NRK Meny
Normal

”Du vil aldri gå alene”

Visste du at fotball hjelper hukommelsen og gir folk bedre oversikt over eget liv? I NRK P2s radiodokumentar ”Du vil aldri gå alene –en dokumentar om norske liverpoolsupportere” får du et nytt blikk på fotballsupportere.

De to familiene Radiodokumentaren følger til Liverpool.
Foto: Ragnhild Lund Ansnes. / NRK

FOTBALL –GJERDESTOLPER GJENNOM FOLKS LIV

Av Ragnhild Lund Ansnes

I løpet av tippekampens glansdager på 70 –og 80-tallet valgte mange nordmenn seg et engelsk lag å følge. Ballen rulla fortere enn vi hadde sett før. Spillestilen var kompromissløs, og Kevin Keagan var usedvanlig kjapp og ikke minst vakker med sitt lange hår som blafra når han løp med ballen. Slik ble mange hekta på Liverpool. Men selv om det er mange år siden engelsk forball ble betal-tv, øker bare interessen for Premier League her i landet.

Ragnhild Lund Ansnes intervjuer legendariske Phil Neal
Foto: NRK

Fra vogge til grav

Liverpool Fotballklubb er en av de mest populære engelske klubbene i Norge. Med en dedikert medlemsmasse på over 29.000 medlemmer i den offisielle supporterklubben. Der folk er medlemmer fra fødestua til grava. På bare to år har supporterklubben vokst med 5000 medlemmer, og stadig flere familier tar turen til England for å se laget sitt spille i levende live.

Hvorfor er det slik at flere hundre tusen nordmenn lar livene sine, i mer eller mindre grad, styre av engelsk fotball? Og hva gjør det med dem? Det var utgangspunktet til programskaper Ragnhild Lund Ansnes, som dro til Liverpool for å prøve å finne noen svar.

Fotball som gjerdestolper i livet

Lund Ansnes har samla over hundre norske supporteres sterkeste liverpoolopplevelser. Og et knippe av disse får du høre i dokumentaren.

Og det er disse opplevelsene professor i klinisk psykologi, Arne Vikan ved NTNU, kaller gjerdestolper.

Fordi man har så sterke følelser for laget sitt så setter spesielle kampopplevelser avmerkninger i hukommelsen. Dette er med på å gi deg som supporter bedre oversikt og helhet i livet.

Kort fortalt: Du kan tenke tilbake på en kamp da du var 12 og slik åpne opp for tida som tolvåring igjen.

Arne Vikan er professor i klinisk psykologi ved NTNU.
Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Som Oberst i forsvaret og styremedlem i supporterklubben, Thomas Larsen Bergheim, som så lett som bare det husker året 1974, da han som 16 åring satte seg på innbytterbenken til Liverpool da det røde laget besøkte Ullevaal og Strømsgodset i en UEFA cupkamp. Eller som Hanne Skjellum, reporter i TV 2, som på påskeferie i 2000 stod uten billetter til kamp på Goodison i lokaldebyet mellom Everton og Liverpool. Hun kan berette i minste detalj om hvordan hun klarte å skaffe kampbilletter via manager Gerard Houllier. Eller soknepresten i Berlevåg, Hans Eiler Hammer, som kan berette om hvert sekund av dagen 25. mai 2005, da han ba om et mirakel og fikk det!

På hellig grunn

Norske supportere fra nord til sør forteller om sine sterkeste liverpoolminner. Dessuten følger dokumentaren familiene Hanson og Familien Finstad på tur. Kameratene og kollegene Dag Einar Hanson (42) og Rainer Finstad (30) har dratt til Liverpool på guttetur en rekke ganger. Nå skal familiene endelig få bli på kamp. Dag Einars kone Wenche har tross alt vært liverpoolsupporter siden 1980. Og ungene Kristine (14) og Kjetil (12) har vært det siden fødselen. I tillegg tar de med seg nevø Vegar (12) supporter siden 2002. Mens Rainer har som prosjekt å frelse kona Sissel fra å ikke være interessert i fotball til å bli liverpooltilhenger. Samt få sønnen Sebastian (2) på hellig grunn.

”Du vil aldri gå alene” er en dokumentar med et skrått blikk fra utsiden og inn i miljøet blant norske liverpoolsupportere. Der vi er med på reisen til to familier som opplever Liverpool for første gang samt reisen inn i psykologien i det å være supporter.

”Du vil aldri gå alene”

En dokumentar av Ragnhild Lund Ansnes.

Teknisk regi: Kjetil Hansen.

Konsulenter: Kari Hesthamar og Berit Hedemann.

NRK P2:

 • lørdag 3.mai kl 10.03 og
 • søndag 4.mai kl 21.03.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS
 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP