NRK Meny
Normal

Elefantselen skal gi klimasvar

Norsk Polarinstitutt har aliert seg med elefantselen for å kartlegge konsekvensene av klimaendringene i Arktis.

Elefantsel

Elefantselen leverer klimadata via en sender som er limt fast på selen. Senderen faller av når selen feller pelsen, og sitter dermed fast i en periode på opptil ett år.

Foto: Martin Biuw/Norsk Polarinstitutt

En ekspedisjon på elleve reiser nå fra den norske forskningsstasjonen Troll til Fimbulisen i Antarktis.

I to måneder skal de forske i Dronning Maud Land.

Under forskningsekspedisjonen allierer forskerne seg med elefantsel for å få klimadata fra havet.

– Det unike ved denne ekspedisjonen er at forskerne også skal bore seg 3-400 meter ned gjennom Fimbulisen og gjøre temperaturmålinger av havet under. Slike data har aldri vært hentet opp før, og det er derfor stor spenning knyttet til dette arbeidet, sier professor Nalan Koc, leder for det nye ICE-senteret i Tromsø.

Under isbremmer

Nalan Koc

Nalan Koc, leder ved det nye ICE senteret i Tromsø sier de kan levere helt nye klimadata fra isbremmen i Antarktis.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Fimbulisen er ikke en isbre, men en isbrem. Det vil si at den ligger som en forlengelse av isen ut over havet. Disse isbremmene får stadig større fokus i internasjonal klimaforskning.

Oppvarming av atmosfæren har ført til at flere store isbremmer har brekt av i Antarktis de seinere årene.

Målinger viser at Fimbulisen smelter om lag én meter hvert år.

- Dette vet man nå med sikkerhet, fordi elefantselene har hentet opp data fra havet utenfor.

Unik forskning

- Det har vært forsket svært lite på isbremmer, men de er viktige for klimaet på kloden fordi de holder innlandsisen i Antarktis på plass, sier Koc.

- Noe av grunnen er at disse områdene er svært utilgjengelige for forskerne. Men vi vet at både havtemperatur og temperatur i atmosfæren øker på Dronning Maud land, derfor har ICE-senteret satset stort på denne ekspedisjonen.

FNs klimamodeller har til nå ikke tatt disse områdene med i beregningene sine, fordi forskerne har visst for lite om dem. ICE-senteret i Tromsø skal nå levere verden helt unike, nye klimadata.

- Og elefantseler utstyrt med måleinstrumenter har allerede gitt denne ekspedisjonen svært interessante data å jobbe med, sier hun.

Følg forskerne på nett:

ICE-senteret ved Norsk Polarinstitutt har også utarbeidet et skoleopplegg der ungdom kan følge ekspedisjonen og knytte den til egen undervisning

Her er nettsiden til eksedisjonen som daglig oppdateres.

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.