NRK Meny
Normal

«Kongens Tale» sensureres i USA

«Kongens Tale» fikk Oscar i fire kategorier, men språket anses som for grovt for det amerikanske kinomarkedet. Nå må filmen klippes om og vurderingen får hovedrolleinnehaver Colin Firth til å rase.

«Kongens Tale» må under klippekniven for å nå det unge publikummet i USA.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Filmen fikk en aldersgrense i det amerikanske kinosystemet som tilsvarer at publikum må være eldre enn 17 år for å se filmen.

En scene der Firth oppfordres til intens banning som del av behandlingen mot stamming, skal være utslagsgivende for sensureringen. Men Firth mener at banningen har et klart formål i filmen.

– Jeg er veldig lite fornøyd med at unge mennesker ikke skal få se dette. Filmen behandler mange viktige temaer som er knyttet til barndom, sier Firth til BBC.

Egnet for barn

Kings speech

Firth og Geoffrey Rush i en scene fra filmen.

Foto: Bedlam

Han tror barn som har vært gjennom vanskelige erfaringer som mobbing kan kjenne seg igjen i historien om hvordan George VI overvant stammingen.

– De yngre blant publikum trenger også å se denne filmen og jeg har fått mange e-poster fra åtte- og niåringer som har funnet hjelp i filmen, forklarer Firth.

Firth får imidlertid ingen støtte fra filmens regissør Tom Hooper som ikke ser problemet med at «Kongens Tale» får et penere språk. Regissøren bekrefter overfor BBC at «Kongens Tale» skal under sensurkniven for å tilpasses det amerikanske publikummet.

– Om dette gjør at filmen når et yngre publikum er det fantastisk. Jeg ser ingen grunn til at jeg skal prøve å begrense dette, sier Hooper.

Følger oppskrift fra Storbritannia

Filmmogul Harvey Weinstein krever sensurering for å trekke til seg det samme publikummet som filmen har hatt i Storbritannia.

– De britiske kinotallene er enormt gode og grunnen er at familier går og ser filmen sammen. Tom og jeg prøver å finne en måte vi kan klare dette på i USA også, forklarer Weinstein ifølge nettstedet Femalfirst.com.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3