«Løvekvinnen» solgt til 40 land før premieren

26. august er det duket for premieren av «Løvekvinnen», den største norske filmsatsingen siden «Max Manus» og «Kon-Tiki». – Den er en historie om annerledeshet, sier regissøren.

LIVET SOM LØVEKVINNE: Mathilde Storm spiller ungdomsversjonen av Eva i «Løvekvinnen». – Jeg kjente ikke igjen meg selv da jeg hadde på masken, men det ble mer naturlig etter hvert, sier Storm.

– Savner du å ha på masken, spør filmregissør Vibeke Idsøe.

– Det kan diskuteres, svarer skuespiller Mathilde Storm.

Sammen står de og ser på filmplakaten til «Løvekvinnen», den største norske filmprosjektet siden «Kon-Tiki» og «Max Manus».

Mathilde Storm spiller Eva i Løvekvinnen

HÅRETE ROLLE: Mathilde Storm spiller ungdomsversjonen av Eva i «Løvekvinnen».

Hver morgen brukte Storm to timer på å få lagt på masken som gjorde henne om til ungdomsversjonen av filmens hovedrolle, Eva Arctander.

En historie om annerledeshet

«Løvekvinnen» er basert på den bestselgende romanen av Erik Fosnes Hansen.

En stjerneklar natt i 1912, i en liten stasjonsby i Norge, blir et barn født med gyllent hår over hele kroppen. Moren dør i barsel, og faren gjemmer bort datteren fra offentligheten.

«Løvekvinnen» er en historie om annerledeshet og utenforskap, men med en hovedrolle som aldri blir et offer, forteller filmens regissør.

– Vi kan alle føle oss utenfor og rare, men det som er spesielt med Eva er at hennes følelse er permanent. Hun blir født med en maske hun skal bære resten av livet. Hvordan hun takler det, og blir taklet av omverdenen, er det som har fascinert meg, sier Idsøe.

80 millioner i budsjett

Med et budsjett på 80 millioner kroner er «Løvekvinnen» den største norske filmsatsingen siden «Kon-Tiki», som hadde et budsjett på 93 millioner kroner.

I tillegg til budsjettstørrelsen er «Løvekvinnen» også et samarbeidsprosjekt mellom Norge, Tyskland, Danmark og Sverige, og er solgt til 40 land alt før premieren 26. august 2016.

Vibeke Idsøe regissør for Løvekvinnen

VIL SKAPE AKSEPT: – Filmens budskap er at man skal akseptere og tolerere dem som er annerledes, sier regissør Vibeke Idsøe.

– Jeg merket tidlig at folk var veldig interessert i historien, også utenfor Norge, sier Idsøe.

Store deler av finansieringen kommer fra Tyskland, og scenene fra jernbanestasjonen hvor Eva vokser opp er spilt inn der.

– Vi har fått midler slik at vi har kunnet gjøre dette ordentlig. Det var viktig for oss at masken var hundre prosent troverdig, sier Idsøe.

Håper ungdom ser filmen

Storm, som spiller Eva i ungdomsårene, ønsker at skoleklasser skal få anledning til å se filmen.

– Den handler om å bli akseptert for den du er. Ungdommer tenker mye på det, og går gjennom mye før de finner seg selv, sier Storm.

Storm tror det må ha vært tøft å leve Evas liv.

– På utsiden er hun helt annerledes enn alle andre. Hun fikk blikk med en gang, før de fikk sjanse til å bli kjent med henne, og ble dømt etter utseende.

Tror du det samme ville skjedd i dag?

– Annerledeshet finnes over alt, og vi har alle følt at vi ikke passer inn. Kanskje forskjellen er at i dag er det noen som gjemmer bort seg selv, sier Storm.

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK