Afghanistan i Radiofront

Radiofront diskuterer ”Drageløperen” – og presenterer alternativer til bestselgeren.

Jostein Gjertsen, Egil Hegerberg og Siss Vik.

Jostein Gjertsen, Egil Hegerberg og Siss Vik i Radiofront.

Foto: Ole Kaland

Vigdis Ofte har anmeldt ”Drageløperen” og var ikke så begeistret:

- Det er en ganske sentimental fortelling, og beskrivelsene av landet tilfører ikke så mye ny kunnskap, sier hun.

Eugene Schoulgin har tilbragt mye tid med forfattere i Afghanistan og mener Khaled Hosseini skildrer mennesker i eksil på en god måte.

- Det å være et eksilmenneske føder ofte en diffus form for skyldfølelse, at du er ikke der du burde være.

Brutaliteten smitter over på barna

Iranske Hana Makhmalbaf er en av dem som byr på andre beretninger fra Afghanistan. Hennes første spillefilm, ”Buddha Collapsed Out of Shame”, vant nylig prisen for beste barnefilm på Berlin filmfestival. Den forteller historien om en liten jente hvis høyeste ønske er å gå på skolen. Men en gjeng gutter som leker aggressive krigsleker plager og hindrer henne. Den 19 år gamle regissøren forklarer hvorfor hun skildrer Afghanistan fra barnas synsvinkel.

- Filmen er en advarsel til alle voksne: Vær forsiktig med hva dere gjør, fordi effekten overføres til den yngre generasjon. Hvis de blir vant til den volden dere utøver, og kopierer den, kan verdens framtid være i stor fare.

Filmen er tatt opp i Bamyandalen, der Buddhastatuene ble ødelagt i 2001. Å filme i Afghanistan er ikke uten problemer, forklarer Makhmalbaf.

- Det som gjorde det spesielt vanskelig, er at i dette området har de ingen kino. Folk herfra har aldri vært filmet før, og de var ikke vant til å se seg selv avbildet. Dessuten er det et avsidesliggende område, der det fremdeles ligger mange miner. Halve tiden gikk med til å passe på at barna ikke trådte på miner.

Alle i Makhmalbaf-familien er involvert i filmskaping, og faren ansetter konsekvent dobbelt så mange lokale medarbeidere som han trenger, for å lære afghanere om filmfaget. Hana opplevde at arbeidet med film gir barna nye drømmer om fremtiden.

- Da vi var i Afghanistan og filmet min søsters "Klokken 5 om ettermiddagen" spurte vi de som var med i filmen hva de drømte om å bli. De fleste svarte lærer eller ingeniør, fordi det var de eneste to jobbene de visste om, på den tiden. Da vi filmen "Buddha…" var også de medvirkende helt uvitende om hvordan en film ble til. Men da vi viste dem resultatet til slutt, var det i hvert fall en av dem, den lille jenta i hovedrollen, som hadde bestemt seg for å bli skuespiller, sier Hana Makhmalbaf.

Kultur i krigens ruiner

I Radiofront forteller Terje Lindberg fra NRK Drama og Eugene Schoulgin om forholdene for forfattere, skuespillere og filmskapere i dagens Afghanistan. Begge har arbeidet med kultur i Afghanistan, og opplevd hvordan nøden i verdens fjerde fattigste land gjør hverdagen som kulturarbeider svært ustabil. De fleste livnærer seg av helt andre ting enn sitt egentlige yrke.

Begge håper at ”Drageløperen” inspirerer folk til å lese andre historier fra fjellandet inneklemt mellom øst og vest og gir konkrete tips til filmer og bøker:

Assef Soltanzadehs novellesamling: ”Mennesker på flugt”

Filmen ”Osama” fra 2003 , om en jente som må kle seg ut som gutt og havner på Koranskole. Avslører Talibans brutalitet. Den første filmen siden 1996 som ble filmet i Afghanistan.

Antologien ”Bitre mandler – 18 afghanske forfattere i Kabul” der Elisabeth Eide og Eugene Schoulgin intervjuer og presenterer Afghanske forfattere med dikt og noveller.

Romanen og filmen ”Aske og jord” av Atiq Rahimi  – en dramatisk beretning om en gammel mann som mister nesten hele familien i et bombeangrep under Sovjet-tiden.

Radiofront i NRK P2, søndag kl. 12:03, reprise tirsdag 20:30.

Og i nettradio i 3 uker etter sendedato.

Kulturstrøm

 • Soloartister med bandkarriere

  Begge prøvde seg som soloartister i tillegg til å være frontfigurer av to av tidenes største band, The Rolling Stones og Queen. Radioprogrammet P.I.L.S. tar for seg historien til Mick Jagger og Freddie Mercury.

  I denne utgåva av P.I.L.S. med Finn Tokvam og Bård Ose handlar det om då Mick Jagger og Freddie Mercury, frontfigurane i The Rolling Stones og Queen, begge prøvde seg som popartistar midt på 1980-talet.
 • Sinne over kvinner i krigsspill

  I et av verdens mest populære krigsspill får du blant annet stå på ski i «Slaget om Narvik» og sabotere Rjukan-anlegget. Men spillbare kvinnelige karakterer får blodet til å koke hos spillere.

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP