NRK Meny
Normal

- Rettssaken er en farse

Hverken morderen eller de som bestilte drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja er tiltalt i rettssaken som startet i går.

Rettssak etter mordet på Politkovskaja

De tiltalte i rettssaken etter mordet på Politkovskaja.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

Familiens advokat Karina Moskalenko sier at den viktigste mangelen ved denne rettsaken er at hovedpersonene ikke sitter på tiltalebenken. Til nyhetsbyrået Interfax sier hun at å føre en rettssak uten de som bestilte drapet og den som utførte det på tiltalebenken, kan føre til et negativt resultat.

Advokat Murad Musaev, som forsvarer Dsjabrail Makhmudov er enig.

- Selv i russiske rettssaker er det en sjeldenhet at de ansvarlige ikke sitter på tiltalebenken. De er kort og godt ikke til stede i denne rettsaken, sier Musaev, og kaller det hele for en farse.

Ingen morder tiltalt

Tre tsjetsjenere og en tidligere oberstløytnant i den russiske sikkerhetstjenesten FSB er alle tiltalt for på en eller annen måte å ha medvirket til drapet på Anna Politikovskaja for litt over to år siden. Men ingen av dem er tiltalt hverken for selve mordet eller å ha bestilt det.

- Vi kan ikke vite hvem som er morderen så lenge det ikke er tatt ut tiltale. Men vi vet at en mistenkt er under etterforskning, og vi vet hva han heter, sier forkjemper for journalisters rettigheter, leder for Glasnoststiftelsen, Aleksei Simonov til NRK.

Lekket informasjon

30 år gamle Rustam Makhmudov fra Tsjetsjenia ble tidligere i år identifisert som den mistenkte og han skulle befinne seg i Belgia. All denne informasjonen fløt ut i offentligheten og ga den mistenkte all den informasjon han trengte for å gjemme seg igjen.

Redaktøren i avisa Novaja Gaseta hvor Anna Politkovskaja jobbet, Dmitiorj Muratov, er opprørt over dette.

- Hvorfor er det slik at denne typen informasjon lekker ut fra etterforskningsorganene før vedkommende er pågrepet? Det er foreløpig ikke gjort noe etterforskning på dette området, sier Muratov til NRK.

For han og redaksjonen i avisa som selv har hatt sin egen etterforskning i de to årene som er gått. De vil ha svar på hvem som bestilte drapet, og han forventer at både aktoratet og forsvaret stiller inngående spørsmål om dette i retten.

Sikkerhetstjenestens rolle

Blant de fire tiltalte i retten er tidligere oberstløytnant Pavel Rjagozov fra den føderale sikkerhetstjenesten FSB. Han er tiltalt for utpressing og å ha overskredet sine fullmakter.

Redaktør Muratov vil ha klarlagt hvilken rolle den statlige sikkerhetstjenesten har spilt.

- Vi vil vite hvordan sikkerhetstjenesten vært involvert i denne saken, og ikke minst hvordan skjulte har agenter jobbet, sier han.

Rettsaken startet i går, og har allerede fattet sin første beslutning. Det er at saken skal gå for åpne dører. Nå er retten og partene i gang med utvelgelsen av tolv jurymedlemmer og åtte reservemedlemmer.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP