Hopp til innhold

– Håper ingen fikk ødelagt sin minnemarkering

– Gjerningsmannen hadde seiret over meg hvis jeg ikke hadde turt å skrive denne teksten, sier Lars Lillo-Stenberg om låten «Vi ser dere nå»

Da deLillos fremførte låten «Vi ser dere nå» under søndagens minnekonsert etter 22. juli, tok det ikke lang tid før reaksjonene spredde seg fra publikum og ut på sosiale medier. Nå snakker Lars Lillo-Stenberg ut om kritikken

VIDEO: Lars Lillo-Stenberg snakker ut om sangkritikken etter 22. juli minnekonserten.

Da deLillos fremførte låten «Vi ser dere nå» under søndagens minnekonsert etter 22. juli, tok det ikke lang tid før reaksjonene spredde seg fra publikum og ut på sosiale medier.

Flere mente låten var respektløs og upassende. Åpningslinjene i sangen går som følger:

«Han sprengte en bombe og dro til en øy. Der skjøt han ned unger som om det var gøy. Han sa det var grusomt, men at han var nødt. Selv om det var det var brysomt så smilte han støtt.»

– En personlig seier

Låtskriver Lars Lillo-Stenberg forteller at det var en liten personlig seier form ham å skrive denne låten.

Han sier det ville vært feil om Anders Behring Breivik skulle få lov til å hindre ham i å skrive sangtekster på den måten han har gjort de siste 25 årene.

– DeLillos og jeg har i alle disse 25 årene vi har laget sanger tatt tak i ting som skjer oss i livet. Hvis jeg ikke skulle satt meg ned og skrevet en tekst om denne hendelsen ville det vært litt feil. Da ville gjerningsmannen også ha seiret litt over meg.

Artikkelen fortsetter under videoen.

De Lillos sang nyskrevet låt om terrorangrepet

DeLillos med nyskrevet låt om terrorangrepet

Skrev låten en måned etter 22. juli

– Hvordan ble sangen til?

– Den ble laget i fjor, i august. Et par uker etter udåden. Den havnet også på trykk i et minnebilag i Dagbladet. Vi har levd med denne låten dette året og lurt på om vi skulle spille den inn, sier Lars Lillo-Stenberg til NRK.

Da teksten for første gang ble presentert for det norske folk, for snart et år siden, var tilbakemeldingen god.

– Jeg fikk bare positive tilbakemeldinger etter at den kom i Dagbladet. Men jeg har vært forberedt på at ikke alle umiddelbart setter pris på den litt direkte presentasjonen av temaet.

– Trist hvis ikke budskapet kommer frem

Da deLillos ble invitert til å spille på minnemarkeringen, var de ikke i tvil om hvilken låt som skulle være deres bidrag.

– Vi ble invitert til å delta på denne minnekonserten via NRK. Da vi presenterte den for dem reagerte de veldig positivt. De mente den ville passe utmerket inn i programmet.

Lillo-Stenberg sier at han ennå ikke kjenner omfanget av kritikken, men oppfatter det som trist hvis ikke budskapet kommer frem.

– Det som er viktig for meg å si er at denne sangen er skrevet i et dypt ønske om å hedre ofrene. Den heter jo «Vi ser dere nå», og det er hovedbudskapet. Det er først nå vi ser ofrene. Det er trist hvis det ikke kommer frem.

Lillo-Stenberg håper han ikke ødela den minneverdige kvelden på rådhusplassen for noen.

– Jeg er jo glad for oppmerksomhet. Men jeg er ikke glad hvis det viser seg at de fikk ødelagt stunden sin der nede på grunn av denne sangen.

Grusomhet og rim

– Hva synes du om at folk kaller låten «upassende», «brutal» og «altfor direkte»?

– Den har jo et vers som åpner med en ganske direkte beskrivelse av det brutale. Men også ganske nøytralt vil jeg si. Men mitt språk er jo veldig direkte, og i noen tematikker vil det kanskje komme uheldig ut for deler av publikum.

– Hvorfor tror du folk reagerer?

– Man er kanskje redd for at vi gjør noe som gjør vondt verre for de etterlatte. At man plasserer noe så grusomt inn i sangform, med rim og sånne ting.

Positiv tilbakemelding fra AUF

Lillo-Stenberg forteller at høytstående personer i AUF og flere av de etterlatte har har kommet med positive tilbakemeldinger på sangen.

– Jeg er ikke bare trist i dag. Blant annet sa en av de etterlatte at de synes sangen var «akkurat sånn det var». Det er fantastisk for meg å høre.

Bandets plateselskap har også vært positive til låten. Likevel kommer ikke deLillos til å spille «Vi ser dere nå» fremover. I hvert fall ikke i Norge.

– Jeg tror det blir en ganske minimal bruk av denne sangen på norske scener, sier vokalisten med et smil.

Hva synes du om låten? Si din mening i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober