– Folk kommer til å få sjokk

Einar Angelsen mener blodslitet på den siste etappen i «ingen grenser» kommer til å gjøre et sterkt inntrykk på TV-seerne.

Ingen gresner 2012

Einar og Fredrik fikk det tøft på slutten av ekspedisjonen. Her med Marianne i midten.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

På søndag er det klart for avslutningen av «Ingen grenser». Flere av deltagerne er i kjelleren etter å ha vært på tur i nesten 30 dager, men de må slite hardere enn noensinne i prøvelsene for å bestige Snøhetta.

Ved hjelp av muskelkraft og vilje tar de elleve deltagerne alle midler i bruk i forsøket på å komme seg til topps.

Sleper seg frem

Fysiske og psykiske grenser skyves til det aller ytterste, når elleve utslitte mennesker klatrer, kryper og sleper seg oppover Snøhettas fjellside.

– Ka du trur, det var heilt jævlig, ler Einar Angelsen når NRK.no spør om hvordan det var å ta fatt på den siste etappen.

– Jeg trodde vi hadde gjort unna det verste på de ti siste dagene, så jeg hadde tatt meg helt ut. Det var det tungt å komme i gang med avslutningen, men i slike situasjoner henter man ut energi man ikke vet at man har.

(Saken fortsetter etter bildet)

Ingen grenser 2012

Etter 30 dager på tur, begynte påkjenningene å sette sine tydelige spor i gruppa.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

– Folk kryper på ræva opp fjellet

Einar mener hendelsene i den norske fjellheimen kommer til å gjøre et sterkt inntrykk på TV-publikummet.

– De kommer til å få sjokk når de ser det. Folk kryper jo på ræva opp fjellet, så det var sterke scener. Alle midler tas i bruk for å komme frem, det var ingen regler, alt var lov og alle ga det de hadde. Det var en helt ekstrem situasjon, forteller han.

Einar fikk problemer med foten og fikk ikke bidratt like mye som han hadde tenkt. Men problemene ga ham et nytt perspektiv på alt slitet de hadde lagt bak seg.

– Jeg bar min egen sekk, men klarte ikke å hjelpe de andre. Det var kjipt, men Lars sa at jeg skulle tenke på meg selv, og det var nok lurt. Skal man opp Snøhetta på krykker, er det smart å være konsentrert.

Den siste etappen satte hele turen i et nytt perspektiv for Einar.

– Det gikk sakte og det var forferdelig slitsomt. Men jeg fikk en bedre forståelse av hvor tøft Kari og de andre som sliter med å bevege seg hadde det under hele turen.

Tøff psykisk belastning

Fredrik Alden Thorsen var også avhengig av krykker for å erobre Snøhetta. Han måtte jobbe hardt med det mentale for å komme i gang med den siste, knallharde etappen.

– Det var det desidert tyngste jeg har vært med på. Da jeg sto i bunnen av fjellet og tittet opp, virket det helt umulig. Det var bare stein på stein så langt øyet rakk, så det var skikkelig demotiverende, sier Fredrik.

I likhet med Einar og de andre deltagerne, gikk han på reservekreftene alt før etappen var i gang. Men den siste kraftanstrengelsen inneholdt mer enn bare slit.

– Vi fikk noen vanvittige naturopplevelser. Det var en fantastisk opplevelse å ligge i fjellet og skue ut over Jotunheimen som lå i et fantastisk lys.

(Saken forsetter etter bildet)

Fredrik Alden Thorsen

Fredrik måtte bite tennene sammen på den siste etappen i fjellet.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

Samles i Oslo

Deltagerne i «Ingen grenser» fikk sterke bånd under den månedslange turen. Fredrik forteller at de kommuniserer daglig i en lukket Facebook-gruppe, og til helgen samles gjengen i Oslo for å se den siste episoden sammen.

På søndag blir det klart om gjengen når målet og kommer seg 2286 meter over havet til toppen av Snøhetta. Siste episode av «Ingen grenser» ser du på NRK1, kl. 20:15.

Kulturstrøm

  • Vedtar kvensk versjon av norske ord

    Språktinget skal vedta kvensk versjon av mange norske ord som er kommet til i nyere tid. Leder av Kvensk språkting, Egil Sundelin sier det er viktig å ha en dialog mellom eldre kvenske språkbrukere og fagfolk som skal lage kvenske ord.

  • Regjeringskritisk journalist drepen

    Ein journalist som var sterkt kritisk til styresmaktene i Honduras, har blitt skoten og drepen. 87 journalistar har blitt drepne i landet dei siste 20 åra. Luis Almendares blei skoten av to menn på ein motorsykkel på veg til ein butikk i Comayagua.