NRK Meny
Normal

- Sa du fitte?

Min kollega har kjøpt seg en pelslue, også kjent som bjønnefitte, eller bjønnfett.

Emil Hegle Svendsen

Skiskytter og langrennsløper Emil Hegle Svendsen, her med pelslue og trutmunn.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det er på tide jeg tar et oppgjør med ordet fitte. Ordet som blir brukt om vagina, men som jeg har hørt opprinnelig betyr «våt myr» (ikke at det akkurat gjør saken bedre).

Det er et eller annet med bruken av ordet som er vulgært, enda det egentlig ikke er noen legitim grunn til at det skulle være noe mer vulgært enn vagina (ikke at vagina er vulgært).

- Fittesatan!

Kanskje har det med måten ordet brukes på å gjøre. Jeg kjenner det mest som et skjellsord, og jeg innrømmer det, det har hendt at jeg har skreket det ut de få gangene jeg har slått meg skikkelig hardt. Jeg har snudd meg rundt for å se om noen har hørt meg si det, og sagt unnskyld tusen ganger om det har vært tilfellet.

Jeg har skammet meg.

Når det er sagt, fitte er kommet for å bli, eller, ordet fitte er kommet for å bli.

Trykk på bildet under for å høre «Fittesatananarkikommando». Innlegget fortsetter under.

Fornying av fitte

Da kollegaen min fortalte meg at han skulle kjøpe seg en bjønnefitte, ble jeg sjokkert. Vi hadde en lang diskusjon om hva det egentlig heter.

Jeg mener at han like gjerne kan kalle det for pelslue, men etter noe googling kom vi frem til at jeg hadde tatt feil; det heter visst bjønnefitte, eller bjønnfett, og da burde det også være greit.

Så, er det slik at jeg må akseptere ordet fitte? Skal jeg ta det tilbake, og gi det et nytt innhold? Skal jeg begynne å bruke det i mer positive sammenhenger?

Jeg forstår ikke helt hvordan det skulle gått til, skal jeg sette det sammen med fine ord, typ «det var fittestas!»? Jeg har hørt folk fra Nord-Norge bruke noe lignende; fettebra. Kanskje er det et steg i positiv retning.

Fitte på boks

Det handler også om å gjøre ord mer hverdagslige, hvorfor skal man fortsatt, i 2011, snakke om kjønnsorganer i faglige termer?

Problemet ligger vel i det faktum at det oftest er det hverdagslige navnet på vagina som brukes som banneord. På 90-tallet var det visst nok noen som brukte «fitte på boks» som et slags bannerord. Og vi kjenner jo også til «fittetryne».

fitte på boks

Ble inspirert og laget fitte på boks. Slik hadde det altså sett ut.

Foto: Namra Saleem / Paint

- Slutt å kuk!

Ordet kuk har også blitt brukt som skjellsord, men kuk ser ikke ut til å være like populært som fitte, det irriterer meg at det er slik. Det får meg til å føle at det handler om noe mer enn bare ord. Da handler det plutselig om forskjellene mellom menn og kvinner, og at det er mer greit å misbruke «jenteordene» kontra «gutteordene».

Samtidig føler jeg meg uptight som liksom skal reagere på banneord. Banneord skal jo være stygge. Når det er sagt, det er trist at det er en del av kroppen som er «stygg». Kjønnsorganer er jo naturlige. Slik sett er det å bruke kjønnsorganer som banneord fordi det er det styggeste vi kommer på, enda mer uptight.

And that's how the pussy crumbles.

Hva synes du om fitte? Om ordet altså. Kommenter under.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).