Hopp til innhold

– Papiravis? Hva er det?

Det kan være et spørsmål dine barnebarn vil stille, om én generasjon. På 20 år har VGs papiropplag falt med flere hundre tusen.

Aviser

PAPIRAVIS TIL MORGENKAFFEN: Muligens blir det vanskelig å oppdrive om en generasjon. Da vil du måtte forklare barna hva en papiravis var, ifølge førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Erik Wilberg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

VHS

ET VAGT MINNE? Det vil muligens også papiravisen være om én generasjon.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Husker du VHS-en? Om én generasjon er kanskje papiravisen et like vagt minne. Fra 1994 til 2014 har VGs papiropplag falt fra 400 000 til under 140 000, skriver Journalisten. I januar viste opplagstallene for avis-Norge en samlet nedgang på 10,4 prosent for papiravisene bare i 2014.

I går kom bekreftelsen på at VG, som er flaggskipet i norsk avisbransje, kutter. Dette kan være starten på en ny runde med kutt i Medie-Norge og dessuten at en rekke norske aviser vil komme ut færre dager i uken innen få år, mener ekspert på medieøkonomi, Erik Wilberg.

– En generasjon fra nå så kan det nok hende at vi vil snakke om at i gamle dager så leste bestefar avis, men det gjør vi ikke nå lengre for nå har vi det på flere plattformer, sier han.

– Avisene har en tung kostnadspost i trykk og distribusjon. Skal denne kostnaden veltes over på stadig færre eksemplarer blir det dyrt etter hvert. Da vil vi se om 2–3 år at flere aviser vil måtte gå ned i antall utgivelser per uker, sier Wilberg.

Ugjenkallelig utvikling

Sjefredaktør Torry Pedersen i VG.

UGJENKALLELIG: Redaktør i VG, Torry Pedersen, sier vi vil se det når vi vil, hvor vi vil. – En ugjenkallelig utvikling.

Foto: Tone Staude / NRK

Redaktør i VG, Torry Pedersen, deler hans analyse. VG nedbemanner sjelden, men i år ble det for tøft.

– På sikt vil mediekonsumet bevege seg ytterligere i digital retning. Det gjelder både for skriftbasert lesing og levende bilder. Vi vil se det når vi vil, hvor vi vil. Den utviklingen er ugjenkallelig, sier han.

For de fleste aviser i Norge går opplaget ned, og det har det gjort i flere år. Som en følge av det og overgangen til det digitale går også annonseinntektene på papir ned.

– Hvis opplaget fortsetter å falle så vil alle norske aviser måtte gjøre produkttilpasninger på en eller annen måte. Da er både frekvens, sideantall og distribusjonsområde tiltak man kan iverksette.

– VG er selve flaggskipet i avisnorge. Når de får problemer er det et signal om at også andre kan ha det litt vanskelig, sier professor Arne Krumsvik ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Tjener nok ikke penger hver dag

Han tror også en del aviser vil måtte kutte antall utgivelser i uka fremover. Også løssalgsavisen VG.

– Jeg er ikke sikker på at de tjener penger hver dag de kommer ut i dag, dette er noe de regner nøye på.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh