Hopp til innhold

- På barneskolenivå i matte

Klasse 10B lå svært dårlig an, men så kommer ni spesiallærere - og et TV-team - for å gjøre dem til en av landets beste avgangsklasser i grunnskolen. Klarer de det?

Fra "Klasse 10b" 1
Foto: Strix Television / NRK

Ingvill Stedøy-Johansen
Foto: Strix Television / NRK

Ingvill Stedøy-Johansen er en av ni lærere i dokumentarserien "Klasse 10B". Gjennom vinteren og våren skal hun hjelpe elever ved Sten-Tærud skole med å få tilbake lysten til å lære. Sammen med faglærere i norsk, engelsk, gym, musikk og flere fag, tar hun over undervisningen det siste halve året frem til eksamen.

- Overraskende mange av elevene var langt nede på barneskolenivå i matematikk, men teoretisk sett så jeg en mulighet til at alle skulle klare å komme seg gjennom 10.klasse.

Magnus møtte bare opp av og til: Var luta lei skolen

Mandag 4. januar kl. 20.15 sender NRK1 den første av 10 episoder i dokumentarserien "Klasse 10B". Spesiallærerne møter en klasse med elever som har mistet interessen for skolen og flere av dem er på vei til å droppe ut. Målet er å gjøre klassen til en av landets beste.

Se i Nett-TV: Klasse 10B (1:10)

Se også Lærerne - dokumentarserie

Live Marie Toft og Ole Andreas Haugen

Ole Andreas Haugen finner ingen mening i gymtimene. Klarer gymlærer Live Marie Toft inspirere ham til å delta?

Foto: Strix Television / NRK

Får en ny sjanse

I klasse 10B ved Sten-Tærud skole hadde flere mistet motivasjonen, gitt opp eller mistet troen på egne prestasjoner. En elev møtte bare på skolen for å treffe venner.

- Vi tenkte at her hadde vi noen elever som vi ikke hadde lyktes så godt med, og dette ble mulighet for elevene til å starte på nytt, sier rektor Eva Marie Klaussen.

- Det er vanskelig å snu på ting i den faste settingen, så det var en stor fordel med lærere som ikke kjente elevene fra før. Dermed kunne elevene gå inn i nye roller, sier Eva Marie Klaussen.

Harald Ødegaard underviser i norsk

Harald Ødegård oppdager at flere av elevene aldri har lest en bok.

Foto: Strix Television / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters