"Herren og hans tjenere" som podkast

12. desember 1952 ble Dick Helander utnevnt til biskop i Sverige. Ett år etter ble han avsatt, dømt for æreskrenkelser, etter en rettssak som var den mest omtalte i Sverige på 1900-tallet. 

Biskop på tiltalebenken
Foto: Børretzen, Sverre A. / Scanpix

Biskop på tiltalebenken 
12. desember 1952 ble Dick Helander utnevnt til biskop i Sverige. Ett år etter ble han avsatt, dømt for æreskrenkelser, etter en rettssak som var den mest omtalte i Sverige på 1900-tallet. Helander skulle ha skrevet anonyme brev og baktalt de andre kandidatene da bispestolen skulle besettes. Hans fingeravtrykk ble funnet på to av ialt 235 brev og brevene var skrevet på en skrivemaskin som han disponerte.

Også i Norge fulgte man ivrig med i saken. Et par år etter dommen skrev forfatteren og Dagblad-journalisten Axel Kielland et skuespill om saken, Herren og hans tjener. Det ble stor suksess på Nationaltheatret og andre teatre – også i Sverige og Finland. Deretter ble stykket satt opp som hørespill i, før det endelig ble filmatisert i 1959, med Claes Gill i hovedrollen. Nå sender Radioteatret sin versjon fra 1957 i reprise, i to deler – i eteren og på nettet.

Kielland lar dramaets bakgrunn være en uforsonlig strid mellom to retninger innenfor den svenske kirken: en åpen og liberal kristendomsforståelse, representert ved biskop Helmer, og en ortodoks, streng og fordømmende retning, representert ved hans rival til stillingen og tilkommende svigersønn, Dr. Tornquist.

Her blir det gjenhør med store stemmer i norsk teater: August Oddvar som biskopen, Ella Hval som hans fritenkende hustru, Toralv Maurstad som deres sønn, Børseth Rasmussen som Tornquist. Og bl.a. Olafr Havrevold, Axel Thue, Kolbkørn Buøen og Einar Sissener i andre roller. Regi: Alfred Maurstad.

Var biskopen skyldig eller ikke? Utfallet av hørespillets rettssak røper vi ikke!

De som er med:
Sigurd Helmer - August Oddvar
Margrethe Helmer - Ella Hval
Agnes - Maja Lise Rønneberg
Leif - Toralv Maurstad
Dr. Arvid Tornkvist - Børseth Rasmussen 
Frøken Monsen - Gøril Havrevold 
Statsadvokaten - Olafr Havrevold
Forsvareren - Kolbjørn Buøen
Dommeren - Axel Thue
Politimesteren - Einar Sissener
Verksmester Jens Gren - Tryggve Larssen 
Vaktmester Gunnar Berg - Sigurd Magnussøn

Ellers medvirker: Haakon Arnold, Øyvind Johnssen, Karen Elise Røed og Evy Engelsborg.

Sendt første gang i 1957. 

Kulturstrøm

  • Ukens beste låter

    Internett flommer over av ny musikk. Mye er dårlig. Noe er bra. NRK P3 er her for å gjøre jobben for deg, og gir deg de beste nye låtene fra kjente og ukjente artister hver uke. Her er ukas «Best akkurat nå»

    Arctic Monkeys
    Foto: Presse