– Jeg ble bitt av basillen fra første stund

Marco Elsafadi hadde aldri tatt i en hest da han ble spurt om å lede «Det store spranget» på NRK. – Nå har jeg rideutstyr og alt, humrer programlederen.

Det store spranget

PÅ HESTERYGGEN: Programleder Marco Elsafadi hadde aldri ridd før han tok på seg programlederjobben for «Det store spranget». – Jeg har allerede tatt med datteren min på ridetur etter jeg kom hjem til Norge, sier Elsafadi. Bildet viser Elsafadi på hesteryggen i Spania.

Foto: Hans Olav Forsang / Nordisk Film & TV AS

Marco Elsafadi (39) er programleder i «Det store spranget», en av høstens storsatsinger på NRK1. Han er tidligere topputøver i basketball og en av landets travleste foredragsholdere.

I programmet skal seks hestejenter i alderen 16–25 år lære fedrene sine å ri. Sammen drar jentene og fedrene til hestelegenden Don Alfonsos gård i Jerez, i Andalucia, Spania. Her skal fedrene skal kjempe om å bli best til hest med døtrenes hjelp.

Elsafadi hadde selv ikke tatt i en hest da han fikk tilbudet om å være programleder.

– Jeg har selv en sju år gammel datter som har vært hestefrelst helt siden hun var to år gammel. Så jeg kunne selv blitt en av fedrene som er med i serien, som står på sidelinjen og følger med, men kanskje ikke forstår hva lidenskapen deres for hest går ut på. Så jeg måtte bare prøve, sier Elsafadi.

Bitt av basillen

Vel fremme på Don Alfonsos gård i Spania heiste Elsafadi seg opp på hesteryggen for aller første gang, og ble revet med fra første stund.

– Jeg fikk prøve å ri ute på jordene i full galopp, og fikk virkelig kjent på kreftene og føle at du har hesten tillit, og den min. Så plutselig befant jeg meg mye oftere i stallen for å snakke med hestene og stelle med dem enn jeg hadde sett for meg på forhånd, sier Elsafadi

Hjemme i Norge har han allerede tatt med seg datteren på ridetur. Og det kommer garantert til å bli flere turer når anledningen byr seg.

– Det hadde nok aldri skjedd hvis det ikke hadde vært for denne serien.

Det store spranget

Disse deltar i høstens nye satsing på NRK1: F.v. Amanda og Sune Hansen, Helene og Espen Winther, Marit og Kjell Enberget, Aurora og Marcel van der Velpen, Hedda Hansson Rudi og Einar Rudi, Elise Englund Berge og Stian Berge.

Foto: Hans Olav Forsang / Hans Olav Forsang

Relasjonshøvding

Marco bruker yrkestittelen «relasjonshøvding» om seg selv. Relasjoner mellom mennesker er utgangspunktet for det meste han driver med, både som foredragsholder og som ildsjel for blant annet barn og unge og for idretten. Og det er nettopp forholdet mellom hestejentene og fedrene deres som opptar ham aller mest med «Det store spranget».

Det som appellerte mest til Elsafadi med «Det store spranget» er at ferdene blir invitert med på noe som døtrene deres er opptatt av.

– Jeg synes det er bra at foreldre engasjerer seg i barnas interesser. Så er det gøy når rollene blir snudd, slik at fedrene må prøve seg som læregutter med døtrene som læremestre. Og at fedrene gir alt de har for å gjøre døtrene sine så stolte som mulig, sier Elsafadi.

«Det store spranget» skal gå på fredager klokka 19:55 fra 26. august på NRK 1.

Kulturstrøm

 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg konflikten som har boblet opp ved det samiske museet i Karasjok, del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat. Museet har innstendig bedt Danmark om å få beholde en samisk tromme som ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Trump vil ha nytt sosialt nettverk

  USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk, melder AFP: Trumps sosiale medium skal kalles «Truth Social» og er ventet å åpne for betatesting i neste måned for inviterte. Plattformen eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  – Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor din favorittpresident er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

  TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.

 • Kulturstreiken trappes opp mandag

  Partene i kulturstreiken som omfatter nær 900 kulturansatte, har ikke blitt enige i dagens mekling hos Riksmekleren. Mandag tas ytterligere 200 ut i streik. Det fører til at en rekke forestillinger må avlyses. Uenigheten går på pensjonsordningen.

  Riksmekler Mats Ruland om kulturstreiken
  Foto: NRK