Hopp til innhold

Vil gjøre 10 b til landets beste

Kan man heve en svak skoleklasse ved å sette inn noen av Norges dyktigste pedagoger og gi dem et ekstremt høyt mål? Klasse 10 b ved Sten-Tærud skole i Skedsmo kommune har tatt utfordringen.

Klasse 10b Sten-Tærud 2008/2009
Foto: Strix

I løpet av vårsemesteret skal 10 b gå ut fra grunnskolen som en av de beste klassene i landet.

Gadd ikke gå på skolen

– Jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å reagere på å se meg selv fra ett år tilbake, sier Magnus Berget som var luta lei av skolen ved juletider i fjor.

På høsten hadde han vært borte i 49 av 85 skoledager og sto i fare for å stryke i 10 fag.

Magnus Berget

Magnus Berget var lei av hele skolen.

Foto: Strix

– Du mener du er annerledes nå?

– Ja, klart! Jeg er mye roligere! jeg har begynt på videregående, og det går veldig bra!

Ti mandager på nyåret følger vi altså elevene i deres siste semester på grunnskolen. Målet er å gå fra å være en svak skoleklasse til å bli en av landets beste. De vanlige lærerne byttes ut med ni håndplukkede pedagoger, som sammen skal sørge for å gi elevene det grunnlaget de trenger for å fullføre videregående skole.

NRK-serien «Lærerne» var svært populær da den gikk på TV i august og september.

Fikk bedre tid med pedagogene

– Hva var det som forandret deg, da?

– At jeg fikk en ny start. De nye lærerne visste ingen ting om meg, og de var flere sånn at vi fikk bedre tid med hver lærer. Dessuten jobbet vi mye mer med praktiske oppgaver, og de ga seg ikke før vi hadde skjønt det vi drev med, sier Magnus.

– Ikke gi opp!

Nå sitter det en del 10.klassinger og er like lei av skolen som du var i fjor. Hva sier du til dem?

– At de må stå på og gjøre sitt beste. Det er bare dem selv det kommer an på, så de må ikke gi opp sånn som jeg hadde tenkt å gjøre. Det går bare ut over dem selv!

Serien er produsert av Strix, og filmteamet tilbrakte hele vårsemesteret i klasserommet til klasse 10 b. Resultatet er blitt en dokumentarserie på ti episoder som har sendestart på NRK1 4. januar.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober