Hopp til innhold

– Forfattere har grunn til bekymring

Mangfoldet av bøker er allerede nå i ferd med å bli borte, mener forlegger Arve Juritzen.

Forlegger Arve Juritzen

– Vis meg en fullassortert, fysisk bokhandel. Jeg vet ikke hvor de finnes i dag, sier forlegger Arve Juritzen.

Foto: Juritzen forlag

– Forfatterne bør være meget bekymret allerede nå. Mangfoldet er for lengst ute av bokhandlerne, sier Arve Juritzen i Juritzen Forlag.

Flere forfattere er bekymret for bokens framtid. I et innlegg i Dagens Næringsliv skriver Anne Oterholm, Roy Jacobsen, Vigdis Hjorth og Per Petterson at de mener Norge får mindre mangfold av forfattere og litteratur med en liberalisering av bokmarkedet. På sikt tror de at samfunnet dermed blir kulturelt fattigere.

– Når det skrytes av stor bredde inkluderer man de såkalte førsteeksemplarene. Dette er bøker der forlagene lar butikkene beholde 70 prosent av bokens utsalgspris. Når boken er solgt rebestiller ikke butikkene nye eksemplarer av ukjente forfatteres bøker til normale betingelser. Dette burde bekymre forfatterforeningen langt mer enn høyere royalty. Fem prosent ekstra av ingen solgte bøker er og blir null kroner, sier Arve Juritzen.

– Hvordan kan vi beholde mangfoldet av forfattere og litteratur?

– Forfatterne er avhengig av mange forlag for å få utgitt sine bøker. Bokloven må derfor sørge for lik konkurranse for alle forlag. I dag kontrollerer tre store forlag nesten alle utsalgssteder for bøker. For å skape en sunn og levedyktig bokbransje med mangfold må myndighetene innføre strenge eierskapsbegrensninger.


Vil ha mer forutsigbar bokbransje

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen.

Foto: Bokprogrammet / NRK

Forfatterne har et godt poeng, mener direktør i Den norske Forleggerforening Kristenn Einarsson.

– I Norge er det en samlet bokbransje som er enig om hva de mener er de beste rammebetingelsene for å møte utfordringene, sørge for at norske forfattere kan leve av sine forfatterskap.

Vi trenger å sikre forutsigbarheten, mener Forleggerforeningen, som ønsker fortsatt fastpris gjennom en boklov.

Løsningen for hvordan Norge kan beholde dette mangfoldet i fremtiden er i følge Einarsson å videreføre dagens rammebetingelser. Samtidig mener han at forutsigbarheten må sikres gjennom en boklov.

– Uten dagens rammebetingelser, særlig et fripris-marked, vil nok forfatterne få rett i mange av sine spådommer, sier Kristenn Einarsson.

– Må finpusse argumentasjonen

Bendik Wold

Bendik Wold i Flamme Forlag.

Foto: Tiden

Flamme forlag mener forfatterne har grunn til å være bekymret for bokmangfoldet i fremtiden.

– Ja, bekymring er sunt. Det holder en på alerten, sier redaktør Bendik Wold i Flamme Forlag.

Wold mener at risikoen for at bokmarkedet blir deregulert, riktignok virker liten i dag.

– Men situasjonen kan fort endre seg. Forfattere og forlag er nødt til å finpusse argumentasjonen før en eventuell liberaliseringsvennlig regjering kommer til makten, sier han.

Wold mener at en boklov gir mer forutsigbarhet.

– En boklov vil gi større forutsigbarhet for bransjens produsenter – forfatterne og forlagene, og leserne kan være trygge på at utvalget i norske bokhandler vil være like bredt og godt som før. Når vi allerede har en vinneroppskrift – hvorfor forandre den? Sett i forhold til folketallet er Norge en litterær stormakt. Det skyldes ikke at vi fostrer flere genier enn andre land, men at vi har en sunnere organisert bokbransje, sier Wold.

På verdenstoppen

Boklesingen i Norge er i verdenstoppen, og Den norske Forleggerforening, som representerer nærmere 100 forlag, er opptatt av at bøkene skal være tilgjengelig både gjennom nettbokandlere og tradisjonelle bokhandlere.

– Vi vil ha gode landbaserte bokhandlere, side om side med gode salgsløsninger for e- og papirbøker på nett. Ganske enkelt fordi det gir størst mulighet til å nå ut med bredden av utgivelsene, slik en svensk undersøkelse fra 2010 påpeker, sier Einarsson.

Gjennom det kollektive avtalesystem for forfatterne som er utviklet i Norge, er forfatterne sikret bedre arbeidsvilkår enn andre steder, mener Forleggerforeningen.

– Dette manifesterer seg i den sterke posisjonen norsk litteratur har blant norske lesere. Og dette danner også grunnlaget for den sterke veksten i eksport av norsk litteratur, sier Kristenn Einarsson.

Digitale bøker tar over

Forleggerforeningen merker imidlertid at den internasjonale bokbransjen er i endring.

Forleggerforeningen har i sitt høringssvar til en ny boklov, skissert en utvikling hvor e-bøker tar andeler fra p-bøker, netthandel tar andeler fra tradisjonelle bokhandler, og hvor internasjonele teknologiselskaper tar andelder fra lokale forfattere og forlag. Dette vil skje uavhengig av hva slags rammebetingelser som finnes.

– Den samme utviklingen vil uansett om det innføres boklov eller ikke, påvirke norsk bokbransje i betydelig grad, mener Einarsson.

I begynnelsen av juni legges det fram en ny rapport om nyutvikling av det digitale tilbudet.

I fare for å bli borte

Einarsson trekker også fram at ambisjonen til norsk forlagsbransje er å opprettholde mangfold og bredde. Han frykter ikke at fullassorterte bokhandlere blir borte, hvis det satses mest på bestselgere i fremtiden.

– Når en samlet bokbransje går inn for boklov, handler det om at boklov er den moderne tilnærming til å sikre god, lokalt produsert litteratur i konkurranse med de globale aktørene, sier Einarsson.

Bendik Wold i Flamme Forlag frykter at antallet fullassorterte bokhandler vil falle drastisk dersom bokmarkedet liberaliseres.

– Det er enkel logikk. Og dårligere utvalg vil i sin tur bidra til at det satses enda mer på bestselgere fra forlagenes side, fordi smalere titler uansett ikke får distribusjon. Så dette er en ond sirkel. Uten dagens gunstige abonnementsordning, som sikrer distribusjon av ny norsk skjønnlitteratur til nær 500 butikker landet over, hadde det vært svært vanskelig å gi ut eksperimentelle titler uten å gå med tap, sier Bendik Wold.

Juritzen mener bestselgerne er viktige.

– Bestselgerne betaler regningen for den smale litteraturen, derfor bør alle forfattere applaudere for bestselgerne, sier Arve Juritzen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)