Normal

FNs klimasjef trekker seg

Yvo de Boer trekker seg som leder for FNs klimasekretariat. Han fortsetter i stillingen fram til juli, bekrefter FN.

FNs klimasjef Yvo de Boer
Foto: Anja Niedringhaus / Scanpix/AP

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er årsaken at han skal begynne som rådgiver i konsulentselskapet KPMG.

– Vanskelig beslutning

– Det var en vanskelig beslutning, men jeg tror tiden er inne for å ta fatt på nye utfordringer, sier de Boer i en uttalelse.

Nyheten kommer to måneder etter nederlaget på klimakonferansen i København.

Les mer: – Tidsfristen fra København betyr ingenting

– København ga oss ikke en juridisk bindene avtale, men de politiske forpliktelsene i retning av en verden med lave utslipp var overveldende. Dette krever nye allianser med næringslivet, og nå har jeg en sjanse til å bidra til det, sier de Boer.

Les også: Klimasjefen er bekymret for sikkerheten

Forsvinner før Mexico

De Boer tar sikte på å forlate FN 1. juli, fem måneder før verdens land igjen samles til klimakonferanse i Mexico. Målet da vil være å enes om en internasjonal avtale om kutt i utslippene av drivhusgasser, noe som ikke ble oppnådd på klimatoppmøtet i København før jul.

De Boer velger å opplyse om sin avgang nå, slik at FNs generalsekretær Ban Ki-moon har god tid til å finne en etterfølger før Mexico-møtet.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.