Hopp til innhold

– Eboken ødelegger samfunnet

Forfatter Jonathan Franzen foretrekker bøkene sine på papir.

Jonathan Franzen

Jonathan Franzen er skeptisk til den digitale boken.

Foto: Greg Martin / Cappelen Damm

Jonathan Franzens Frihet

Barack Obama er en stor fan av Franzen, og bestilte et forhåndseksemplar av «Frihet», da den utkom i hjemlandet.

Foto: Cappelen Damm

– Jeg foretrekker paperbackversjonen av «Frihet». Jeg kan søle vann på den og den vil fortsatt virke. Så det er en teknologi som fungerer, og den vil fortsatt virke om 10 år. Da er det ikke rart at kapitalistene hater den. Det er en dårlig forretningsmodell for dem, sier Franzen.

Replikken falt på et pressemøte på Hay Festival i Cartagena, Colombia.

Franzen, som regnes som en av USAs største nålevende forfattere, argumenterte for at magien fra papirsiden forsvinner på en Kindle eller iPad.

– For seriøse lesere har en følelse av bestandighet alltid vært en del av opplevelsen. Alt annet i livet ditt er flytende, men denne teksten vil ikke forandre seg, sier han i intervjuet, som er gjengitt i britiske The Telegraph .

Vil aldri forandre seg

Jonathan Franzen og Siss Vik spiller basket

Siss Vik spilte basket med Jonathan Franzen da han ble intervjuet i fjor for Bokprogrammet.

Foto: NRK

Forfatteren mener eboken er et symbol på en flyktighet og en trang til umiddelbar tilfredsstillelse som ødelegger samfunnet.

Kombinasjonen av teknologi og kapitalisme har gitt oss en verden som føles ut av kontroll, mener Franzen.

– Når jeg leser en bok, så holder jeg i et spesifikt objekt, på en spesifikk tid og et spesifikt sted. Når jeg tar boken ut av hyllen vil det alltid stå det samme. Det er betryggende, mener Franzen, som ikke føler seg sikker på at folk vil bry seg om papirbøker om 50 år.

– Noen har jobbet med å få språket helt riktig, akkurat på den måten de ville ha det. De var så sikker på det, at de trykket det med blekk på papir. På en skjerm vil det alltid føles som om vi kan slette det, endre det og flytte det rundt. Så for en litteraturgal fyr som meg, er ikke eboksiden permanent nok.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober