Hopp til innhold

”Du vil aldri gå alene”

Visste du at fotball hjelper hukommelsen og gir folk bedre oversikt over eget liv? I NRK P2s radiodokumentar ”Du vil aldri gå alene –en dokumentar om norske liverpoolsupportere” får du et nytt blikk på fotballsupportere.

De to familiene Radiodokumentaren følger til Liverpool.
Foto: Ragnhild Lund Ansnes. / NRK

FOTBALL –GJERDESTOLPER GJENNOM FOLKS LIV

Av Ragnhild Lund Ansnes

I løpet av tippekampens glansdager på 70 –og 80-tallet valgte mange nordmenn seg et engelsk lag å følge. Ballen rulla fortere enn vi hadde sett før. Spillestilen var kompromissløs, og Kevin Keagan var usedvanlig kjapp og ikke minst vakker med sitt lange hår som blafra når han løp med ballen. Slik ble mange hekta på Liverpool. Men selv om det er mange år siden engelsk forball ble betal-tv, øker bare interessen for Premier League her i landet.

Ragnhild Lund Ansnes intervjuer legendariske Phil Neal
Foto: NRK

Fra vogge til grav

Liverpool Fotballklubb er en av de mest populære engelske klubbene i Norge. Med en dedikert medlemsmasse på over 29.000 medlemmer i den offisielle supporterklubben. Der folk er medlemmer fra fødestua til grava. På bare to år har supporterklubben vokst med 5000 medlemmer, og stadig flere familier tar turen til England for å se laget sitt spille i levende live.

Hvorfor er det slik at flere hundre tusen nordmenn lar livene sine, i mer eller mindre grad, styre av engelsk fotball? Og hva gjør det med dem? Det var utgangspunktet til programskaper Ragnhild Lund Ansnes, som dro til Liverpool for å prøve å finne noen svar.

Fotball som gjerdestolper i livet

Lund Ansnes har samla over hundre norske supporteres sterkeste liverpoolopplevelser. Og et knippe av disse får du høre i dokumentaren.

Og det er disse opplevelsene professor i klinisk psykologi, Arne Vikan ved NTNU, kaller gjerdestolper.

Fordi man har så sterke følelser for laget sitt så setter spesielle kampopplevelser avmerkninger i hukommelsen. Dette er med på å gi deg som supporter bedre oversikt og helhet i livet.

Kort fortalt: Du kan tenke tilbake på en kamp da du var 12 og slik åpne opp for tida som tolvåring igjen.

Arne Vikan er professor i klinisk psykologi ved NTNU.
Foto: Ragnhild Lund Ansnes / NRK

Som Oberst i forsvaret og styremedlem i supporterklubben, Thomas Larsen Bergheim, som så lett som bare det husker året 1974, da han som 16 åring satte seg på innbytterbenken til Liverpool da det røde laget besøkte Ullevaal og Strømsgodset i en UEFA cupkamp. Eller som Hanne Skjellum, reporter i TV 2, som på påskeferie i 2000 stod uten billetter til kamp på Goodison i lokaldebyet mellom Everton og Liverpool. Hun kan berette i minste detalj om hvordan hun klarte å skaffe kampbilletter via manager Gerard Houllier. Eller soknepresten i Berlevåg, Hans Eiler Hammer, som kan berette om hvert sekund av dagen 25. mai 2005, da han ba om et mirakel og fikk det!

På hellig grunn

Norske supportere fra nord til sør forteller om sine sterkeste liverpoolminner. Dessuten følger dokumentaren familiene Hanson og Familien Finstad på tur. Kameratene og kollegene Dag Einar Hanson (42) og Rainer Finstad (30) har dratt til Liverpool på guttetur en rekke ganger. Nå skal familiene endelig få bli på kamp. Dag Einars kone Wenche har tross alt vært liverpoolsupporter siden 1980. Og ungene Kristine (14) og Kjetil (12) har vært det siden fødselen. I tillegg tar de med seg nevø Vegar (12) supporter siden 2002. Mens Rainer har som prosjekt å frelse kona Sissel fra å ikke være interessert i fotball til å bli liverpooltilhenger. Samt få sønnen Sebastian (2) på hellig grunn.

”Du vil aldri gå alene” er en dokumentar med et skrått blikk fra utsiden og inn i miljøet blant norske liverpoolsupportere. Der vi er med på reisen til to familier som opplever Liverpool for første gang samt reisen inn i psykologien i det å være supporter.

”Du vil aldri gå alene”

En dokumentar av Ragnhild Lund Ansnes.

Teknisk regi: Kjetil Hansen.

Konsulenter: Kari Hesthamar og Berit Hedemann.

NRK P2:

  • lørdag 3.mai kl 10.03 og
  • søndag 4.mai kl 21.03.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.