– Vi har begrenset uenighetene

USAs klimaforhandler sier til nrk.no at han er fornøyd etter to dagers konferanse i Washington med verdens 17 største utslippskjemper.

Todd Stern
Foto: JACQUES BRINON / AP

– Det er mange forskjeller som gjenstår, men vi har begrenset uenighetene, sier Obamas klimaforhandler, Todd Stern, til nrk.no.

– Åpent og konstruktivt

I går og i dag har de 17 landene som er utslippskjempene i verden, vært samlet i Washington for å samle tanker og gjøre et forberedende arbeid før G20-toppmøtet i New York neste uke og samtaler i Pittsburgh.

Den europeiske unionen, Frankrike, Italia, Tyskland og Storbritannia var blant deltakerne under møtet i utenriksdepartementet i Washington, samt Australia, Brasil, Canada, Kina, India, Indonesia, Japan, Sør-Korea, Mexico, Russland, Sør-Afrika og vertslandet USA.

Diskusjonene skulle bygge videre på det arbeidet som ble gjort under G8-møtet i L'Aquila i Italia i sommer, og håpet var å komme frem til samlende mål som kan innlede diskusjoner under klimatoppmøtet i København i desember.

– Vi har hatt en åpen diskusjon og en konstruktiv tone, sier rådgiver Mike Froman til nrk.no.

– USA vil gjøre klimafremskritt

Todd Stern vil ikke gå i detalj på hva landene har snakket om, men røper noe.

– Mange land gjør mye hjemme for å redusere utslippene, men vi har blant annet snakket mye om hvordan vi kan utvide dette, og vi har snakket om teknologiske løsninger, sier Stern.

I USA ble en ny klimaavtale vedtatt av Representantenes hus i Kongressen i juni, men den venter ennå på behandling i Senatet.

Flere frykter nå at USA ikke vil ha avtalen i boks før de stiller i København.

– Det kan hende at noen på den andre siden av dammen ikke forstår systemet vårt, men selv om forslaget ikke blir vedtatt i Senatet innen København-møtet, betyr ikke det at vi ikke kan gjøre fremskritt der, sa Stern på en pressekonferanse fredag.

Han både ønsker og forventer en tydelig og offensiv president Obama under G20-toppmøtet i New York neste uke og i samtalene i Pittsburgh.

– Obama har vært offensiv på dette området helt siden han tok over som president, og han har ikke stoppet. Vi ønsker at han skal gi et tydelig signal og komme med viktige kunngjøringer i de kommende toppmøtene, sier Stern.

– Økonomisk støtte til u-land ikke hovedtema

Ifølge anonyme kilder som nyhetsbyrået Reuters refererer, er det lite trolig at G20-lederne blir enige på toppmøtet neste uke om hvor mye økonomisk støtte de rikeste landene skal gi til fattige land som en del av forhandlingene som skal lede an til en ny ambisiøs internasjonal klimaavtale.

Mike Froman innrømmer at dette temaet ikke er ventet å bli en viktig del av kommende ukes toppmøte, men at det vil bli diskutert.