Legger Oscar under hammeren

12 Oscar-statuetter selges på auksjon neste uke, i det som skal være den største auksjonen av Oscar-priser noensinne.

Oscar citizen Kane

Oscaren Orson Welles' fikk for manuset til Citizen Kane ble solgt i fjor. Nå er statuetten til medforfatter Herman Makiewicz blant 15 Oscars som skal selges.

Foto: SHANNON STAPLETON / REUTERS

De gjeve filmprisene legges ut for salg to dager etter at verdens viktigste filmutdeling er over.

Ifølge The Telegraph stammer prisene fra flere kjente filmer, men Herman Mankiewiczs statuett for «Citizen Kane» er det største trekkplasteret i forkant av auksjonen.

Filmen er sett på som en av historiens største klassikere, og manuset ble skrevet Mankiewicz og Orson Welles, som også spilte hovedrollen og regisserte.

Solgte Welles-pris i fjor

Orson Welles fikk en rekke priser for filmen, og statuetten han mottok for filmens manus, ble solgt i desember 2011 for fem millioner kroner.

Det er stort sett eldre Oscar-statuetter som skal under hammeren denne gangen. De er hentet fra filmer som «Cavalcade», «The Best Years of Our Lives» og «Wuthering Hights», som alle regnes som klassikere fra Hollywoods gullalder.

Auksjonshuset Nate D. Sanders mener dette er den mest omfattende og betydningsfulle auksjonen av Oscar-materiale noensinne, og har håp om at de 15 statuettene vil hente inn over 10 millioner kroner.

Sjelden vare

Det er ikke ofte man finner Oscar-statuetter til salgs, så auksjonen møtes ifølge Nate D. Sanders med stor interesse. Oscar-akademiet innførte i 1950 en regel om at det var forbudt for prisvinnerne å selge prisene videre til andre enn medlemmer av akademiet.

Oscar-akademiet består i dag av nær 6000 folk i filmbransjen, og pristaket som i sin tid ble satt for en Oscar-transaksjon, står uforandret på én dollar.

I 1999 betalte Michael Jackson åtte millioner kroner for Oscar-statuetten «Tatt av vinden» fikk for beste film, og denne prisrekorden har stått seg helt til i dag.

NRK vil sende Oscar-showet i sin helhet kommende søndag.

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.