NRK Meny
Normal

– Jeg kjenner fortsatt på savnet

– Den lykkefølelsen jeg kjente da jeg prøvde heroin for første gang får jeg aldri igjen. Det har jeg måttet avfinne meg med, forteller Nini Stoltenberg i kveldens sending av Trygdekontoret.

Som medlem av Norges mest kjente politikerfamilie og profilert programleder opplevde Nini Stoltenberg at rusen tok overhånd og gikk fra hygge til misbruk på midten av 90-tallet. Fredag kveld diskuterer hun rus og rusmisbruk i NRK3-programmet Trygdekontoret.

Nini Stoltenberg i Trygdekontoret

– Jeg syns jeg har fått et bra liv. Jeg har hatt mine sprekker, og jeg savner lykkefølelsen. Det var sinnssykt godt, dessverre, så ikke prøv det, formaner tidligere heroinmisbruker Nini Stoltenberg.

– Jeg kjenner fortsatt på savnet, men jeg har innsett at det får jeg ikke oppleve igjen, sa hun.

Som medlem av Norges mest kjente politikerfamilie og profilert programleder opplevde hun at rusen tok overhånd og gikk fra hygge til misbruk på midten av 90-tallet.

I kveld diskuterer hun rus og rusmisbruk i NRK3-programmet Trygdekontoret.

Nini Stoltenberg

Nini Stoltenberg forteller om sin fortid som rusmisbruker i Trygdekontoret i kveld.

Foto: Julia Naglestad / NRK

I tillegg til Stoltenberg har programleder Thomas Seltzer invitert professor og rusforsker Willy Pedersen, avholdsmannen Christer Falck, feltarbeider fra foreningen for human narkotikapolitikk Geir Hjelmerud og musikeren Øyvind «Vinni» Sauvik til studio på Marienlyst.

– Jeg forakter sånne som dere

Thomas Seltzer

Thomas Seltzer og Trygdekontoret er inne i sin femte sesong.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Programleder Thomas Seltzer og Vinni har begge vært åpne om sitt tidligere kokainmisbruk. Begge opplevde stor suksess med henholdsvis Turboneger og Paperboys, og gikk gjennom perioder med hard festing og mye dop for noen år siden.

I kveldens sending anklager Christer Falck, som selv har lang fartstid i musikkbransjen, de to for å fremstå som forbilder for unge mennesker og dermed inspirere til at flere prøver narkotika.

– Jeg forakter egentlig sånne som dere to, som er ressurssterke, smarte karer og har frontet dop på en ganske ekkel og kynisk måte.

– Da du var «Mr. Turboneger» tenkte jeg faen, hvorfor må det alltid være sånne som meg eller Jan Åge Fjørtoft som skal være de alkoholfrie? Det irriterer meg litt, sier Falck til Seltzer, og sier han syns mange av de «kule folka» slipper for billig unna.

Skjulte bruken i ett år

Geir Hjelmerud, Øyvind «Vinni» Sauvik og Thomas Seltzer i Trygdekontoret

Geir Hjelmerud, Øyvind «Vinni» Sauvik og programleder Thomas Seltzer i Trygdekontoret.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Nini Stoltenberg beskriver hvordan heroinen sakte, men sikkert tok over livet hennes.

– I starten funket det kjempebra kombinert med masse jobbing. Jeg var den som kom på jobb på mandagen og var mest «fit for fight» av alle. Jeg var jo ikke fyllesjuk, jeg hadde bare vært hjemme og hygga meg.

Etter hvert ble helgene mer ovale og etter ett år innså Stoltenberg at hun ikke klarte å kombinere det å møte opp på jobb med det kontinuerlige jaget etter neste dose.

– Jeg tenkte faen, jeg skulle jo være den ene som skulle klare å styre unna misbruk.

Stoltenberg jobber i dag for å endre narkotikalovgivningen og å legalisere hasj. Hun mener det vil skape mer kontrollerte forhold og hevder det blir feil å snakke om hasj og heroin i samme vending.

– Føler du at du sviktet, vil programleder Thomas Seltzer vite.

– Jeg er lei meg fordi jeg har laget mye problemer for familien min. Det tror jeg ikke er spesielt for meg, det tror jeg de fleste som har vært i min situasjon har følt. Er det noen som virkelig vil tro det beste om deg, og som kan juges så godt til at du tror det selv, så er det dine nærmeste og de som støtter deg i tykt og tynt. Jeg følte veldig skam, forteller hun.

Se hele intervjuet og Trygdekontorets «rus spessial» på NRK3 i kveld klokken 22:25.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP