Kreftsyke Andreas (11): – YouTube har vært min medisin

GJØVIK (NRK): Mens legene jobbet på spreng med å behandle sykdommen, ble YouTube-heltene Agnetesh og Kattekryp redningen.

Andreas Solberg fikk møte youtube-yndlingene sine

STJERNER I ØYNENE: Andreas Solberg fikk endelig møte Agnetesh og Kattekryp, som han har sett hundrevis av ganger på Youtube. Uten forvarsel dukket plutselig heltene opp for å hilse på.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det har betydd mye at YouTube finnes. Uten det hadde jeg kjedet meg og bare tenkt på kreften, forteller Andreas Solberg fra Lillehammer.

I fjor ble livet til 11-åringen snudd på hodet da han fikk leukemi, en sykdom som årlig rammer omtrent 45 norske barn. Månedsvis på sykehus og tøff behandling var en stor belastning. Heldigvis fikk han god hjelp av heltene på nettet.

– Det har liksom vært medisin. Når det har vært på det verste har jeg sett på videoer hele tiden, forteller femteklassingen.

Andreas Solberg fikk møte youtube-yndlingene sine

OSTEPOP-GAVE: Andreas (11) hadde med seg ostepop i håp om å kunne overlevere gaven til Agnetesh, som badet i ostepop da hun nådde 100 000 abonnenter på kanalen sin.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Vil inspirere

– Det er det enhver youtuber drømmer om – at vi kan hjelpe noen med å få et fristed, forteller Agnete Husebye.

Under aliaset Agnetesh er hun en av Norges største youtubere med over 113 000 abonnenter. Sammen med resten av landets mest populære figurer har hun denne uken vært på turne i forbindelse med bransjens egen prisutdeling, Gullsnutten, som torsdag gikk av stabelen på Gjøvik. Der fikk hun møte sin kanskje aller største fan, Andreas.

– Jeg har gledet meg skikkelig, forteller hun.

– Det er alltid hyggelig å høre at folk finner hjelp i det vi gjør. At det ikke bare er tankeløs underholdning, sier Christoffer Mathisen, mest kjent som Kattekryp.

Han synes det er stas å være til hjelp for 11-åringen i sykdomsperioden.

– Mye av målet med kanalen min er å spre glede og smil så det er veldig gøy.

MØTTE HELTENE: – Jeg ser på andre som spiller og på morsomme videoer som får meg til å le så jeg slipper å tenke på det andre, sier Andreas (11).

– Får meg til å le

– Det har ikke vært noe gøy, men de får meg til å føle at jeg har det gøy, beskriver Andreas.

Etter flere måneder i isolasjon etter beinmargstransplantasjon, kan han endelig leve tilnærmet normalt igjen. For mamma Randi har det betydd mye at sønnen har funnet trøst i videoene på nettet.

– Det har vært kjempefint for meg også å se. Når han ikke har kunnet gå ut av sykesengen har han fått tankene over på noe annet, forteller hun.

11-åringen er ikke i tvil om hva som gjør YouTube til den beste medisinen.

– Alt finnes der, det er skikkelig bra.

Sammen med bonusbroren har han nå startet sin egen kanal. Målet er å bli like stor som heltene.

Andreas Solberg fikk møte youtube-yndlingene sine

ORDNET STJERNEMØTE: Mamma Randi skrev tidligere i sommer til P3 og ba om at sønnen fikk møte heltene. Torsdag gikk drømmen i oppfyllelse for familien fra Lillehammer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK