Hopp til innhold

- Bra at grumset kommer opp

- Alle typer meninger må frem i lyset, sier Shazia Sarwar. Men innholdet i Mohyeldeen Mohammads appell under karikatur-demonstrasjonen i forrige uke gjør henne forbanna.

Shazia Sarwar

- Jeg tror vi kommer styrket ut av de siste ukenes debatt rundt karikaturtegningene, sier Shazia Sarwar. Hun er journalist i Ny Tid og redaktør i nettavisa X-plosiv.

Foto: Dang Trinh / NRK

- I en perfekt verden skulle jeg ønske muslimene ikke brydde seg om karikaturtegningene. For da mister de all sin kraft, sier Shazia Sarwar, journalist i Ny Tid og redaktør i nettavisa X-plosiv.

Men en stor andel av Oslos taxisjåfører og ca 3000 demonstranter i hovedstadens gater er uenig med henne. Og lengst gikk en ung mann fra Larvik som ble fanget opp av kameralinser og mikrofoner da han fremførste sitt budskap.

Mohyeldeen Mohammad var ein av arrangørane av demonstrasjonen

Mohyeldeen Mohammad var en av arrangørene bak demonstrasjonen mot Dagbladet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

- Når vil norske myndigheter forstå alvoret i dette? Kanskje ikke før en 11.september? Dette er ingen trussel, det er en advarsel, sa studenten Mohyeldeen Mohammad i appellen på Universitetsplassen i Oslo.

I en artikkel i Klassekampen noen dager etterpå uttalte han at homofile burde steines og at demokrati ikke er forenlig med Islam.

Shazia Sarwar er ikke overrasket over at det finnes muslimer med slike holdninger i Norge.

Les: – Ekstrem retning på Høgskolen

Les: Tror Mohammad kan bli utvist fra skolen

Les: – Skammer seg over trosfeller

- Vi har sett utviklingen i andre europeiske land hvor det finnes enkeltpersoner og grupper som adopterer radikale meninger.

Men Sarwar mener det tross alt dreier seg om få i Norge. Kanskje 20 stykker. Og hun understreker at Mohammad bare representerer seg selv.

- Jeg vet at demonstrasjonen ble forsøkt kneblet. Det er uheldig. Jeg og andre muslimer har observert tendenser til radikalisering. Men det har aldri kommet helt frem. Det positive med demonstrasjonen er at grumset kommer opp.

En muslim er ikke en muslim

Men ikke alle skjønner at muslimer også er forskjellige. At noen er moderate, andre gammeldagse og strengt religiøse.

- Hvordan oppleves det at alle settes i samme bås?

- Det oppleves som fryktelig urettferdig. Og jeg tror det er derfor mange er frustrerte. Særlig blant unge muslimer som er født og oppvokst i Norge. Det er synd at det som media skriver er det som definerer dem.

Kulturstrøm