NRK Meny
Normal

Forretningsmann om Bieber-svindleren: – Glad han er i fengsel

– Jeg er veldig glad for at han sitter i fengsel, forteller en av forretningsmennene som ble lurt av nordmannen som er tiltalt for Justin Bieber-svindel.

Nordmann involvert i svindel

Nordmannen som risikerer 20 års fengsel er også tiltalt for forsikringssvindel i Norge. En av ofrene for nordmannens svindel forteller til NRK at han er glad for at den norske mannen befinner seg i fengsel.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Som NRK.no var først med å omtale, sitter en norsk statsborger fengslet i USA, tiltalt for å ha svindlet til seg én million dollar ved å utgi seg for å være Justin Biebers skandinaviske konsertarrangør.

LES HELE DEN UTROLIGE HISTORIEN HER: Slik lurte nordmannen til seg millionbeløp med falske Bieber-kontrakter

Mandag denne uken sa han seg skyldig i tiltalen, og den unge nordmannen risikerer 20 år i amerikansk fengsel.

Nordmannen i 20-årene skal ha lurt én million dollar – eller nærmere 5,7 millioner norske kroner – fra en amerikansk investor.

Amerikaneren skal ha utbetalt summen da han fikk se anslag på at han kunne tjene ni millioner dollar- nærmere 51 millioner kroner – på avtalen.

Vet du noe om denne saken? Ta kontakt med NRKs journalist!

– Har påvirket mange liv

Nordmannen skal også ha lurt andre i den amerikanske underholdningsbransjen.

En av dem var Bernard Arnold, administrerende direktør i firmaet Mediesyne Works Entertainment. Han inngikk et samarbeid med nordmannen, og skulle hjelpe til med promotering og sponsing av fem skandinaviske Bieber-konserter.

Da NRK.no ringer er han ikke kjent med at nordmannen har sagt seg skyldig i bedrageriet. Arnold er heller ikke klar over at den unge nordmannen sitter fengslet.

Til NRK.no forteller Arnold at han nå er glad for at nordmannen er bak lås og slå.

– Jeg blir veldig glad for å høre det du forteller meg nå. Det er bra at han er i fengsel og at han har sagt seg skyldig, sier Bernard Arnold til NRK.no.

Overførte ikke penger

Arnold har underskrevet en avtale med den bedrageritiltalte, men han har ikke overført penger til ham. Likevel er han tilfreds med at nordmannen befinner seg i fengsel.

– Han har påvirket livet til så mange uskyldige personer. Jeg er veldig fornøyd for at han er tatt, sier Arnold til NRK.no.

NRK.no har også vært i kontakt med en annen part i saken, en konsertarrangør med mange års erfaring i Los Angeles. Vedkommende skrev under på kontrakten sammen med investoren, Arnold og den unge nordmannen.

Da nordmannen ble anklaget for svindel, forsøkte han å skyve skylden over på den lokale konsertarrangøren.

Den unge nordmannen skal ha hevdet at det var dette firmaet som hadde lurt ham, og at han selv var uskyldig.

Firmaet som ble anklaget for bedrageri ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no.

Tre bankkonti

Nordmannens svindelforsøk endte på flyplassen i San Fransisco, hvor han ble anholdt av FBI. Dagen etter ble han fengslet for forholdene som han nå har sagt seg skyldig i.

NRK.no har fått full tilgang til dokumentene i saken. Der kommer det fram at det amerikanske rettsvesenet har begjært beslag i til sammen 3,7 millioner kroner på nordmannens norske bankkonti.

801.769 kroner fra en privat DnB-konto tilhørende tiltalte, og 2.180.900 kroner fra en annen konto i hans navn. I tillegg krever amerikanske myndigheter å få tak i 732.000 kroner på en tredje DnB-konto, som står oppført på en kvinne med samme etternavn som tiltalte.

NRK.no har vært i kontakt med Økokrim, som ikke har mulighet til å kommentere saken.

Justin Bieber i Oslo

Justin Bieber spiller tre konserter i Oslo i april. Scooter Braun Management, selskapet som representerer Justin Bieber, og som ufrivillig er blitt dratt inn i saken, har ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK.no.

Foto: Dinamo/NRK

– Forferdelig

VG har snakket med forsvareren til den norske svindleren.

– Det å sitte i fengsel er forferdelig. Det å sitte i fengsel i et annet land enn ditt eget, er virkelig forferdelig, sier forsvarsadvokat Humberto Diaz til VG/E24.

Men forsvarsadvokaten understreker at nordmannen har det bra fysisk.

– Vedkommende har fått oppnevnt forsvarer lokalt og får konsulær bistand av utenrikstjenesten. Vi har ikke kommentarer til saken utover dette, uttaler Frode Overland Andersen, underdirektør i Utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet, til NRK.no tidligere i uken.

Også tiltalt i Norge

NTB melder fredag kveld at den unge nordmannen også er tiltalt for forsikringssvindel i Norge.

For forholdene i Norge risikerer mannen sju års fengsel, skriver Nettavisen.

Han er tiltalt for å ha gitt uriktige opplysninger om at bilen hans var stjålet med mål å få utbetalt forsikringspenger.

I tillegg omfatter tiltalen falsk anmeldelse av forholdet. Etter planen skal nordmannen svare for tiltalen i Follo tingrett til sommeren, men det tror forsvareren, advokat Harald Jahren, ikke kommer til å skje.

– Jeg har bare hørt at han befinner seg i USA og at han sitter fengslet. Akkurat nå er det lite som tyder på at denne saken skal opp til sommeren, sier advokaten til Nettavisen.

Siden nordmannen i 20-årene risikerer 20 år i amerikansk fengsel, kan dette føre til at den norske saken blir foreldet.

Tidligere samarbeidspartner

NRK.no har vært i kontakt med en tidligere samarbeidspartner av den bedrageritiltalte nordmannen.

Den tidligere kollegaen forteller at han ikke er overrasket over at nordmannen sitter i fengsel i statene.

– Jeg ble litt satt ut, men jeg ble ikke så overrasket. Jeg har ingen sympati med ham.

Hva tenker du om at han nå risikerer 20 år i fengsel?

– Jeg må innrømme at jeg er litt kynisk. Når han er så korttenkt, så får han stå for det han har gjort. Han har bare seg selv å takke, sier mannen til NRK.no.

NRK.no har vært i kontakt med familien til den bedrageritiltalte nordmannen. De ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix