Norsk Oscar-favoritt brøt TV-forbud

En visning av filmen Tuba Atlantic på NRK2 kan være i strid med Oscar-reglene. Men regissøren har liten tro på at visningen vil skape trøbbel.

Scene fra filmen "Tuba Atlantic"

Scene fra filmen 'Tuba Atlantic' som er nominert til Oscar.

Søndag kan Witzø vinne Oscar for "Tuba Atlantic"

filmregissør Hallvar Witzø.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Det melder Aftenposten. Det er usikkert om visningen får noen konsekvenser.

Viste eksamensfilmer

Hallvar Witzøs film ble vist i sin helhet i et to og en halv time langt program, som besto av til sammen seks eksamensfilmer fra Den norske filmskolen på Lillehammer under tittelen «Filmskolefilmer – nye norske talenter».

Ifølge avisa er visningen et klart brudd på Oscar-regelen som lyder slik:

«Ingen kortfilm kan vises offentlig noe sted utenom kinoformatet, inkludert, men ikke begrenset til, TV og kabel-TV, hjemmevideo og Internett-overføring, før etter at den har hatt sin Los Angeles-lansering eller etter at den har mottatt sin pris på festival eller student-Oscar. Utdrag av filmen, begrenset til ti prosent av total lengde, er unntatt fra denne regelen.»

– Usannsynlig at filmen blir diskvalifisert

Men ifølge filmregissør Hallvar Witzø mener regelbruddet har lite betydning. Han mener det er høyst usannsynlig at filmen blir diskvalifisert.

– Dette har vi vært åpne om hele tiden. Én ting er å vise filmen på ABC med muligheter for å selge reklame, en annen ting er å la den gå på statsfinansierte NRK. Dette har ingen betydning for oss, sier han til Aftenposten.

Witzø sier at Oscar-akademiet er kjent med NRK-visningen i 2010.

Kulturstrøm

 • Dyvik Husby begraves 9. desember

  Hans-Erik Dyvik Husby begraves i Lillestrøm kirke på torsdag i neste uke. Husby døde 19. november, 49 år gammel.

  Seremonien foregår i Lillestrøm kirke 9. desember fra klokken 12, skriver Jølstad begravelsesbyrå i en pressemelding.

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)