NRK Meny
Normal

«Makeløs» Springsteen

«Makeløst bra, Bruce». Det konstaterte svenske aviser etter Springsteens tredje konsert på rappen i Stockholm. Nå står to norgeskonserter for tur.

Springsteen gir alt på scenen, her under konserten i Stockholm. Nå er det Bergen neste.

Springsteen gir alt på scenen, her under konserten i Stockholm. Nå er det Bergen neste.

Foto: Amy Sancetta / AP

Bruce Springsteen

Turneen i kjølvannet av «Working On A Dream» kan bli den siste på en stund for Bruce Springsteen, som fyller 60 år i september og har hatt det travleste tiåret i sin karriere.

Foto: Bill Kostroun / AP
Bruce Springsteen og Little Steven under konserten torsdag i Stockholm, som var den første av tre.

Bruce Springsteen og Little Steven under konserten torsdag i Stockholm, som var den første av tre.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

De to konsertene på Koengen i Bergen tirsdag og onsdag ble raskt utsolgt. Kanskje var det lurt at Bruce Springsteen -fansen kjente sin besøkelsestid – for det kan ifølge sjefen sjøl muligens bli de siste på en stund.

Liten pause

For selv om snart 60 år gamle Bruce Springsteen ikke akkurat akter å gå av med pensjon, sa han til Aftonbladet :

– Vi kommer nok til å ta en liten pause etter dette her. Vi har turnert uavbrutt de siste årene. Det har vært den travleste tiårsperioden i hele mitt yrkesliv.
Men det er ikke av hensyn til seg selv at han vil trappe ned, men på grunn av barna som han vil se mer til, sa Springsteen videre til avisen. Riktignok er barna hans med Patti Scialfa – Evan James, Jessica Rae og Sam Ryan – blitt 18, 17 og 15 år gamle.

Men kanskje er det far sjøl som innser at publikum bør få tid til å savne ham

– akkurat slik barna kanskje har savnet sin travle far?

For bergenskonsertene kommer under et år etter at han to ganger fylte Valle Hovin i Oslo til randen etter å ha gjort det samme på Ullevi i Göteborg. Da lovet han å «komme snart tilbake» – og det har han også gjort.

– Verdens beste jobb

For Springsteen klager ikke selv over sitt travle musikerliv. I et åpenhjertig fjernsynsintervju med BBC, som sendes på svensk fjernsyn 21. juni under tittelen « Bruce Springsteen: A secret history», uttaler han:

– Jeg har verdens beste jobb. Det syntes jeg allerede før jeg begynte å lage plater.

I intervjuet, som er gjort hjemme hos ham i New Jersey, snakker han ifølge Aftonbladet om hele sin karriere, og spiller akustisk gitar for filmteamet. Han sier også at han ønsker å bety noe for sitt publikum:

– Det er det jobben går ut på. Å få folk til å kjenne, å gjøre noe. Kanskje bare å reise seg opp, eller få dem i kontakt med følelser de ikke har tatt tak i. Det er derfor jeg fortsetter å skrive. Kan jeg gjøre noe for deg, har jeg gjort noe for meg.

Tre timer, tre minutter

Under Bruce Springsteens fem dager lange Sverige-opphold har avisene kjørt på med anmeldelser av alle tre konsertene. For en kjent sak for Springsteen-fansen er at den andre konserten som oftest er best – men hva så når han spiller tre på rad?

For det gjorde han søndag i Stockholm, og det var også den lengste:
Da spilte han i tre timer og tre minutter, ifølge Expressen, som også mente at sjefen så «litt rørt ut» da han takket for seg. Avisen ga ham karakteren 5, og kalte det «en ny konsertklassiker» – og kalte Springsteen for en helt.

Aftonbladet mente at helheten ikke nådde opp til 2000-tallets størstekonserter på Ullevi, ga fire av seks mulige på skalaen, men konstaterer også at Springsteens tredje kveld i Stockholm bitvis var «helt fucking makalös».

Under oppholdet hadde han dessuten lært seg til å takke fansen på svensk, og si at «dere er best» og «vi elsker dere». Det hjelper muligens å ha svenskættede Nils Lofgren i bandet.

Kanskje i regn

Nå står Bergen for tur. Og da har han den selverklærte norgesvennen Little Steven til å lære seg flere norske ord enn sist. For på Valle Hovin i fjor rakk ikke ordforrådet lenger enn til å si «hvordan går det?».

Værvarslet for Bergen er ifølge Yr.no lettskyet tirsdag kveld, mens det onsdag kveld kan bli regn – altså det motsatte av Sverige, der Springsteen startet i øspøs, uten at det hemmet ham – eller publikum – det minste.

Låter å glede seg spesielt til å høre – dersom Springsteen og hans trofaste E Street Band spiller dem på lignende vis som i Stockholm, er ifølge Aftonbladet blant andre «Badlands», «Fade Away», «The Promised Land», «Born To Run», «Land of Hope and Dreams» og «Twist and Shout»

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).