Hopp til innhold

Lytt med barna: Hørespill for hele familien

Spennende historier du kan høre sammen med barna i ferien.

Camping, barn, telt

SPENNING FOR HELE FAMILIEN: Hørespill for camping, bilturer, togturer, flyturer og late dager.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«CLUE»-serien som eks-politimann Jørn Lier Horst har skrevet for barn har solgt i over 480 000 eksemplarer, og har fast plass på bestselgerlisten. Nå har sesong 2 kommet som hørespill.

– Bøkene har gjort det stort og det var mange som hørte på første sesong av serien i NRK Radioteatret, sier redaksjonssjef Gunhild Nymoen.

– Vi håper denne familieserien når bredt i sommerferien, denne kan barn og voksne lytte til sammen i bilen eller på hytta.

Her er 11 anbefalte hørespill, én blodfersk og en hel rad av klassikere:

1. «CLUE», sesong 2

Clue sesong 2
Foto: NRK
 • Skrevet av: Jørn Lier Horst
 • I rollene: Kjersti Dalseide, Scott Maurstad, Silje Storstein, Jan Martin Johnsen, Maria Bock, Trond Høvik, Anne Marie Ottersen m.fl.

En ny gåte må løses av Cecilia, Leo og Une, og hunden Egon, så klart. De finner en avis der noen har klippet ut bokstaver og ord. Det viser seg å handle om et trusselbrev der det går tydelig fram at politiet ikke må involveres.

I et skogholt står det parkert en bil med en blodig t-skjorte i baksetet. Og en mystisk seilbåt har ankret opp ute ved Steinholmen. Pensjonatet Perlen er fullt av gjester på høstferie, noen mer spesielle enn andre – og mange har noe å skjule.

2. «Tordivelen flyr i skumringen»

Tordivelen flyr i skumringen

Skrevet av: Maria Gripe

I rollene: Hilde Sophie Plau, Svein Tindberg og Øyvind Ørbæk

Ungdommene Annika, Jonas og David kommer på sporet av en egyptisk gravstatue. De føler at en blå blomst forsøker å fortelle dem noe, og blir oppringt av en eldre dame de ikke kjenner, som gir dem gåter gjennom et sjakkspill.

Hørespillet er i 12 episoder, og Maria Gripe laget senere bok av historien – en detektivroman med overnaturlige innslag.

3. «Skatten på sjørøverøya»

Treasure Island av Robert Louis Stevenson
Foto: Wikimedia
 • Skrevet av: Robert Louis Stevenson
 • I rollene: Eindride Eidsvold, Rolf Søder, Nils Ole Oftebro, Espen Skjønberg m.fl.

Jim Hawkins, den fattige sønnen til en engelsk vertshus-eier, finner et skattekart. Det er ekte, og viser hvor sjørøverkaptein Flints store gullskatt ligger gjemt. Unge Jim drar på en eventyrlig reise på med skonnerten Hispanolia for å finne sjørøvernes øy i Stillehavet.

Men det er flere som er ute etter skatten. Ferden blir en kamp for å overleve for Jim, som møter på sjørøvere av verste slag. Det hjelper at han etterhvert får følge av lange John Silver, skurk og sjarmør.

Denne fortellingen fra 1883 har kapret stadig nye generasjoner. Hørespillet er i fem episoder.

4. «Jørgen + Anne = sant»

Video msub070011_anneogjorgen
Foto: SF STUDIO
 • Skrevet av: Vigdis Hjorth
 • I rollene: Gisken Armand og Kåre Conradi

Det finnes voksne som tror at man ikke blir forelsket når man er tretten år og går i sjette klasse. Men det blir man. Og noen blir aldri så forelsket her i livet som da de var ti år og gikk i fjerde klasse.

Det kan Anne fortelle alt om, etter at hun fikk en ny gutt i klassen sin, en som het Jørgen.

Boken til Vigdis Hjorth har blitt hørespill i tre deler.

5. «Matilda»

Matilda
Foto: NRK
 • Skrevet av: Roald Dahl
 • I rollene: Ellen Sofie Mosebekk, Minken Fosheim, Brit Elisabeth Haagensli, Per Christian Ellefsen m.fl.

Matilda er for god til å være sann. Hun er fem og et halvt, kan gangetabellen på rams og sluker tjukke bøker. Og enda mer merkelig: Klassekameratene elsker henne likevel. Foreldrene hennes derimot, er de to største selvopptatte idotene som finnes. Marerittet av en rektor er også en utfordring.

Det er aldri noen tvil om at Matilda klarer brasene. Men denne historien er full av uforutsigbarheter likevel. Og denne jenta er lett å bli glad i.

Hørespill-serie i seks deler, basert på boken om vidunderbarnet Matilda.

6. «Den lille vampyren»

Den vesle vampyren
Foto: Gyldendal
 • Skrevet av: Angela Sommer-Bodenburg
 • I rollene: Mads Olsen, Nicolay Lange-Nilsen, Silvia Maria Zsidek, Anders Hatlo, Anne Krigsvoll, Anne Marit Jacobsen m.fl.

En kveld Anton er alene hjemme banker det på vinduet – og inn kommer Rydiger von Schlotterstein, som har vært vampyr i nesten 150 år.

Anton elsker vampyrfortellinger, men å treffe en ekte vampyr inne på rommet sitt er noe helt annet.

Etter den første skrekken begynner vennskapet mellom de to, som lever helt forskjellige liv. For Anton blir det ikke lett å holde denne nye vennen hemmelig for foreldrene.

Bøkene har blitt et hørespill i tre deler.

7. «Marie og spøkelset»

Marie og spøkelset
Foto: NRK
 • Skrevet av: Klaus Hagerup
 • I rollene: Runar Skrøvset, Ellen Sofie Mosebekk, Yngvild Pernell Haugen, Nils Jørgen Kaalstad m.fl.

Marie, Thomas og Randi får øye på et skummelt, hvitt ansikt i et vindu i det gamle, forlatte huset og spøkelsesjakten kan begynne. De lange sommerdagene blir plutselig ikke lange nok.

På leting gjennom skumle ganger, vaklende trapper og loft med gamle klær og pappskjelett møter de alle sin egen angst. Mørkeredselen og skrekken for spøkelser og det som er annerledes.

Hørespillet er i to episoder.

8. «Mio, min Mio»

Mio min mio av Astrid Lindgren
Foto: Cappelen Damm
 • Skrevet av: Astrid Lindgren
 • I rollene: Simen Sand, Torgeir Kjos, Mona Hofland, Per Theodor Haugen, Espen Skjønberg m.fl.

Det var en gang en kongssønn som red på en hvit hest, slik begynner eventyret om Bo Vilhelm Olsson. Er Bo Vilhelm Olsson i virkeligheten er en kongssønn som heter Mio?

Foreldreløse Bosse føler seg ikke hjemme hos sine adoptivforeldre og drar til «Landet i det fjerne».

Romanen til Astrid Lindgren har blitt en hørespillserie i fem episoder.

9. «Mysteriet ved kapteinens hvile»

Mysteriet ved Kapteinens hvile av Steffen Johansen
Foto: Solum forlag
 • Skrevet av: Steffen Johanssen
 • I rollene: Anne Gry Blikom, Jorunn Kjellsby, Bjørn Sundquist, Marianne Mørk m.fl.

I 1864 gikk den engelske skuta Seven Seas ned, rett utfor pensjonatet Kapteinens Hvile på Sørlandet. De la den døde kapteinen på værelse nummer 12 over natten.

Så gikk mer enn 100 år. Moren til Anniken og faren til Yousef har sagt seg villig til å drive pensjonatet. De to barna gleder seg til en deilig sommer med lek og bading. Men så begynner det å skje saker og ting...

10. «Ninas hemmelige reise»

The Lego Movie
Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures
 • Skrevet av: Klaus Hagerup
 • I rollene: Janny Hoff Brekke, Nina Julie Winge, Annika With, Knut Walle, Kjersti Holmen m.fl.

Nina bygger en legoby. Da faren kommer inn blir han helt oppslukt av leken han også, kommer med forslag og ideer, endrer på borgen og sier hun må ha en borgermester som bestemmer i byen.

Den natten drømmer Nina at byen av lego blir levende. Hun blir med på en reise sammen med legofigurene Sebastian og Vibeke. De møter sjørøvere, sabelkatter og to rotter, og tar del i kampen for å befri byen fra borgermesterens tyranni og griskhet. Det blir et forrykende og humoristisk drama.

Hørespill i tre deler.

11. «Flukten til Watership»

Tales from Watership Down
Foto: Oneworld Publications
 • Skrevet av: Richard Adams
 • I rollene: Henrik Scheele, Erik Lie m.fl.

Vi skal ned i jorda og møte ville kaniner som bor i hull. Flokken vi skal høre om holder til i et vakkert landskap og aner fred og ingen fare. Men den vesle kaninen Femmer er synsk og har en fornemmelse av at noe fryktelig snart kommer til å skje. Kaninene må forlate kolonien sin og holde sammen for å overleve. Det er ikke så lett.

Klassikeren« Veien til Watership Down» har ikke bare blitt animasjonsfilm, den har også blitt en hørespillserie i seks episoder.

Anbefalt videre lytting:

Kulturstrøm

 • EUs forhandlinger om KI på overtid

  EU-parlamentarikere og EU-landene forhandler torsdag morgen på overtid om et nytt regelverk for kunstig intelligens (KI) i unionen, ifølge kilder.

  Forhandlingene er nå inne i sitt andre døgn. Målet er å få på plass det som ventes å bli et banebrytende regelverk for blant annet bruken av KI-systemer som tekstroboten ChatGPT. Fortsatt gjenstår flere sentrale spørsmål, blant dem bruk av KI til ansiktsgjenkjenning, i politiets arbeid samt kildekodetilgang.

  Forhandlingene foregår bak lukkede dører og hadde torsdag morgen pågått i 17 timer. En pressekonferanse om saken er utsatt inntil videre.

  EUs medlemsland og EU-parlamentet har forsøkt å bli enige om detaljene i et forslag som ble lagt fram av EU-kommisjonen for to år siden, men de har slitt med å holde tritt med den svært raske utviklingen innen feltet. Det gjør det også vanskelig å oppnå enighet.

  De nye reguleringene kan komme til å danne et utgangspunkt for andre land som ønsker å lage egne regler for kunstig intelligens.(NTB)