Hopp til innhold

– Et genialt PR-framstøt

Solo utfordrer Coca-Cola og Pepsi på hjemmebane. Enten et tungnemt framstøt mot det amerikanske markedet, eller genialt mot Norge, mener reklameekspert.

Solo

Dagbladets papirutgave, NTB og mange nettsteder har fortalt om Solos USA-eventyr i dag.

Foto: Faksimile

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Trond Blindheim

Trond Blindheim ved Markedshøyskolen i Oslo mener Solo kan ha fått mye gratisreklame med sin USA-lansering.

Foto: Eivor Eriksen / Markedshøyskolen

Solo fikk store oppslag i de fleste store mediene i dag, etter at de kunngjorde at de nå skal prøve seg på det amerikanske markedet.

De har hyret inn sønnen til Diana Ross og Arne Næss jr., de har leid billboards langs den berømte gata Sunset Boulevard i Los Angeles, og de setter opp stands der publikum får smake på brusen.

Reklameverdi for hundretusener

– Dette er enten et tungnemt framstøt mot det amerikanske markedet, eller et genialt framstøt mot Norge, sier reklameekspert Trond Blindheim til NRK.no.

Så langt i dag har brusen fått redaksjonell omtale over en helside i Dagbladet, høyt profilerte nettsaker, både på Dagbladet.no, VG Nett, på TV2s nettsider og i flere lokale og regionale nettmedier.

I tillegg har NTB laget en versjon av saken, som også har endt opp på våre egne sider.

Tilsvarende reklame ville kostet minst 200 000 kroner for Dagbladet alene, og VG vil ta omtrent det samme.

Og hvor mye redaksjonell omtale er verdt i forhold til tradisjonell reklame, er et innviklet regnestykke.

– De fleste av oss blar rett forbi reklamen. Den er et snyltedyr, for vi kjøper avisen for å lese artiklene, ikke for å se reklamen. Du kan regne med at kanskje 30 prosent ser budskapet, sier han.

«Billige» amerikanske reklameboards

Med påsken på vei er det ikke så usannsynlig at Solo ville lagt ned en slump penger i markedsføring uansett.

LES OGSÅ: Reklameskilt kan være lovbrudd
LES OGSÅ: Reklame i skogen kan være ulovlig

Nå ser det ut som selskapet slipper å bruke penger på helsider i avisene, ettersom de har lykkes med å få omtalen de trengte.

Regnestykket blir ikke så vanskelig. For å leie et billboard på Sunset Boulevard må du betale rundt 50 000 i måneden, ifølge flere kilder, og du kan faktisk bestille dem fra Norge .

De har ikke selv fortalt hvor mye selskapet bruker i USA, men det skal dreie seg om betydelige beløp, om man skal tro intervjuet i Dagbladet.

– Vi må jo gunne på litt, sa Joakim Sande, daglig leder i selskapet til Dagbladet.

Det betyr lanseringsfest uten store navn, flere dager med brus på stand, og to filmskapere til å dokumentere eventyret. Det er vel lov å tro at selskapet uansett ville brukt penger på å lage reklamefilm for brusen denne påsken.

Et lite hint er kanskje at Sande tidligere har vært marketingsjef i moderselskapet Ringnes, og godt vant med å oppnå oppmerksomhet rundt egne produkter.

Han var sjef for kampanjen med kildevannet Imsdal i fjor.

– Imsdal er Norges desidert største kildevann, og når vi nå lanserer en ny kampanje ønsker vi å gjøre noe som bryter litt med den tradisjonelle reklamen og engasjerer forbrukerne våre på en ny måte, har marketingsjef Joakim Sande i Ringnes uttalt tidligere.

– En forsinket aprilspøk

– Tror du på at de er ute etter å kapre markedsandeler i USA?

– Det er vanskelig å si. Da jeg så det, trodde jeg det var en forsinket aprilspøk, for det å gå i klinsj med Coca-Cola og Pepsi er helt umulig. Man skal finne seg en motstander man har sjans mot, sier Blindheim.

LES OGSÅ: Vil ha reklame i skogen
LES OGSÅ: Raser mot gigantisk naken Triana

Mens de store selskapene gjerne henter inn Paul McCartney, Beyoncé eller David Beckham, bruker Solo skuespilleren Evan Ross, sønn av Diana Ross.

– Jeg kjenner påsken synger litt i bakgrunnen her. De har helt sikkert tenkt å sette i gang noe storstilt i norske butikker, sammen med Nidar og Freia. Dette er en brus som tradisjonelt har blitt forbundet med påske, så jeg ser ikke bort fra at tidspunktet ikke er tilfeldig, sier reklameeksperten.

Joakim Sande har ikke vært tilgjengelig for NRK.no i dag. Han befinner seg i Los Angeles.

Kulturstrøm

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Motedesigneren Paco Rabanne er død

  Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.