NRK Meny
Normal

Norsk Oscar-favoritt brøt TV-forbud

En visning av filmen Tuba Atlantic på NRK2 kan være i strid med Oscar-reglene. Men regissøren har liten tro på at visningen vil skape trøbbel.

Scene fra filmen "Tuba Atlantic"

Scene fra filmen 'Tuba Atlantic' som er nominert til Oscar.

Søndag kan Witzø vinne Oscar for "Tuba Atlantic"

filmregissør Hallvar Witzø.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Det melder Aftenposten. Det er usikkert om visningen får noen konsekvenser.

Viste eksamensfilmer

Hallvar Witzøs film ble vist i sin helhet i et to og en halv time langt program, som besto av til sammen seks eksamensfilmer fra Den norske filmskolen på Lillehammer under tittelen «Filmskolefilmer – nye norske talenter».

Ifølge avisa er visningen et klart brudd på Oscar-regelen som lyder slik:

«Ingen kortfilm kan vises offentlig noe sted utenom kinoformatet, inkludert, men ikke begrenset til, TV og kabel-TV, hjemmevideo og Internett-overføring, før etter at den har hatt sin Los Angeles-lansering eller etter at den har mottatt sin pris på festival eller student-Oscar. Utdrag av filmen, begrenset til ti prosent av total lengde, er unntatt fra denne regelen.»

– Usannsynlig at filmen blir diskvalifisert

Men ifølge filmregissør Hallvar Witzø mener regelbruddet har lite betydning. Han mener det er høyst usannsynlig at filmen blir diskvalifisert.

– Dette har vi vært åpne om hele tiden. Én ting er å vise filmen på ABC med muligheter for å selge reklame, en annen ting er å la den gå på statsfinansierte NRK. Dette har ingen betydning for oss, sier han til Aftenposten.

Witzø sier at Oscar-akademiet er kjent med NRK-visningen i 2010.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Lykke Li (5)

  «Ikke kom her og fortell meg at du forventet dette fra Lykke Li.» P3s anmelder er begeistra! Les anmeldelsen her.

  Lykke Li
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller