«Kongens Tale» sensureres i USA

«Kongens Tale» fikk Oscar i fire kategorier, men språket anses som for grovt for det amerikanske kinomarkedet. Nå må filmen klippes om og vurderingen får hovedrolleinnehaver Colin Firth til å rase.

«Kongens Tale» må under klippekniven for å nå det unge publikummet i USA.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Filmen fikk en aldersgrense i det amerikanske kinosystemet som tilsvarer at publikum må være eldre enn 17 år for å se filmen.

En scene der Firth oppfordres til intens banning som del av behandlingen mot stamming, skal være utslagsgivende for sensureringen. Men Firth mener at banningen har et klart formål i filmen.

– Jeg er veldig lite fornøyd med at unge mennesker ikke skal få se dette. Filmen behandler mange viktige temaer som er knyttet til barndom, sier Firth til BBC.

Egnet for barn

Kings speech

Firth og Geoffrey Rush i en scene fra filmen.

Foto: Bedlam

Han tror barn som har vært gjennom vanskelige erfaringer som mobbing kan kjenne seg igjen i historien om hvordan George VI overvant stammingen.

– De yngre blant publikum trenger også å se denne filmen og jeg har fått mange e-poster fra åtte- og niåringer som har funnet hjelp i filmen, forklarer Firth.

Firth får imidlertid ingen støtte fra filmens regissør Tom Hooper som ikke ser problemet med at «Kongens Tale» får et penere språk. Regissøren bekrefter overfor BBC at «Kongens Tale» skal under sensurkniven for å tilpasses det amerikanske publikummet.

– Om dette gjør at filmen når et yngre publikum er det fantastisk. Jeg ser ingen grunn til at jeg skal prøve å begrense dette, sier Hooper.

Følger oppskrift fra Storbritannia

Filmmogul Harvey Weinstein krever sensurering for å trekke til seg det samme publikummet som filmen har hatt i Storbritannia.

– De britiske kinotallene er enormt gode og grunnen er at familier går og ser filmen sammen. Tom og jeg prøver å finne en måte vi kan klare dette på i USA også, forklarer Weinstein ifølge nettstedet Femalfirst.com.

Kulturstrøm

  • Kinopremiere på del Toro-film

    Fredag er det kinopremiere på den meksikanske regissøren Guillermo del Toros siste spillefilm, «Nightmare Alley». «Kunne ha vært helt fantastisk med en strammere historie» mener Birger Vestmo i Filmpolitiet. Terningkast 4.

    Lilith (Cate Blanchett) og Stanton (Bradley Cooper) i filmen «Nightmare Alley». Hun står bak ham, iført sort drakt, han iført brunn dress, i bakgrunnen ser vi ut på et snødekt landskap
    Foto: © 2021 20th Century Studios All Rights Reserved