Downton-stjerne til NRK.no: – Ingen vet hva som skjer videre

– Hver gang jeg får utdelt et nytt manus blar jeg meg frem til siste side for å se om karakteren min fortsatt lever, ler Allen Leech, som spiller sjåføren Tom Branson i den britiske dramaserien «Downton Abbey».

Jessica Brown Findlay og Allen Leech i Downton Abbey

Jessica Brown Findlay og Allen Leechs rollefigurer Sybil og Tom giftet seg i forrige sesong av «Downton Abbey».

Foto: ITV

Etter ni måneders opphold er endelig «Downton Abbey» tilbake på norske tv-skjermer.

Serien har fått en stor tilhengerskare her i Norge hvor 650.000 seere har benket seg foran fjernsynet hver søndag. Men det er ikke bare publikum som får tålmodigheten testet av å vente på nye episoder. Også skuespillerne har i lang tid måttet leve i uvisshet når det gjelder fremtiden til karakterene de spiller.

– Vi er minst like spente som publikum på å få vite hva som skjer videre, forteller Hugh Bonneville, som spiller Robert Crawley, jarlen av Grantham, når NRK.no møter ham i London.

Manusforfatter Julian Fellowes er nemlig kjent for å holde kortene tett til brystet når han jobber med manus til serien. Dette skaper både nysgjerrighet og frustrasjon blant skuespillerne.

Allen Leech, som spiller Tom Branson, forklarer:

– Jeg og Jessica (som spiller Sybil, journ.anm.) hadde faktisk et veddemål om hvorvidt karakteren min ville komme tilbake eller ikke. Jeg var sikker på at sesong tre ville starte med at Tom Branson var skutt eller noe, men heldigvis tok jeg feil, forteller irske Leech.

Jessica Brown Findlay og Allen Leech i Downton Abbey

Jessica Brown Findlay og Allen Leech som Sybil og Tom i «Downton Abbey».

Foto: ITV
Måtte be om å få manus

Skuespillerne får bare utdelt deler av manus om gangen, dermed er iveren stor hver gang nye episoder deles ut.

Jessica Brown Findlay, som spiller Sybil, forteller at dette til tider skaper vanskeligheter for skuespillerne.

– Det er litt sprøtt at du ikke vet hva som skjer. Du starter med filmingen og så aner du ikke hvor du ender opp. Da forelskelsen mellom Sybil og Branson oppsto i forrige sesong, ante jeg ikke hvilket valg Sybil ville ende med å ta. Til slutt måtte jeg faktisk gå til produsentene og be om å få vite det, forklarer hun.

– For hvis hun bestemmer seg for å rømme av gårde med ham og jeg underspiller forelskelsen, så vil det se veldig rart ut når det skjer ut av det blå. Og samtidig – hvis jeg overspiller og Sybil ikke rømmer, så virker hun bare veldig slem.

Findlay fikk til slutt svar på tiltale.

– Etter to dager kom det noen og fortalte meg at hun kom til å gifte seg med ham.

Suksess over hele verden

Dan Stevens og Michelle Dockery i Downton Abbey

Michelle Dockery er Emmy-nominert for sin rolle som Mary Crawley.

Foto: ITV

«Downton Abbey» er solgt til over 140 land verden over. Hittil har serien mottatt 27 Emmy-nominasjoner, noe som gjør Downton til tidenes mest Emmy-nominerte ikke-amerikanske tv-serie.

Handlingen er lagt til den fiktive herregården Downton Abbey på første halvdel av 1900-tallet, og tar for seg livet til den aristokratiske Crawley-familien og deres tjenerstab. Klassesamfunnet som skildres i serien er utpreget britisk, men dette har likevel ikke begrenset seriens internasjonale appell.

– Jeg trodde først at en så erkebritisk historie, om britiske sosiale nyanser og strukturer nok ikke ville kunne overføres til andre land, men den gjør jo åpenbart det likevel, forteller Hugh Bonneville.

– Til syvende og sist tror jeg det handler om karakterer og samspillet dem imellom. Gjøres det realistisk nok tror jeg enhver historie, enten den er satt til en prehistorisk hule eller i et romskip, vil fungere. Folks atferd har ikke forandret seg særlig det siste millenniet, og jeg tror kanskje Julian har truffet akkurat der. Relasjoner mellom mennesker og måten vi oppfører oss på overfor hverandre forandrer seg ikke selv om tidsepokene skifter.

Mye spenning i vente

Hugh Bonneville i rollen som jarl Robert Crawley i Downton Abbey

Jarl Robert Crawley (Hugh Bonneville) får en ubehagelig overraskelse i sesong tre av «Downton Abbey».

Foto: ITV

Søndag er endelig ventetiden over for norske seere, da sender NRK1 første episodene av sesong tre.

Første verdenskrig er over, og livet er tilbake til det normale på Downton Abbey. Men det betyr ikke at hverdagen blir lettere for familien Crawley og tjenerskapet deres.

Sesong to avsluttet med at Matthew Crawley endelig fridde til Mary, nå får vi se hvordan de to klarer seg videre. Sybil stakk av med sjåføren Branson til sin fars forskrekkelse og vrede, vil han noensinne klare å forsone seg med valget hennes? Mr. Bates har fått sin Anna, men sitter fortsatt fengslet for et mord han hevder å være uskyldig dømt for.

Det er duket for både fest og tragedie i sesong tre av «Downton Abbey».

«Downton Abbey» ser du søndager på NRK1 klokken 20:55.

Kulturstrøm

 • Visjon Norge må betale erstatning

  TV-kanalen i Drammen må betale 150.000 i erstatning til en mann for å ha delt sensitive opplysninger uten samtykke. I dommen fra lagmannsretten er også ansvarlig redaktør og programlederen dømt til å betale oppreisning, skriver avisa Norge i dag.

 • – Medieplattformer har et ansvar

  USAs president Joe Biden mener selskapene som driver sosiale medier har et ansvar for å stanse spredning av «upålitelig» innhold, særlig om koronaviruset, vaksiner og valg. Uttalelsen kom etter at Facebook har forlenget utestengelsen av Donald Trump.

 • Vant også siste del av søksmål

  Hertuginne Meghan vant også andre del av søksmålet mot Mail on Sunday og MailOnline. Prins Harrys kone fikk medhold i at utgiveren brøt opphavsretten da de trykket et brev hun skrev til sin far. Fra før er de dømt for å ha brutt privatlivets fred.

  Foto: Tolga AKMEN / AFP
  Foto: TOLGA AKMEN