NRK Meny
Normal

Her setter «Proffen» utfor hoppkanten

I 1990 tilbød han Pelle sitrondrops i «Døden på Oslo S». I 2012 blir Tommy «Proffen» Karlsen Sandum dyttet utfor hoppkanten av Little Steven i Lilyhammer.

Video lily-hopp-nett

Her dytter Little Steven «Proffen» utfor hoppkanten

Tommy Carlsen Sandum

Tommy Karlsen Sandum spilte Proffen i Pelle og Proffen-filmene. Nå spiller han motorsykkelgjengmedelem i Lilyhammer.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Første episode av Lilyhammer fikk blandede kritikker i Akersgata, men gikk rett hjem hos folket. Nesten en million tv-seere så første episode av Little Steven-serien. Nå er det store forventninger knyttet til andre episode.

Tommy Karlsen Sandum er en av dem som med sitt skuespill skal prøve å videreføre Lilyhammers suksess.

Se intervju med «Pelle og Proffen» nederst i saken.

Pelle og Proffen

Frilansskuespilleren har gjort mange forskjellige roller de siste årene, men er garantert mest kjent for sin rolle som «Proffen» i den norske klassikeren «Døden på Oslo S». Nå spiller han motorsykkelgjengmedlem i en TV-serie med Little Steven.

– Jeg er veldig glad for å være en del av det. Spesielt fordi det er solgt til utlandet. Det er jo stas det, sier Sandum til NRK.no.

Tilbake på skjermen etter Pokémon

I tiden mellom «Pelle og Proffen»-filmene og Lilyhammer har frilanseren gjort mye forskjellig. Han har blant annet gjort voiceovers på tegnefilmer som Pokémon, Ed, Edd og Eddy og Shrek.

Nå er Sandum tilbake på skjermen og håper Lilyhammer kan gi han en boost. Little Steven har tidligere lovprist de norske skuespillerne i serien.

– Det er veldig hyggelig at Little Steven synes det, og ikke minst at han faktisk sier det. Man blir jo smigret av sånt. Jeg er veldig spent på å se responsen internasjonalt.

– Det er en ting å være norsk når man serien, det er en helt annen ting hvis man er en surfedude på andre siden av jorda.

– Skiene var verst

Tommy Carlsen Sandum

Tommy Karlsen Sandum er veldig takknemlig for muligheten han fikk i Lilyhammer. Han siterer Hugh Laurie etter at han fikk hovedrollen i «House»-serien: «Det å være skuespiller handler ikke nødvendigvis hvor bra du er, det er de mulighetene du får til å kunne bevise det.»

Foto: Daniel Eriksen / NRK

I andre episode av Lilyhammer blir Sandum rollefigur offer for Little Stevens aggressive forhandlingsmetoder. Etter et par tette og en badehette ender det hele med at «eksproffen» blir dyttet utfor hoppkanten i Lysgårdsbakken.

– Det som var verst var å spenne på seg skiene. En ting var å sitte der når jeg kunne ta beina i bakken, men skiene ligger på en måte bare i to isrenner.

På privaten har Sandum et anstrengt forhold til sikkerhetsutstyr.

– Jeg satt på bommen, spent fast med stropper i ryggen. Personlig har jeg litt dårlig erfaring med sikkerhetsutstyr som tar seg en pause akkurat når jeg skal bruke det. Det er jo sånn at hvis jeg tar opp verktøy, da blir det helt stille i rommet.

– En ære å bli banket opp

Selve stuntet var hakket for farlig for skuespilleren. Dermed vendte man seg til idrettsungdommen i området.

– Selve hoppet var det noen gutter fra NTG (Norges Toppidrettsgymnas journ.anm.) på Lillehammer som tok seg av. Jeg synes de gjorde en god jobb, det ser utrolig klønete ut.

Men det er ikke den eneste gangen i serien han får et ublidt møte med den tidligere Sopranos-skuespilleren.

– Jeg får mye juling gjennom hele serien. Men det er jo en ære å bli banket opp av Little Steven.

Video Pelle og Proffen på besøk i studio

Pelle og Proffen på besøk i studio