skal en sterk rygg til, den være seg ung eller gammel, for å gi seg i kast med dette.

 

Kulturnytt, NRK P2, 18.12. 2006

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP