NRK Meny
Normal

Klimasjefen er bekymret for sikkerheten

Klimasjefen ønsker en åpen og gjennomsiktig konferanse, men er skremt over de voldelige protestene under København-toppmøtet.

Yvo de Boer og demonstranter

FNs klimasjef Yvo de Boer fortviler over situasjonen utenfor og inne i Bella Center hvor forhandlingene pågår.

Foto: Scanpix

Kristin Granbo byline
Foto: Astrid Rommetveit / NRK

- Jeg har et dilemma. Jeg ønsker å åpne for at alle kan delta ved denne konferansen. Men det som skjer inne i, og utenfor senteret, tester viljen min til å fortsette, sier Yvo de Boer.

Jeg har deltatt på 14 partsmøter. Dette er den mest transparente konferansen jeg har deltatt på

FNs klimasjef Yvo de Boer

- Vi har den mest transparente prosessen som overhodet er mulig. Hele folket får lov til å delta både utenfor og innenfor disse dørene. Men til syvende og sist er det mitt ansvar å sikre at det er trygt for alle dere å bevege dere inne i denne bygningen, sa han i dag.

Les mer: Tåregass mot demonstrantene

Les også: Demonstrantene slått tilbake

Stengte folk ute

I går besluttet sekretariatet å stenge en hel mengde NGOere (Non-governmental organizations) ute fra konferansesenteret .

I dag startet høynivådelen av konferansen, og antallet skal inskrenkes ytterligere. Innenfor dørene på Bella Center er det dukket opp nye sperringer i løpet av natten, og vaktene som befinner seg ved hver inngangsdør er ikke sene med å sjekke identifikasjonskortene til alle som passerer.

- Hva synes du om alt det som har foregått utenfor dørene her i dag?

- Jeg skal være ærlig. Det tester viljen min til å fortsette, svarer de Boer.

Les: Afrikansk klimastunt i København

Les også: Maktdemonstrasjon i København

NGO-ere demonstrerte også inne på Bella Center

NGOere demonstrerte i dag også inne på konferansesenteret.

Foto: Virginia Mayo / Scanpix/AP

- Må selv avgjøre om det er trygt

Han forklarer at mange av statslederne som ankommer København, kommer med egne sikkerhetsteam.

- De må selv avgjøre om de mener det er trygt å delta på møtene, sier han.

Det er varslet at både Storbritannias statsminister Gordon Brown, forbundskansler i Tyskland Angela Merkel, frankrikes president Nicolas Sarkozy og USAs president Barack Obama skal delta . Tilsammen kommer 120 stats- og regjeringsledere til den danske hovedstaden.

Se også: Peptalk mellom fire store

- Dårlig forberedt

Flere reagerer på gårsdagens bestemmelse om å stenge folk ute. Blant disse er leder for norske Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum. Hun mener det vil gå ut over framgangen i forhandlingene.

- Jeg er overrasket over hvor dårlig forberedt dette er, sier Gjærum.

- Først åpner de for at absolutt alle kan få delta, også bestemmer de seg plutselig for at de er nødt til å stenge folk ute.

Forsvarer utestengelsen

- 46 000 personer ønsker å være inne i denne bygningen. Det er fysisk umulig, det er heller ikke forsvarlig eller trygt, svarer de Boer på kritikken.

- Det sier seg selv at man ikke får plass til en fot i størrelse 44, ned i en sko i størrelse 36.

De Boer fortalte i går at de hele tiden hadde antatt at folk ville delta til ulike tider av konferansen.

Sang, marsj og kamprop

Det er et høyt aktivitetsnivå inne i korridorene og møterommene på Bella. De organisasjonene som har kommet seg gjennom sperringene deltar i alt fra sang og marsj til stillestående demonstrasjoner og kamprop.

De har også i løpet av dagen gjort det klart at de ikke ønsker å flytte seg eller dempe deltakelsen i de siste dagene av konferansen.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.