Innspillingen har tatt fire år – her er traileren til «Kongens nei»

Filmregissør Erik Poppe har brukt fire år på å lage sin nye storfilm. Premieren er 23. september – her får du en eksklusiv forhåndstitt på filmtraileren.

Storfilmen har premiere 23. september.

Fire år og 65 millioner kroner har gått med for å lage storfilmen Kongens nei.

– Det er virkelig et enormt prosjekt. Det har krevd nesten fire år med jobbing dag og natt fra meg og mange andre.

Filmregissør Erik Poppe skimter omsider lyset i tunnelen når det gjelder sitt store filmprosjekt «Kongens nei – tre døgn i april».

Filmen tar for seg de tre svært dramatiske døgnene fra 9. april 1940, og viser norske myndigheters flukt mot Elverum der kongen sa nei til å kapitulere for tyskerne.

65 millioner i budsjett – og dugnadsånd

«Kongens nei» har et budsjett på 65 millioner kroner – like fullt har det krevd ekte norsk dugnadsånd for å få realisert filmen, sier regissør Poppe.

– Det er en film som koster veldig mye penger, men den er egentlig gjort med dugnadsånd. Og det er jeg utrolig glad for at vi har klart å få til. Når folk ser på rulleteksten at det er en film av Erik Poppe, så skal alle samtidig vite at dette er en film som har blitt laget av utrolig mange tusen mennesker.

På spørsmålet om hvor mange statister som har blitt brukt, svarer Poppe:

– Ja, hehe, det skulle jeg gjerne likt å vite selv.

Erik Poppe

Erik Poppe har brukt fire år av sitt liv på filmen Kongens nei. Han har skyhøyt spenningsnivå i kroppen to måneder før premieren. Her er han konsentrert under en av filminnspillingsdagene i Elverum.

Foto: Torunn Myhre / NRK

– En stor mann

Danske Jesper Christensen spiller hovedrollen som Kong Haakon VII, mens Anders Baasmo Christiansen spiller hans sønn, Kronprins Olav.

Begge har vært fulle av lovord om karakterene de spiller. Baasmo Christiansen har tidligere uttalt at Kronprins Olav er en drømmerolle, og danske Christensen har sagt følgende om Haakon VII:

– Jeg synes han var en stor mann. Han virker som den klart mest begavede av konger i tiden.

Kjempegøy å spille kronprins Olav

Danske Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen spiller far og sønn, Kong Haakon 7. og Kronprins Olav. Her er de avbildet under innspilling på Elverum jernbanestasjon.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Gjenstår mye arbeid

Selv om traileren er klar, og premieren er like rundt hjørnet, presiserer regissør Erik Poppe at det er mye arbeid som gjenstår.

– Det er fortsatt enormt mye som skal på plass, det gjenstår digitalt arbeid og ferdigstillelse av lyden blant annet. Man jobber på spreng i både Dublin, København, Trollhättan i Sverige og i Oslo.

23. september skal filmen rulle over norske kinolerreter, det skal dessuten være tre forpremierer i Hamar, Elverum og Trysil, siden de har vært sentrale innspillingssteder.

Kjempegøy å spille kronprins Olav

Selv om 'Kongens nei' har et budsjett på 65 millioner kroner, mener Erik Poppe at filmen er laget i dugnadsånd. Her er 100 statister fra Elverum og Trysil i aksjon under innspilling.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Spenningsnivå som sprenger skalaen

For Poppe har det vært fire svært intense år, og han beskriver prosessen som en ordendtlig berg- og dalbane.

Han er svært spent på hvordan både publikum, filmbransjen og krigsgenerasjonen vil motta filmen.

– Jeg må si at jeg fortsatt er spent på om vi faktisk rekker å bli ferdig tidsnok, men jeg har god tro på det. På en skala fra 1-10 er spenningsnivået mitt på 12!