NRK Meny
Normal

Norsk Oscar-favoritt brøt TV-forbud

En visning av filmen Tuba Atlantic på NRK2 kan være i strid med Oscar-reglene. Men regissøren har liten tro på at visningen vil skape trøbbel.

Scene fra filmen "Tuba Atlantic"

Scene fra filmen 'Tuba Atlantic' som er nominert til Oscar.

Søndag kan Witzø vinne Oscar for "Tuba Atlantic"

filmregissør Hallvar Witzø.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Det melder Aftenposten. Det er usikkert om visningen får noen konsekvenser.

Viste eksamensfilmer

Hallvar Witzøs film ble vist i sin helhet i et to og en halv time langt program, som besto av til sammen seks eksamensfilmer fra Den norske filmskolen på Lillehammer under tittelen «Filmskolefilmer – nye norske talenter».

Ifølge avisa er visningen et klart brudd på Oscar-regelen som lyder slik:

«Ingen kortfilm kan vises offentlig noe sted utenom kinoformatet, inkludert, men ikke begrenset til, TV og kabel-TV, hjemmevideo og Internett-overføring, før etter at den har hatt sin Los Angeles-lansering eller etter at den har mottatt sin pris på festival eller student-Oscar. Utdrag av filmen, begrenset til ti prosent av total lengde, er unntatt fra denne regelen.»

– Usannsynlig at filmen blir diskvalifisert

Men ifølge filmregissør Hallvar Witzø mener regelbruddet har lite betydning. Han mener det er høyst usannsynlig at filmen blir diskvalifisert.

– Dette har vi vært åpne om hele tiden. Én ting er å vise filmen på ABC med muligheter for å selge reklame, en annen ting er å la den gå på statsfinansierte NRK. Dette har ingen betydning for oss, sier han til Aftenposten.

Witzø sier at Oscar-akademiet er kjent med NRK-visningen i 2010.

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters